Pyatt: Κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα - Η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Pyatt: Κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα - Η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη
Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για τον ρόλο της Ελλάδας στην ενέργεια 
Τον ρόλο της Ελλάδας -και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας- ως σημαντικού ενεργειακού σταυροδρομιού για την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που κομίζει για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ο λεγόμενος Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt.
Μιλώντας από το βήμα του "Southeast Europe Energy Forum", που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ανέφερε πως "η Βόρεια Ελλάδα ανέκαθεν ήταν σημαντικό σταυροδρόμι για την Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.
Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές, όταν μιλάμε για ενεργειακούς πόρους.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, έξι εβδομάδες πριν, ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι κρίσιμος ενεργειακός εταίρος των ΗΠΑ και πρωταθλήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, βοηθώντας στην επίτευξη του κοινού μας στόχου για εμβάθυνση της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της διαφοροποίησης των διαδρομών, των πηγών και των προμηθειών της ενέργειας", είπε ο κ. Pyatt.
Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ακόμη ότι ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας είναι ιδιαίτερα εμφανής, όταν κάποιος κοιτάζει το πρότζεκτ του Νότιου Διαδρόμου Αερίου.
"Αυτή η πρωτοβουλία, μία από τις πιο σύνθετες του είδους της, που έχουν ποτέ αναπτυχθεί, βρίσκεται στην αιχμή της προσπάθειας για την προσφορά εναλλακτικής πηγής αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά, και η Ελλάδα, μέσω της στήριξής της στον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP), διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου", υπογράμμισε.
Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ύπαρξης αυξημένων επιλογών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, τόσο μέσω της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της νέας προτεινόμενης πλωτής μονάδας αποθήκευσης κοντά στην Αλεξανδρούπολη.
"Αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ελλάδας, ισχυροποιούν τις περιφερειακές αγορές και δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Βοηθούν, επίσης, στην επίτευξη του κοινού στόχου για αυξημένες εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως αυτός αναδείχτηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Γιούνκερ", επισήμανε.
Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ελλάδα και οι γείτονές της, προσηλωμένοι στην επιδίωξη πραγματικής προόδου για ισχυρότερες περιφερειακές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (ΙGB), αλλά και στις ευρύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών και της συνεργασίας, έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν πραγματική μεταμόρφωση του ενεργειακού τοπίου, με τεράστια οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε ακόμη στη σπουδαιότητα, όπως είπε, των πολλών ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας:
"Η πρόσφατη επιτυχημένη πώληση του ΔΕΣΦΑ και οι επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η επικείμενη πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στα ΕΛΠΕ, όλα αυτά προσφέρουν την ευκαιρία για νέο κεφάλαιο και νέα καινοτομία στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, σε μια εποχή που η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη και είναι ικανή να επωφεληθεί από τη μεταλλασσόμενη ενεργειακή αγορά".
Ο Aμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που διανοίγονται στον πετρελαϊκό τομέα, μετά και την πρόσφατη έγκριση κοινής εξερεύνησης σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Κρήτη, από την ExxonMobil, την Τοtal και τα ΕΛΠΕ.
"Υπάρχει επίσης τεράστια αξία στη διευρυνόμενη περιφερειακή συνεργασία της Ελλάδας, είτε μέσω των τριμερών συζητήσεων με την Κύπρο και το Ισραήλ, είτε μέσω της ευρύτερης δέσμευσης με τους Βαλκάνιους γείτονές της", κατέληξε.
Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και με στρατηγικό εταίρο το Atlantic Council.

Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα

Την θέση ότι το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα διατυπώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt με αφορμή την 83η ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.
«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» αναφέρει σε άρθρο του στο free press περιοδικό του ΑΠΕ «Πρακτορείο» ο κ.Pyatt, ο οποίος υποστηρίζει πως η φετινή ΔΕΘ αποτελεί σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αν και όπως υποστηρίζει «είναι απλά μια στάση σε ένα μακρύ κοινό ταξίδι».
Το άρθρο του πρέσβη των ΗΠΑ:
«Περίπου πριν από ένα χρόνο, θυμάμαι τον ενθουσιασμό που αισθανθήκαμε όλοι, εγώ και το σύνολο της ομάδας στην πρεσβεία και το προξενείο, όταν δεχτήκαμε την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε ως τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ακόμα περισσότερο όταν τον Οκτώβριο του 2017 η συμμετοχή μας επισημοποιήθηκε στο Rose Garden του Λευκού Οίκου, όπου ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε δεκτή την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης.
Θεωρήσαμε άριστη την χρονική συγκυρία, καθώς θα γιορτάζαμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης.
Θα τιμούσαμε επίσης μία συμμαχία που είναι θωρακισμένη από τότε που και οι δύο χώρες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
Όμως ποιος θα μπορούσε να προβλέψει πόσο σημαντική θα ήταν η συμμετοχή μας στη ΔΕΘ; Το 2018 είναι πραγματικά το έτος της Αμερικής στην Ελλάδα.
Έχουμε δει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σχέση μας αναφορικά με την ασφάλεια και την άμυνα: υπογράψαμε συμφωνία που θα επιφέρει κρίσιμο εκσυγχρονισμό του ελληνικού στόλου των F-16, διευρύναμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και συμφωνήσαμε για την εγκατάσταση μη εξοπλισμένων MQ-9 στη Λάρισα, τα οποία - μαζί με τα CH-47 ελικόπτερα Chinook, που είχαν νωρίτερα παραχωρηθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια των τραγικών δασικών πυρκαγιών στην Αττική.
Το Ελληνικό Ναυτικό διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με την Ομάδα Κρούσης του Harry S. Truman και το αμερικανικό πλοίο μαζί με τα ελικόπτερα Blackhawk εδώ στη ΔΕΘ είναι σύμβολα των κοινών προσπαθειών την τελευταία χρονιά.
Βλέπουμε παρουσίες κορυφαίων αμερικανικών εταιριών στη ΔΕΘ αυτή τη χρονιά, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι υποστηρικτές, όπως οι Microsoft, Google, CocaCola, Cisco, Visa, IBM, Intralot, Pfizer, και Hewlett-Packard, που δίνουν έμφαση στη θεματική ενότητα «Αξιοποιώντας την ισχύ της καινοτομίας και της δημιουργικότητας» και καταδεικνύουν την δέσμευσή τους να επενδύσουν και να είναι παρούσες στην Ελλάδα.
Η Exxon-Mobil μόλις κέρδισε την προσφορά για έρευνες ανοικτά της Κρήτης, η Avis επέστρεψε στην ελληνική αγορά με επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρίες Hyatt, Marriott και Wyndham ανοίγουν νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και η Tesla άνοιξε νέο ερευνητικό γραφείο.
Η ΟΝΕΧ ξανάδωσε ζωή στο σημαντικό Ναυπηγείο της Σύρου.
Αυτές είναι κάποιες από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν και βλέπουμε την ΔΕΘ ως απαράμιλλη ευκαιρία για την Ελλάδα για να τονίσει τις ευκαιρίες και να επικοινωνήσει με μεγάλους αμερικανούς επενδυτές.
Η ΔΕΘ επίσης γιορτάζει τις πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, που μοιραζόμαστε με την Ελλάδα μαζί με τις δυτικές αξίες που είναι τόσο σημαντικές για τις δημοκρατίες μας.
Σε όλη την πόλη βλέπεις δείγματα συμβολικών αμερικανικών έργων τέχνης και ευχαριστούμε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια που τα φιλοξενούν στα καίρια σημεία του δικτύου δημοσίων μεταφορών στην πόλη.
Γιορτάζουμε την 70η επέτειο του κορυφαίου προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών Fulbright και έχουμε μουσικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, μία εκδήλωση για την εκπαίδευση, άλλη για την καλαθοσφαίριση, ένα δημοσιογραφικό συνέδριο, και πολλά προγράμματα υποστήριξης ελληνικών νεοφυών εταιριών και επιχειρηματιών, τομέας που είναι κρίσιμος για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Όταν ολοκληρωθεί η ΔΕΘ θα έχουμε κι άλλη, αρκετή δουλειά να κάνουμε.
Πριν από το τέλος του 2018 προσβλέπουμε στην έναρξη στρατηγικής σημασίας διακυβερνητικού διαλόγου για να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Πομπέο και Κοτζιά.
Η ΔΕΘ θα είναι ένα σημείο αναφοράς στις διμερείς σχέσεις, αλλά είναι απλά μόνο μία στάση σε μία μακρύ κοινό ταξίδι, που σίγουρα θα δώσει θετικό τόνο στην επόμενη χρονιά και στα χρόνια που ακολουθούν».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS