Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η λαϊκίστικη παροχολογία Τσίπρα, οι αδύναμες τράπεζες και οι αναδυόμενες πλήττουν την Ελλάδα – Οι ξένοι με ζημίες 1,53 δισ στις τράπεζες

Η λαϊκίστικη παροχολογία Τσίπρα, οι αδύναμες τράπεζες και οι αναδυόμενες πλήττουν την Ελλάδα – Οι ξένοι με ζημίες 1,53 δισ στις τράπεζες
H αντίδραση των αγορών είναι αρνητική τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα ομόλογα δέχονται πιέσεις γιατί η παροχολογία είναι ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Η παροχολογία Τσίπρα, οι αδύναμες τράπεζες, η κρίση στις αναδυόμενες αγορές αλλά και ο προβληματισμός για την Ιταλία προβληματίζει τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι θεωρούν μη επενδύσιμα assets τράπεζες και ομόλογα.
Ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός ακολουθώντας μια λαϊκίστικη προσέγγιση με στόχο να μειώσει την ψαλίδα από την ΝΔ που προηγείται στις δημοσκοπήσεις…θυσιάζει τις θυσίες των ελλήνων μοιράζοντας ψίχουλα.
Ήδη η αντίδραση των αγορών είναι αρνητική τόσο το χρηματιστήριο όσο και τα ομόλογα δέχονται πιέσεις γιατί η παροχολογία είναι ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της Ελλάδος.
Ακόμη και υπάρχει μερική έγκριση από τις Βρυξέλλες, οι αγορές δεν συναινούν.
Η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι ο διάλογος της Ελλάδος με τις αγορές θα είναι μακρύς και δεν θα είναι εύκολος.
Η ελληνική κυβέρνηση με τις παροχές κάνει αυτό τον διάλογο ακόμη πιο δύσκολο καθώς στηρίζεται στην επαρκεί ρευστότητα της.
Η Ελλάδα με τα 24,1 δισεκ. του cash buffer της υφιστάμενης ρευστότητας και των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ρευστότητα μόνο για το 2018 περί τα 40 δισεκ. ευρώ.
Οι επενδυτές ήδη αντιμετωπίζουν την Ελλάδα με μεγάλη επιφυλακτικότητα, είναι αρνητικοί.
Οι τράπεζες είναι ξεκάθαρα ο αδύναμος κρίκος – ξανά – κυρίως απόρροια των NPEs στα 88 δισεκ. των αδύναμων κεφαλαίων και των αδύναμων εσόδων.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες διαθέτουν 24,5 δισεκ. tangible book με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 και ο αναβαλλόμενος φόρος, τα λογιστικά κεφάλαια είναι 21,2 δισεκ. ευρώ.
Στα έσοδα είναι εμφανής η κόπωση στα προ προβλέψεων έσοδα.
Οι τράπεζες χρειάζονται νέα κεφάλαια, αλλά ούτε αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να υλοποιήσουν, ούτε ομολογιακά tier 2 γιατί τα επιτόκια που προσφέρονται είναι 12% ή…δεν προσφέρονται και το ΤΧΣ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία αύξηση ελλείψει κεφαλαίων.
Η παροχολογία Τσίπρα, οι αδύναμες τράπεζες και η κρίση στις αναδυόμενες μαζί με την Ιταλία έχουν αυξήσει τις λογιστικές ζημίες για τους μεγάλους ξένους επενδυτές στις τράπεζες.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι οι 9 μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες επένδυσαν συνολικά 2,27 δισεκ. και πλέον εμφανίζουν ζημία 1,53 δισεκ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι το Fairfax χάνει 850 εκατ και ο Paulson περίπου 500 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί στο 5% με 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων – σε ευρώ – του Paulson.
Αφορμή προφανώς για την ανάλυση αυτή αποτέλεσε η νέα προσπάθεια του Paulson με το Paramount του Qatar να βρουν μια κοινή συνισταμένη ώστε να συγχωνεύσουν Πειραιώς και Alpha bank.
Για τον Paulson ο μόνος γρήγορος τρόπος για να καλύψει αυτή την ζημία των 500 εκατ ευρώ είναι όντως η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Όμως με όρους επιχειρηματικής λογικής ένα deal Πειραιώς και Alpha bank είναι διάτρητο καθώς και οι δύο τράπεζες ακόμη βρίσκονται στο πυρήνα της εξυγίανσης τους.
Ξεπερνώντας βασικά επιχειρήματα όπως DGCom, συγκέντρωση του κλάδου και αθέμιτος ανταγωνισμός, ανάγκη νέων κεφαλαίων κ.α. το βασικό ζήτημα είναι ότι μια τράπεζα με 118 δισεκ. ενεργητικό και πάνω από 55 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα ήταν τερατογένεση.
Για να μπορέσει το Fairfax να ξαναπάρει πίσω τα κεφάλαια του θα πρέπει η μετοχή της Eurobank να ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ από 0,66 ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Για να μπορέσει ο Paulson να πάρει πίσω τα 500 εκατ που επένδυσε στην Πειραιώς συνολικά θα πρέπει η μετοχή να φθάσει στα 12,5 ευρώ από 2,06 ευρώ την τρέχουσα περίοδο.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς πρέπει να φθάσει στα 5,5 δισεκ. για να μηδενίσει τις ζημίες ο Paulson έναντι τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 900 εκατ ευρώ

Οι 9 βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών και η αξία των επενδύσεων τους

Βασικοί μέτοχοι

Επένδυσαν 2015 και συνολικές επενδύσεις

Τρέχουσα αξία 6/9/2018

Διαφορά

Fairfax 369 εκατ μτχ Eurobank

369 εκατ ευρώ (Συνολική επένδυση 975 εκατ ευρώ)

243 εκατ ευρώ

-126 εκατ

ή -850 εκατ

Capital 182,5 εκατ μτχ Eurobank

182,5 εκατ ευρώ

120 εκατ

-62 εκατ

Wellington 107 εκατ μτχ Eurobank

107 εκατ ευρώ

70 εκατ

-37 εκατ

EBRD 60 εκατ μτχ Eurobank

60 εκατ ευρώ

39 εκατ

-21 εκατ

Paulson 40 εκατ μτχ μετά RS ή 797 εκατ μτχ Πειραιώς προ RS

239 εκατ ευρώ

(Συνολικά έχει επενδύσει 500 εκατ)

82 εκατ

-157 εκατ

ή -418 εκατ

Paulson 111 εκατ μτχ Alpha bank

222 εκατ ευρώ

155 εκατ

-67 εκατ

Blackrock 89 εκατ μτχ
Alpha bank


138,8 εκατ ευρώ (Συνολικά 174 εκατ)

125 εκατ

-49 εκατ

Paramount 45 εκατ μτχ Alpha bank

90 εκατ ευρώ

63 εκατ

-27 εκατ

Σύνολο

2,27 δισ

897 εκατ.

-1,53 δισ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews
Στα στοιχεία που παρουσιάζονται προκύπτουν κάποιες μικρές αποκλίσεις καθώς έχει γίνει στρογγυλοποίηση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης