Τελευταία Νέα

Ηλίας Ζαχαράκης: Δεν φοβόμαστε τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς, αλλά...

tags :
Ηλίας Ζαχαράκης: Δεν φοβόμαστε τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς, αλλά...
Πρωτίστως τον χαμένο χρόνο που τόσο μας έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει στην οικονομία και παράλληλα στις ζωές μας
Ηλίας Ζαχαράκης: Δεν φοβόμαστε τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς

Η εβδομάδα που πέρασε είχε και της μεγαλύτερες απώλειες για το 2018 μιας και η αγορά έχασε το 6% της αξίας της. Ο τραπεζικός ήταν εκείνος που οδήγησε την κίνηση με απώλειες κοντά στο 11% πλησιάζοντας τα χαμηλά του 2017 από όπου συνήθως δίνει αντιδράσεις. Αυτή την φορά ο κλάδος πήρε μαζί του και άλλους τίτλους που είχαν συνήθως πολύ πιο αμυντική συμπεριφορά.

Η μεγάλη εικόνα έχει προβληματίσει από το την διάσπαση των 750 μονάδων με το επίπεδο πλέον να γίνεται σημαντική αντίσταση για τον Γενικό δείκτη. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ είχε και αρνητικά και θετικά στοιχεία. Από την μία είδαμε ένα πρωθυπουργό όπου μπροστά βάζει του θεσμούς χωρίς να κάνει καμία εξαγγελία για τις συντάξεις χωρίς να συζητήσει μαζί τους ενώ ότι παροχές έδωσε είναι ουσιαστικά μετεκλογικές με εξαίρεση την επιστροφή στους ένστολούς και δικαστικούς ποσού 1 δις κάτι που έχει ήδη κερδηθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το άνοιγμα του και το κλείσιμο ματιού σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν να κάνουν με την μείωση φόρων είναι θετικό, δείχνοντας την αλλαγή πολιτικής στο μέλλον με την διαφορά ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά πιθανότατα να καθησυχάσουν τις αγορές και τις όποιες σκέψεις ρήξης μαζί τους το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη η δήλωση του ότι δεν μας ανησυχούν οι αγορές μιας και ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσουμε το μαξιλάρι τα επόμενα 2 ½ χρόνια δείχνει την αδυναμία της κυβέρνησης να ισορροπήσει την οικονομία και να καταφέρει να τρέξει με ρυθμούς τέτοιους που θα μπορέσει να καλύψει δρόμο σε σχέση με τα συμφωνημένα αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που τόσο ανάγκη έχουμε. Στα θετικά η πρόταση Αμερικάνικης εταιρίας για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνακαι Σκαραμαγκά.

Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται με απώλειες -14,08% από αρχές έτους , ο f25 με απώλειες - 13,65%, ο ΔΤΡ με απώλειες -27,71% ενώ και ο ftsem βρίσκεται στο -3,04% από αρχές έτους. Οι επιλογές μας αντίστοιχα στο -5,24% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ κατά 9,04%. Το ΚΡΙ ΚΡΙ συνεχίζει να είναι πρωταθλητής με κέρδη 29%, με το ΚΟΥΕΣ 26% και το ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 12% . Στο αντίποδα έχουμε σημαντικές ζημιές για Ιντραλότ με 35% και ακολουθούν ΑΛΦΑ με 22% και η ΕΧΑΕ με την ΔΕΗ με 21%.

Greek Market WEEKLY Overview

Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει από τον προηγούμενο μήνα με μία αγορά που ουσιαστικά είχε ανοδικότητα σχεδόν δύο ετών έχοντας ξεκινήσει την κίνηση από την ζώνη των 630 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει καθηλώσει σε απόδοση των ΓΔ και τον ftse25 μιας και ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει όλο αυτό το διάστημα ένα νεότερο υψηλό σε μεγάλη εικόνα και πλέον δοκιμάζει τις πολύ σημαντικές στηρίξεις της ζώνης του 630. Η οικονομία μπορεί να έχει πατήσει και να έχει αποφύγει τα χειρότερα αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει την διαφορά που θα μας δώσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψουμε αργά και σταθερά τα χαμένα των τελευταίων ετών.

Σίγουρα ο στόχος του 3,5% είναι υψηλός παρόλα αυτά η χώρα με κάποιες τομές έχει τα φόντα να καταφέρει να αλλάξει δυναμικά ρότα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει πολιτική τουλάχιστον στα λόγια χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται και πράξεις τομές που μπορούν να βοηθήσουν σύντομα την αλλαγή κατεύθυνσης με γρήγορους ρυθμούς.
Είμαστε ήδη μπροστά σε μία προεκλογική περίοδο που χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους ξέροντας ότι πάντα μία τέτοια περίοδος προβληματίζει την οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η όποια εκλογική εξαγγελία εκτός χρόνου δεν πρόκειται να προβληματίσει την αγορά κάτι που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια. Δεν φοβόμαστε τόσο τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς αλλά πρωτίστως τον χαμένο χρόνο που τόσο μας έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει στην οικονομία και παράλληλα στις ζωές μας.

Μία οικονομία που έχει βαλτώσει και χρειάζεται απλά μερικές τομές για να κάνει την διαφορά έχοντας τεράστιες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη προβληματιζόμαστε με τις ξένες αγορές μιας και τυχόν αναταραχή μπορεί να επηρεάσει πολύ πιο εύκολα και την Ελλάδα όσα μαξιλάρια και να έχει για το επόμενο διάστημα. Σίγουρα μπορεί να κινηθούμε σε διαφορετική ρότα από τους ξένους, παρόλα αυτά είναι καλύτερο να τους έχουμε μαζί μας και όχι ανάποδα. Σίγουρα χάσαμε το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του ανοδικού τους κύκλου από το 2008 συνεχίζοντας να κάνουμε ότι μπορούμε για να χάσουμε και άλλο χρόνο. http://www.fastfinance.gr 
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ - WEEKLY REVIEW

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης