Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σήμερα 12/9 η τελευταία ομιλία Juncker στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ευρώπης – Τι θα πει για ευρώ, Brexit

tags :
Σήμερα 12/9 η τελευταία ομιλία Juncker στο Ευρωκοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ευρώπης – Τι θα πει για ευρώ, Brexit
Η ομιλία του Juncker γίνεται οκτώ μήνες πριν από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές
Την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ευρώπης θα δώσει σήμερα Τετάρτη 12/9 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας και έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και των κρίσιμων ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου, οι οποίες εν πολλοίς θα κρίνουν την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της ΕΕ.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2014, όταν και ο Juncker είχε ολοκληρώσει την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφέρει πως «η Κομισιόν αυτή είναι η Κομισιόν της τελευταίας ευκαιρίας, ή θα τα καταφέρουμε να φέρουμε τους ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στην Ευρώπη ή θα αποτύχουμε».
Ο Juncker αναμένεται να παρουσιάσει το έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητάς που ο ίδιος είχε θέσει και να αναλύσει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί στη μετανάστευση, στην προστασία και ασφάλεια των συνόρων, στην Ευρωζώνη, στο μέλλον της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Juncker θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ,
Όπως αναφέρεται, μια από τις ανησυχίες του Juncker είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ στο δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Μια ακόμα προτεραιότητα του Juncker είναι να συναφθεί μελλοντικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με όλη την Αφρική και όπως αναφέρεται ο πρόεδρος της Κομισιόν θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων και να γίνουν επενδύσεις αντί να προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.
Όσον αφορά το Brexit, ο Juncker αναμένεται να υποστηρίξει πως η Μ. Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμένει από την ΕΕ να «μαλακώσει» τους τόνους της όσον αφορά το «διαζύγιο» τους, αλλά θα επιβεβαιώσει την προσφορά για μια στενή μελλοντική συνεργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης