Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Στην Ελλάδα η επανάληψη δεν εστί μήτηρ μαθήσεως

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Στην Ελλάδα η επανάληψη δεν εστί μήτηρ μαθήσεως
Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να πυροβολούν (κυρίως) τον τραπεζικό

Το τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό ως αναφορά στο ύψος των  παροχών, η πόλωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή, η πίεση σε όλο το εύρος των αναδυομένων αγορών, η Ιταλία με τα ανοικτά θέματα της, αλλά και οι επικείμενες νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία και εντείνουν τις πιέσεις στην Ελληνική αγορά με πρωτοστάτη τον τραπεζικό κλάδο.
Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους  ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, συντηρώντας  το  10 –ετές ομόλογο άνω του 4,40%.
Στην Ελληνική οικονομία οι αχτίδες φωτός που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, δεν ήταν αρκετές  να συντηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την τεχνική στήριξη των 700 μον.
Οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να πυροβολούν (κυρίως) τον τραπεζικό κλάδο και περιμένουν τι θα ειπωθεί στην ΔΕΘ (κυρίως το ύψος της παροχολογίας) για να αυξομειώσουν τις πιέσεις τους.
Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,  οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους και πρώτο δείγμα το πόσο και ποιες το επέτυχαν θα το δούμε από την ανακοίνωση των 6-μηναιων αποτελεσμάτων, αν και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, αν και από τον τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Ο δείκτης τραπεζών συνεχίζει να αποτελεί  ταυτόχρονα «Λυδία λίθο» & «Πίθο των Δαναΐδων» για την Ελληνική χρηματαγορά.  
Ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου, υποτιθέμενων  συγχωνεύσεων  και η πορεία της ΕΤΕ μετά το reverse split της, απογοήτευσε ακλουθώντας για άλλη μια φορά την γνωστή πτωτική πορεία αποτιμήσεων του κλάδου.
O Γενικός Δείκτης διέσπασε με ευκολία τις 700 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, επιδεινώνοντας  την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος.
Τα επίπεδα των 700 & 740 μονάδων φαντάζουν δύσκολα να διασπαστούν την δεδομένη χρονική περίοδο και καθίστανται ισχυρές αντιστάσεις.
Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1830 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση  αρχικά των 1780-1770 μον. και στη συνέχεια, των 1690 μονάδων.
Οι 1.860 μονάδες αποτελούν  το πρώτο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον δείκτη.
Συμπερασματικά, όπως είχαμε επισημάνει επανειλημμένως και σε προηγούμενες επικοινωνίες μας, είναι προτιμότερο οι επενδυτές στην παρούσα συγκυρία να αναμείνουν την ανακοίνωση των κυβερνητικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ και τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές στους Διεθνείς επενδυτές και τους Δανειστές.
Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και  η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.
Όλες οι αγορές αλλά κυρίως η Ελληνική αγορά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό.
Δυστυχώς φαίνεται ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει πειστεί ακόμη  ότι «Ότι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά.
Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη.» ( Paulo Coelho de Souza).
Και στην Ελλάδα για το πολιτικό σύστημα «η επανάληψη δεν αποτελεί μήτηρ μαθήσεως» δυστυχώς…
Μέχρι τότε υπομονή, μελέτη και σωστή επιλογή εταιριών…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης