Οι παροχές Τσίπρα στη ΔΕΘ με ορίζοντα 4ετίας: Μειώνονται ο εταιρικός φόρος από 29% σε 25%, ο ΦΠΑ από 24% σε 22% και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% - Μείωση εισφορών

Οι παροχές Τσίπρα στη ΔΕΘ με ορίζοντα 4ετίας: Μειώνονται ο εταιρικός φόρος από 29% σε 25%, ο ΦΠΑ από 24% σε 22% και ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% - Μείωση εισφορών
Όπως είπε ο πρωθυπουργός μέχρι τέλος του 2018, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά
Φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, στοχευμένες παροχές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού με ορίζοντα πάντως υλοποίησης των μέτρων την τετραετία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα (8/9/2018) από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.
Όσον αφορά το μείζον θέμα της περικοπής των συντάξεων ο κ.Τσίπρας ήταν εξαιρετικά προσεκτικός, καθώς αν και παρέπεμψε την τελική απόφαση τον Οκτώβριο, εξέφρασε τη βεβαιότητα του, πως οι εταίροι θα πειστούν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί δημοσιονομικού χώρου και το ότι εν λόγω μέτρο είναι αντι-αναπτυξιακό. 

Ωστόσο ο ορίζοντας 4ετίας που παρουσίασε ο Τσίπρας είναι πολιτικά μη ρεαλιστικός άπαξ και μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές του 2019.
Οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι περισσότερο υποσχέσεις εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου παρά δεσμεύσεις.

Οι παροχές

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε:
1) Για αύξηση του κατώτου μισθού από το 2019 μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου μεταξύ των εμπλομένων μερών.
2) Για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά, με την πρώτη μείωση να γίνεται από την 1/1/2019 και τη δεύτερη από 1/1/2020.
3) Για μείωση από 1/1/2019 των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
4) Για μείωση από 1/1/2019 και σε βάθος τετραετίας της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
5) Για μείωση από 1/1/2021 των συντελεστών του ΦΠΑ, κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι έως
το τέλος του 2018, το κράτος θα καταβάλλει σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 δισεκ. ευρώ.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι
- το κράτος από 1/1/2019 θα προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες,
- άμεσα θα προσληφθούν 3.000 άτομα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
- το Δημόσιο θα προχωρήσει σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία. 
Επίσης, ανακοίνωσε ότι το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών
, σε βάθος διετίας 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20 και δεσμεύτηκε ότι λαμβάνεται πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρου, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι πέρα από τις μειώσεις, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος.

Τον Οκτώβριο η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων

Όσον αφορά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ο πρωθυπουργός παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στον προσεχή Οκτώβριο.
"Διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και χαίρονται για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Και θα τους πείσουμε ότι αν εφαρμοστεί το μέτρο για τις συντάξεις να είναι και αντι-αναπτυξιακό" είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζονας πως η σχετική απόφαση τοποθετείται για τον Οκτώβριο του 2018.

Η απόφαση για το τρίτο μνημόνιο

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις και δικαιωθήκαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι τότε τελικά πράξαμε το σωστό», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές ξαναβλέπουν τη χώρα με ασφάλεια

«Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ.
Πράγμα που αναμένεται και φέτος", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού».
Και αυτό όπως τόνισε «για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και την σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά».
Σημείωσε επίσης ότι και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και πως οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια.
Τόνισε ότι οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν ανησυχούν την κυβέρνηση για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020.
Καθώς η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτό έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Τα 3.5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022, τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιπλέον ανήγγειλε την εκκίνηση από τον Οκτώβριο του 2018 της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλει τα μέγιστα στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
Γιατί τελικά αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος της Συνταγματικής αναθεώρησης», είπε ο πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας στο σχέδιο για δίκαιη ανάπτυξη «πυρηνικό ρόλο έχουν οι θεσμικές τομές για την εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Τα χρόνια που βρισκόμαστε στην διακυβέρνηση της χώρας, έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις που θέτουν τους πολίτες και τη δημοκρατία στο επίκεντρο.
Η απλή αναλογική στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές αλλάζουν τους όρους άσκησης πολιτικής και βαθαίνουν τη δημοκρατίας.

Διαφορετική χώρα η Ελλάδα

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε ότι αυτό είναι έργο όλων, αλλά κυρίως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες, εκείνων που άντεξαν στις δυσκολίες και σήκωσαν βάρη που πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν.
«Σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς. Ανήκει στους πολλούς», υπογράμμισε.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα προχωρήσω και θα προχωρήσουμε μπροστά για μια Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής, δε μας αξίζει τίποτα λιγότερο από τον ουρανό, τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.


bankingnews.gr

BREAKING NEWS