Τελευταία Νέα
Διεθνή

FYROM: Υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονόματος το 40,9%, ασαφής η στάση του 42,2%

FYROM: Υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονόματος το 40,9%, ασαφής η στάση του 42,2%
Προηγείται το ναι στην αλλαγή του ονόματος στην FYROM σε νέα δημοσκόπηση
Νικητής φαίνεται ότι θα βγει από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018 ο πρωθυπουργός της FYROM Zoran Zaev, σύμφωνα τουλάχιστον με νέα δημοσκόπηση στις 5 Σεπτεμβρίου 2018. 
Το 40,9% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση υποστηρίζουν ότι θα ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Από την πλευρά του το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ τονίζει ότι το 8,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ψηφίσουν "όχι", το 6,3% δήλωσαν αναποφάσιστοι, ενώ ένα 2% αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Συνολικά ένα 42,2% του δείγματος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση.
Οι περισσότεροι πάντως – ποσοστό 57,8% - δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στην ψηφοφορία της 30ης Σεπτεμβρίου, ενώ ένα 28,8% απάντησε ότι δεν θα το πράξει.
Ένα 11,2% δεν έχει αποφασίσει εάν θα εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ ένα 2,2% αρνήθηκε να απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα.
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 7 και 25 Αυγούστου σε δείγμα 1.000 πολιτών της FYROM και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτοο για τη Δημοκρατία "Societas Civilis” Σκοπίων (IDSCS) και το "Μακεδονικό Κέντρο για τη Διεθνή Συνεργασία" (MCIC) για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TV Telma.



Παρέλαση ξένων ηγετών

Παρέλαση δυτικών ηγετών έχει ξεκινήσει στα Σκόπια σε μια σαφή προσπάθεια στήριξης του ναι στο επικείμενο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg πραγματοποιούν μπαράζ επισκέψεων προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση Zaev ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στην γειτονική χώρα βρίσκεται ήδη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκε Ίβανοφ ο οποίος είναι σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τη σκυτάλη στήριξης προς τον Zoran Zaev θα πάρει ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ο οποίος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.
Ο κύκλος των επισκέψεων των Ευρωπαίων ηγετών θα κλείσει με την άφιξη της Angela Merkel το Σάββατο η οποία θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας.
Εν τω μεταξύ, ο Ζόραν Ζάεφ έχει εξαπολύσει μια επικοινωνιακή καμπάνια που στόχο έχει να δείξει την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας και τα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες βγάζοντας από το κάδρο το όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα πάντως, για να θεωρηθεί έγκυρο σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 50% των ψηφοφόρων.
Την ίδια στιγμή, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς προειδοποίησε πως αν δεν λυθεί τώρα το ονοματολογικό ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια θα χρειαστούν άλλα 25 χρόνια για να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία νέα συμφωνία.
Στη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις παμμακεδονικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρεί στους δημοσιογράφους την Κυριακή καθώς έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης