Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Ποιες είναι οι επτά χώρες που κινδυνεύουν από συναλλαγματική κρίση

tags :
Nomura: Ποιες είναι οι επτά χώρες που κινδυνεύουν από συναλλαγματική κρίση
Ν. Αφρική και Ουκρανία μεταξύ των επικίνδυνων χωρών σύμφωνα με νέο δείκτη της Nomura
Ένα νέο «εργαλείο» βάσει του οποίου μπορεί να προσδιοριστεί ποιες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στο να αντιμετωπίσουν κρίση με τη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός τους, ανάλογη με αυτή της Τουρκίας ή της Αργεντινής, δημιούργησαν οι αναλυτές της Nomura.
Πρόκειται για τον δείκτη «Δαμόκλειας Σπάθης» («Damocles Index») και χρησιμοποιεί οκτώ δείκτες: κάλυψη εξαγωγών, τον λόγο βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους ως προς τον ρυθμό των εξαγωγών, τον λόγο των συναλλαγματικών αποθεμάτων ως προς το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος, τον λόγο κυκλοφορίας χρήματος προς τα συναλλαγματικά αποθέματα, τα πραγματικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τις εισροές μη άμεσων ξένων επενδύσεων (ετήσιες και 3ετείς), δημοσιονομικό ισοζύγιο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία.
Οι αναλυτές χρησιμοποιούν όλα τα παραπάνω κριτήρια προκειμένου να βαθμολογήσουν τις χώρες που εξετάζουν και όσων ο βαθμός ξεπερνά το 100, σημαίνει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως δείχνει και ο ακόλουθος πίνακας.



Βέβαια τα αποτελέσματα της έρευνας της Nomura δεν προκαλούν σοκ, με δεδομένο ότι μία εκ των χωρών είναι η Αργεντινή, με δεδομένο ότι το peso έχει υποχωρήσει άνω του 50% σε σχέση με το δολάριο από την αρχή του μήνα, ενώ η χώρα λίαν προσφάτως στράφηκε στο ΔΝΤ για βοήθεια.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σρι Λάνκα (που λαμβάνει τον μεγαλύτερο βαθμό) και το νόμισμά της έχει υποχωρήσει 5,5% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2018.
Μεταξύ των επικίνδυνων χωρών περιλαμβάνονται Ν. Αφρική (πτώση του rand έναντι του δολαρίου 18,8%), Αίγυπτος (πτώση αιγυπτιακής λίρας 0,4% έναντι του δολαρίου), Πακιστάν (πτώση της ρουπίας 10,3) και Ουκρανία (πτώση 0,5%).
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης