Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Θετικοί οι δανειστές στην αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, θα ισχύει ότι και σε όλη την ΕΕ - Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες για τους στόχους των NPEs

Θετικοί οι δανειστές στην αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, θα ισχύει ότι και σε όλη την ΕΕ - Αισιόδοξοι οι τραπεζίτες για τους στόχους των NPEs
Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις γιατί η παρουσία ενός τόσο μεγάλου προβλήματος όπως τα NPEs θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με θεραπεία σοκ.
(upd5) Θετικοί ή κατά το ορθότερο δεν ήταν αρνητικοί οι δανειστές στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση όπως προέκυψε στο πλαίσιο της συνάντησης των ελλήνων τραπεζιτών με τους δανειστές σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2018.
Η συνάντηση που ξεκίνησε στις 16:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:30 ήταν περισσότερο ανταλλαγή απόψεων για 3 βασικά ζητήματα
1)Νόμος που θα διέπει τις διοικήσεις των τραπεζών και εταιρική διακυβέρνηση
2)Μείωση των NPEs και στόχοι τραπεζών
3)Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός μηχανισμός και άλλες θεσμικές πρωτοβουλίες.
Οι τραπεζίτες ζήτησαν να γίνει δεκτή από τους δανειστές η αλλαγή που διέπει το νομικό πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τον νόμο που ισχύει από το 2015, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, στα διοικητικά συμβούλια πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν και ξένοι και μόνο στελέχη με τραπεζική εμπειρία.
Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ρήτρες συμμετοχής ξένων στα διοικητικά συμβούλια ενώ συμμετέχουν και μη τραπεζικά στελέχη όπως επιχειρηματίες.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νόμο που θα τροποποιήσει τον ισχύον νόμο του 2015.
Οι δανειστές δεν ήταν αρνητικοί σε αλλαγές του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, ανέφεραν ότι το εξετάζουν, αλλά θα ήθελαν να δουν το νομοσχέδιο και τις παραμέτρους που θα περιλαμβάνει.

Μείωση NPEs - Οι στόχοι του 2018 θα επιτευχθούν δήλωσαν οι τραπεζίτες

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ανέφεραν ότι όλες οι τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018 ενώ διατύπωσαν αισιοδοξία και για το 2019.
Οι δανειστές αναγνώρισαν την πρόοδο αλλά δεν πήραν θέση ως προς την ουσία του μεγάλου αυτού ζητήματος.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα υποβάλλουν στην ΕΚΤ τους νέους στόχους για την μείωση των NPEs.
Για λόγους εμπιστευτικότητας δεν παρουσίασαν τους νέους στόχους μείωσης των NPEs.

Πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός συμβιβασμός

Για τους πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι τραπεζίτες παρουσίασαν στοιχεία για το πως εξελλίσονται αυτές οι δύο θεσμικές παρεμβάσεις και οι δανειστές ζήτησαν να υπάρχει τακτική ενημέρωση για την πορεία των πλειστηριασμών.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews


Ξεκίνησε στις 16:00 σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2018 στο Hilton, η συνάντηση των δανειστών με τους έλληνες τραπεζίτες με βασικό αντικείμενο την μείωση των NPEs.
Μπορεί τα βασικά θέματα να είναι μείωση προβληματικών δανείων, ρευστότητα τραπεζών και πλειστηριασμοί και άλλα θεσμικά θέματα αλλά στην πράξη το κύριο ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην επίτευξη των στόχων των NPEs.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι μετοχές των τραπεζών δέχονται μεγάλες πιέσεις απόρροια των ανησυχιών από funds ότι οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να αποτύχουν στην επίτευξη των στόχων μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Οι τράπεζες δεν θα ανακοινώσουν τους νέους στόχους των NPEs στους δανειστές για το διάστημα 2019 με 2021 αλλά θα περιγράψουν το νέο πλαίσιο
-Το 2022 οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να έχουν NPEs 9% ή 18 δισεκ.
-Οι τραπεζίτες θα τονίσουν στους δανειστές ότι για το 2018 δηλαδή το γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2018 θα επιτευχθούν οι στόχοι ενώ θα εκφράσουν την αισιοδοξία τους ότι συνολικά οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μείωσης των προβληματικών δανείων θα επιτευχθούν.
-Με τους δανειστές θα εξεταστεί και το θέμα της ενίσχυσης των αδύναμων κεφαλαίων ωστόσο…σε αυτή την συγκυρία ούτε αυξήσεις κεφαλαίου, ούτε ομολογιακά tier 2 μπορούν να αντληθούν λόγω εξωπραγματικών επιτοκίων.
Όταν προσφέρονται επιτόκια 10% ή 11% για ομολογιακά tier 2 είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οι δανειστές θα επιμείνουν στο ζήτημα της επιτάχυνσης των πλειστηριασμών αλλά στην πράξη σε μια αγορά που δεν μπορεί να απορροφήσει ακίνητα προς πώληση….για τις τράπεζες η μόνη πραγματικά αποτελεσματική λύση είναι η πώληση προβληματικών δανείων.
Το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις γιατί η παρουσία ενός τόσο μεγάλου προβλήματος όπως τα NPEs θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με θεραπεία σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης