Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Με το βλέμμα στις εκλογές του 2019 οι εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

Διεθνής Τύπος: Με το βλέμμα στις εκλογές του 2019 οι εξαγγελίες Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ
Ο αριστερός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επαναφέρει επίσης τα εργασιακά δικαιώματα και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό
Χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ αντέδρασε ο διεθνής Τύπος.
Ενώ άλλοτε η κάθε απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης έμπαινε στο μικροσκόπιο όχι μόνο των θεσμών αλλά και των διεθνών ΜΜΕ, το τέλος των μνημονίων και οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε χθες (8/9) ο Αλέξης Τσίπρας δεν τράβηξε το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου όπως άλλοτε.
Οι New York Times αναφέρουν ότι «ο έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε σχέδια για φορολογικές περικοπές και δέσμευση δαπανών στον αντίποδα της χρόνιας και οδυνηρής λιτότητας, λιγότερο από ένα μήνα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτήθηκε από τους εταίρους της, την ΕΕ και το ΔΝΤ».
Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει φυσικά ότι ο Τσίπρας, βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο καθώς οι εκλογές στην Ελλάδα είναι σε περίπου ένα χρόνο.
Χρησιμοποίησε την κεντρική ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να ανακοινώσει μέτρα που θα συμβάλλουν στην ελάφρυνση κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την 8ετη σκληρή λιτότητα.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η Αθήνα παραμένει αποφασισμένη να διατηρήσει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί».
«Η Ελλάδα συμφώνησε να διατηρήσει ένα ετήσιο πλεόνασμα πρωτογενούς προϋπολογισμού - το οποίο αποκλείει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους - 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μέχρι στιγμής έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους και η οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη» καταλήγει.

Reuters: Φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων 

Παρόμοιο ήταν και το δημοσίευμα του Reuters που υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην 83η ΔΕΘ τα σχέδια του για φορολογικές ελαφρύνσεις και αύξηση των δαπανών για να «θεραπεύσει» οκτώ χρόνια οδυνηρής λιτότητας, λιγότερο από ένα μήνα από το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης.
Όπως αναφέρει το Πρακτορείο ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επιστρέψει στην εποχή των ελλειμμάτων και του φορολογικού εκτροχιασμού» και υποσχέθηκε σταδιακή μείωση του εταιρικού φόρου στο 25% από 29% από την επόμενη χρονιά, καθώς και κατά μέσο όρο μείωση κατά 30% του ετήσιου φόρου ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών σπιτιών (ΕΝΦΙΑ), μείωση που αυξάνεται σε 50% για τους χαμηλόμισθους.
Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί δέσμευση να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και ότι θα συζητήσει αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω περικοπές των συντάξεων το επόμενο έτος - ένα βαθύτατα αμφισβητούμενο μέτρο σε μια χώρα όπου η υψηλή ανεργία σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι περιστασιακά είναι οι κύριοι οικογενειακοί αιμοδότες.
Είναι επίσης μια ομάδα πολιτών που έχει γίνει στόχος σε περικοπές πάνω από δώδεκα φορές από το 2010.
Ο αριστερός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επαναφέρει επίσης τα εργασιακά δικαιώματα και θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό.
Και δήλωσε ότι το κράτος είτε θα μειώσει είτε θα επιδοτήσει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για ορισμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού.

Reuters: Ο Τσίπρας αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Μεγάλη βαρύτητα δίνει το Reuters στην αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει τη θητεία της.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως η αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαντλήσει τη θητεία της το 2019, αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
«Εκλογές θα γίνουν στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Αυτή είναι η βασική μας στρατηγική επιλογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές γιατί είναι η δύναμη που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, ενώ έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης