Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στις ράγες του Μνημονίου η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Στις ράγες του Μνημονίου η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Η τακτική του πρωθυπουργού πιθανόν  να προβληματίσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέδειξε στην πράξη ότι  είναι πολύ ...σκληρός για να πεθάνει με την παρουσία του στην 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από το  ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αναμενόμενες παροχές ήταν κατώτερες των προσδοκιών και ο πρωθυπουργός επέλεξε επί της ουσίας να παραμένει στις … γραμμές  του μνημονίου διστάζοντας να επαναφέρει εν μέρει στο προσκήνιο τον Αλέξη Τσίπρα του 2015.
Αντίθετα προτίμησε μια αρκετά συγκρατημένη και πολύ προσεχτική εμφάνιση με την ομιλία του, επιλέγοντας επι της ουσίας να κάνει το χατίρι των αγορών.
Ακόμη και στο επίδομα ενοικίου το οποίο «κουρεύτηκε» κατά 50% καθώς ο πρωθυπουργός έκοψε τους δικαιούχους που πληρώνουν στεγαστικό δάνειο και επικεντρώθηκε μόνο σε αυτούς που πληρώνουν ενοίκιο ενώ η αρχική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το έδινε και σε αυτούς που πλήρωναν δόση στεγαστικού δανείου.
Επίσης το «καυτό» θέμα των περικοπών των συντάξεων από τις αρχές του 2019, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα  το συζητήσει με τους θεσμούς στη νέα βάση που διαμορφώνεται στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είχε καμία πρόθεση να βγει …εκτός του Μνημονίου και να προκαλέσει αναταράξεις στους δανειστές και κυρίως στις αγορές που είχαν  δείξει σημάδια ανησυχίας πριν  τη ΔΕΘ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περιβάλλον ανόδου των  αποδόσεων  των ελληνικών ομολόγων.
Χθες όμως η αγορά των ομολόγων όπως και το ελληνικό χρηματιστήριο αποτίμησαν θετικά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι αποδόσεις  των ομολόγων εισήλθαν σε τροχιά  αποκλιμάκωσης.
Η δεκαετία υποχώρησε στο 4,20% έναντι 4,65% της περασμένης εβδομάδας.
Το πενταετές και το επταετές ομόλογο σημείωσαν αποδόσεις κάτω του 4% Υποχώρησαν στο 3,26%  και 3,77%  αντίστοιχα.
Η τακτική του πρωθυπουργού πιθανόν  να προβληματίσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη ΔΕΘ και να δώσει το δικό του στίγμα για τη διακυβέρνηση της χώρας, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Να αναφερθεί ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως λαϊκιστής από τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους διαψεύδει με τη νέα συμπεριφορά, η οποία πρέπει  να προβληματίσει τους αντιπάλους του που θεωρούν ότι έχουν ένα εύκολο αντίπαλο απέναντι τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης