Κοτζιάς - Le Drian: Ελλάδα και Γαλλία συνεχίζουν να έχουν στρατηγική σχέση σε όλους τους τομείς

Κοτζιάς - Le Drian: Ελλάδα και Γαλλία συνεχίζουν να έχουν στρατηγική σχέση σε όλους τους τομείς
Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γάλλο ομολογό του Jean-Yves Le Drian
Ως μία συνάντηση πολύ παραγωγική εφ΄ όλης της ύλης, που σηματοδοτεί κοινή πλεύση σε πολλά ζητήματα ευρωπαϊκά και περιφερειακά μέσω κοινών πρωτοβουλιών, ως αποτέλεσμα της σχεδόν πλήρους σύγκλισης απόψεων, χαρακτηρίστηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian που «επιβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας- Γαλλίας».
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, ώστε η Γαλλία να στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας.
Ειδικότερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για την επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και για τη συζήτηση που είχαν για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.
Υπενθύμισε το παλιό σύνθημα "Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία" και τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο».
Παράλληλα ανέφερε ως θέματα όπου εστιάστηκε η συζήτησή του με τον κ. Jean-Yves Le Drian το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αναλυτικά τα θέματα για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως επίσης και για τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «είναι μία συμφωνία αποτέλεσμα διαλόγου, κουλτούρας, συναίνεσης και ευθύνης απέναντι στην περιοχή και στο μέλλον της».
Και συμπλήρωσε: «Είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Ερωτηθείς εάν ζήτησε συγκεκριμένα περισσότερα δείγματα αλληλεγγύης από την Γαλλία και ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό απάντησε ότι «από τη Γαλλία παίρνουμε χωρίς να ζητάμε αλληλεγγύη.
Μας τη δίνει απλόχερα η ίδια.
Αυτό που ζητάμε από τη Γαλλία πάντα είναι η συνεργασία».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε κουβεντιάσει και έχουμε καταλήξει σε σειρά πρωτοβουλιών και για το μεταναστευτικό και θα συνεχίσουμε, είπαμε, τη συζήτησή μας και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που είναι σε λίγες μέρες».
Από την πλευρά του, ο κ. Jean-Yves Le Drian ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για την «ποιότητα των συνομιλιών» που είχε μαζί του τονίζοντας ότι η επίσκεψή του αυτή πραγματοποιήθηκε «σε μία πολύ σημαντική στιγμή, ορόσημο για την Ελλάδα, διότι μετά από χρόνια προσπαθειών εκ μέρους του ελληνικού λαού φθάσατε στην κανονικότητα, διότι έληξε το τρίτο πρόγραμμα ενίσχυσης και έτσι ξεπεράσατε μία κρίση που δεν ήταν μόνο δική σας αλλά και ευρωπαϊκή κρίση. Γι αυτό εμείς πάντα είμαστε υπέρ της αλληλεγγύης. Και όπως είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, θα θέλαμε και σήμερα σε αυτή την νέα φάση να σας διαβεβαιώσουμε για την υποστήριξή μας για να μπορέσετε να επιτύχετε και πάλι ανάπτυξη, όπως αναφέραμε, και στο πνεύμα της συνεργασίας και στο πλαίσιο των γαλλικών επενδύσεων. Πρέπει και μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε από κοινού ώστε να μπορέσουμε να συσφίξουμε και τους δεσμούς που έχουμε σε θέματα καινοτομίας και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις για θέματα ευρωπαϊκά.
Ερωτηθείς, επίσης, αν παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον και η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Jean-Yves Le Drian είπε ότι «είναι απαραίτητο στην ανατολική Μεσόγειο να επιτευχθεί συμφωνία, κοινές δράσεις, η υπεράσπιση κοινών συμφερόντων ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή με την αξιοποίηση αυτού του νέου πόρου που έχουμε, των υδρογονανθράκων».
Όλα αυτά, βεβαίως, όπως υπογράμμισε «στο πλαίσιο μίας μη επιθετικής διαδικασίας που θα επιτρέψει και στους μεν και στους δε να αναπτύξουν συνεργασία και για να μπορέσουν αυτοί οι νέοι πόροι που υπάρχουν να είναι επωφελείς και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, και να αποτελέσουν ένα νέο ατού για την ανάπτυξή τους.
Με το Νίκο, λοιπόν, αναφέραμε αυτή τη στρατηγική και συμφωνούμε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ενεργήσουμε».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS