Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματικός Macri για την κρίση στην Αργεντινή - «Θα είχαμε το τέλος του 2001»

Δραματικός Macri για την κρίση στην Αργεντινή - «Θα είχαμε το τέλος του 2001»
Υπεραμύνεται της απόφασής του να προσφύγει στο ΔΝΤ ο Πρόεδρος της Αργεντινής 
Υπέρ της απόφασής του να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τάχθηκε ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri, δίνοντας, μάλιστα, δραματικούς τόνους…
Ο κ. Macri, σε διευρυμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να βάλει τέλος σε υπουργεία (μεταξύ αυτών και το Εργασίας), υπενθυμίζοντας το 2001, όταν ο τότε Πρόεδρος Fernando de la Rúa είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο, υπό τη λαϊκή πίεση.
«Αν δεν περιορίζαμε τον αριθμό των υπουργείων, η ιστορία θα είχε την κατάληξη του 2001», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Αργεντίνος Πρόεδρος διαμήνυσε, επίσης, ότι ποτέ η χώρα του δεν είχε μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη από όση έχει σήμερα και ότι η διαφαινόμενη συμφωνία με το ΔΝΤ θα χαρίσει στην πατρίδα του μία πλατφόρμα οικονομικής σταθερότητας έτσι ώστε να αρχίσει πάλι ο κύκλος της ανάπτυξης.

Fitch: Ύφεση στην Αργεντινή το 2018, στο 40% ο πληθωρισμός - Δεν αρκεί η στήριξη του ΔΝΤ

Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας (ύψους 50 δισεκ. δολαρίων) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμβάλλει θετικά, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να βελτιώσει το πιστωτικό προφίλ της Αργεντινής, σχολιάζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επικείμενη οικονομική ύφεση και οι πολιτικές προκλήσεις σε σχέση με τις προγραμματισμένες περικοπές του προϋπολογισμού, θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική προοπτική και το πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Παράλληλα, οι αυστηροί όροι χρηματοδότησης που περιλαμβάνουν υψηλά επιτόκια και μείωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, και η μείωση των πραγματικών μισθών, θα επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2018, για να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα το 2019.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να ξεπεράσει το 40% το 2018, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του προγράμματος, ήτοι 27%.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να επιτύχει θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο έως το 2019, από έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ το 2017, αντί του αρχικού στόχου για το έλλειμμα 1,3%.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα υπερβεί το 88% του ΑΕΠ το 2018, από 56,5% το 2017, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης