Οικονομία

Έπιασαν δουλειά οι δανειστές σε Γενικό Λογιστήριο και Υπ. Περιβάλλοντος - Στο επίκεντρο προϋπολογισμός 2019 και αγορά ενέργειας

Έπιασαν δουλειά οι δανειστές σε Γενικό Λογιστήριο και Υπ. Περιβάλλοντος - Στο επίκεντρο προϋπολογισμός 2019 και αγορά ενέργειας
Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον προϋπολογισμό του 2019 όχι μόνο γιατί θα είναι ο πρώτος μετά το μνημόνιο αλλά διότι με αυτόν η κυβέρνηση θα πορευτεί προς τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις
Ξεκίνησε σήμερα (10/9) από νωρίς το πρωί ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος της ελληνικής οικονομίας, με τα τεχνικά κλιμάκια να δίνουν το παρών σε Γενικό Λογιστήριο και Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στο μεν πρώτο βασικό σημείο των συζητήσεων ήταν ο προϋπολογισμός του 2019 και στο δεύτερο η αγορά ενέργειας.
Παράλληλα θα συζητηθούν οι περικοπές στις συντάξεις μαζί με τον προϋπολογισμό του 2019 και το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα συνοδευτεί από μείωση των εισπράξεων κατά 850 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από σήμερα θα αρχίσουν να οργώνουν όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις (υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Ανάπτυξης), ενώ επίσκεψη θα υπάρξει και στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Δύο ημέρες μετά θα αφιχθούν στην πρωτεύουσα οι επικεφαλής επισπεύδοντας κατά ένα μήνα την επίσκεψή τους που ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και άλλαξε έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών.
Το κουαρτέτο θα μείνει μέχρι την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, διάστημα το οποίο θεωρείται αρκετό για να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας και τα σχέδιά της για φορο-ελαφρύνσεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2019, στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.
Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον προϋπολογισμό του 2019 όχι μόνο γιατί θα είναι ο πρώτος μετά το μνημόνιο αλλά διότι με αυτόν η κυβέρνηση θα πορευτεί προς τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει την επόμενη χρονιά (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές).
Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που έχει να αναστείλει την περικοπή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία στου στη ΔΕΘ άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο προεξοφλώντας ότι οι θεσμοί θα αναγνωρίσουν πως η Αθήνα επιτυγχάνει υπερπλεονάσματα ακόμη και χωρίς αυτό. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό τον Νοέμβριο, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.
Ανάλογα σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα του αφορολογήτου βάζοντας στο τραπέζι πρόταση να μην ισχύσει το «ψαλίδι» από 1ης Ιανουαρίου του 2020.
«Κάθε πράγμα στον καιρό του» αρκέστηκε να σχολιάσει ο πρωθυπουργός…
Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν και για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα, όπως είναι τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο θα συζητήσει και τη μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία στους έχοντες μεσαία και μεγάλη.
Οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα προκύψουν από τις δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές θα αποτελέσουν το κλειδί των επιβαρύνσεων ή των ελαφρύνσεων που θα προκύψουν τελικά για περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η δομή του νέου φόρου θα στηρίζεται είτε στην πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου, ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ, ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια του κύριου φόρου.
Αυτό επίσης που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι αν τελικά συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή αν θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα.
Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις.
Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επιμέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη-μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.
 

Πρώτη ενημέρωση 2018-09-10 00:58:09
Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης