Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στην ΠΓΔΜ - Σε ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα (30/9) καλεί τους οπαδούς της η αντιπολίτευση

tags :
Ανατροπή στην ΠΓΔΜ - Σε ψήφο κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα (30/9) καλεί τους οπαδούς της η αντιπολίτευση
Το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών - Στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, J. Mattis
(upd) Να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου καλεί τους ψηφοφόρους του το VMRO-DPMNE, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ.
Σε δηλώσεις του ο H. Mickovski υποστήριξε μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων πως το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.
Επιπλέον, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Zoran Zaev για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας.
Για αυτό, κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.
Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Zaev είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Zaev: Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα

Την θέση ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να είναι περήφανοι και ήρεμοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev σε ανάρτηση του στην προσωπική σελίδα του στο Facebook ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
«Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα.
Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου με την φωνή της Ευρωπαϊκής Μακεδονίας, μπαίνουμε στην Ευρώπη, όπως όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» ανέφερε ο Zaev.

Στα Σκόπια ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, J. Mattis – Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών, φόβοι για ρωσική ανάμειξη

Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του περί ανησυχίας των ΗΠΑ για ανάμειξη της Ρωσίας στο εν λόγω δημοψήφισμα δεδομένου άλλωστε ότι πρόσφατα η Ρωσία – μέσω του πρεσβευτή της στα Σκόπια - έχει εκφράσει την αντίθεση της στην πρόθεση της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αναφέροντας μάλιστα πως η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αποτελέσει «στόχο» εάν επιδεινωθούν οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ.
«Είμαι ανήσυχος…
Αυτό το είδος κακόβουλων ενεργειών που εφαρμόζει η Ρωσία από την Εσθονία μέχρι τις ΗΠΑ, από την Ουκρανία και τώρα στη Μακεδονία, έχει καταφέρει να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες κατά περίπτωση» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Mattis, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου, όπως είπε, να εκφράσει τη στήριξη του στο μακεδονικό λαό.
Σημειώνεται πως ο Mattis είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τα Σκόπια ενώ την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump με επιστολή του είχε εκφράσει τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 07:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης