Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis σε Παπαδημούλη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την επίτευξη συμφωνίας για την Τραπεζική Ένωση

Dombrovskis σε Παπαδημούλη:  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει την επίτευξη συμφωνίας για την Τραπεζική Ένωση
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στον αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis
Την επίτευξη συμφωνίας για την Τραπεζική Ένωση, το συντομότερο δυνατόν, ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, δια του αντιπροέδρου της και αρμόδιου για ζητήματα ευρώ, Valdis Dombrovskis, προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ειδικότερα, στο ερώτημα του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Dombrovskis απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενθαρρύνει όλα τα σχετικά μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση» και παράλληλα σημείωσε ότι η Κομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα μείωσης του κινδύνου που εγκρίθηκαν ή τελούν υπό διαπραγμάτευση, «αποτελούν στέρεη βάση ώστε να προχωρήσει το ζήτημα του οδικού χάρτη για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS)».
Στην ερώτησή του, ο Δ. Παπαδημούλης υπενθύμισε πως στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 Ιουλίου 2018, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του EDIS.
Ωστόσο, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η σχετική ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών του ευρώ, της 28ης Ιουνίου 2018, μεταθέτει τη σχετική συζήτηση στο μέλλον και έθεσε το ερώτημα στην Κομισιόν, ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο σχετικά.
Ο Dombrovskis απάντησε πως η επανεξέταση αυτών των θεμάτων θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ του Δεκεμβρίου 2018, συμπληρώνοντας ότι «οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με το EDIS θα συνεχιστούν στην ad-hoc ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης υπό την αιγίδα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».
Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ESM, ο Δημ. Παπαδημούλης έθεσε το ερώτημα προς την Κομισιόν «πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη και ένταξή του ESM στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».
Από την πλευρά του, ο Dombrovskis απάντησε πως «επί του παρόντος, τα κράτη μέλη εξετάζουν θέματα που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», συμπληρώνοντας: «Η Επιτροπή πιστεύει ότι o υφιστάμενος διακυβερνητικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να βασίζεται στο δίκαιο της Ένωσης. Για τον σκοπό αυτό, στις 6 Δεκεμβρίου 2017, η Επιτροπή υπέβαλε νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης