Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει γίνει πιο κοστοβόρος από το σχέδιο Μάρσαλ

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει γίνει πιο κοστοβόρος από το σχέδιο Μάρσαλ
Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έχει γίνει πιο κοστοβόρος από το σχέδιο Μάρσαλ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει πάνω από 840 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της εξέγερσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ενώ επίσης πληρώνουν για την ανασυγκρότηση της χώρας μετά από ένα δεκαεπτάχρονο πόλεμο που έχει γίνει πιο δαπανηρός από το Σχέδιο Μάρσαλ που ήταν η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μια έκθεση στους The New York Times συγκρίνει την ξεκάθαρη εξαπάτηση των επίσημων δηλώσεων του Πενταγώνου σε σχέση με την πραγματικότητα από την άποψη των τεράστιων δαπανών που έχουν περάσει στον πλέον ατελείωτο πόλεμο των δύο δεκαετιών που άρχισε αμέσως μετά 9/11.
Η έκθεση των New York Times αναφέρει λεπτομερώς την ιστορία  με τίτλο «Πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραπλανά το κοινό για το Αφγανιστάν, πώς η δημόσια αντίληψη έχει αντιμετωπιστεί προσεκτικά εν μέσω πιέσεων στους στρατιωτικούς ηγέτες για να δικαιολογήσουν τις μαζικές δαπάνες των φορολογουμένων» ισχυριζόμενη ότι η ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν περιοχή ολοένα και συρρικνώνεται και οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα.
Ωστόσο δεδομένου ότι η έκθεση των NYT αναφέρει λεπτομέρειες, το ακριβώς αντίθετο είναι αυτό που συμβαίνει.
Όμως, από το 2017, οι Ταλιμπάν έχουν κρατήσει περισσότερα αφγανικά εδάφη από ό, τι οποιαδήποτε στιγμή από την αμερικανική εισβολή.
Μόλις σε μια εβδομάδα τον περασμένο μήνα, οι αντάρτες σκότωσαν 200 Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, ξανααποκτώντας έλεγχο σε  δύο μεγάλες αφγανικές βάσεις και την πόλη Ghazni.
Ο αμερικανικός στρατός λέει ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν «ελέγχει ή επηρεάζει» το 56% της χώρας.
Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε στατιστική απόκλιση.
Σε πολλές περιοχές, η αφγανική κυβέρνηση ελέγχει μόνο τις κεντρικές πόλεις  και τα στρατόπεδα, ενώ οι Ταλιμπάν ελέγχουν τα υπόλοιπα.
Η έκθεση παρέχει επίσης συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν που διογκώνουν πολύ τους αριθμούς τους, πιθανότατα για να διατηρηθεί ο διογκωμένος αγωγός χρήματος της Ουάσινγκτων στη χώρα, ο οποίος περιλαμβάνει τη διατήρηση υπαλλήλων «φάντασματα».
Όταν ένας αφγανός αστυνομικός ή στρατιωτικός εγκαταλείψουν τη θέση του ή απλά δεν εμφανίζεται στην εργασία τους, οι επόπτες τους κρατούν απλώς στο σύστημα.
Η έκθεση σημειώνει ότι οι υπάλληλοι του Αφγανιστάν εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει στο 1/3 του συνολικού αριθμού του προσωπικού ασφαλείας τους.
Αυτό σημαίνει ότι αν και οι επίσημες πηγές ασφαλείας του Αφγανιστάν ισχυρίζονται ότι οι εθνικές δυνάμεις ξεπερνούν τους μαχητές των Ταλιμπάν κατά 10 προς 1, η πραγματικότητα στο έδαφος είναι πολύ διαφορετική.



Και μάλιστα ανέφεραν ότι οι «νίκες» συνηθίζουν να… φουσκώνονται  οδηγώντας σε έντονες αντιφάσεις μεταξύ ανεξάρτητων στρατιωτικών αναλυτών και επίσημων πηγών του Πενταγώνου.
Οι New York Times διαπιστώνουν ότι οι Ταλιμπάν στην πραγματικότητα μπορεί να κατέχουν στην πραγματικότητα πάνω από το ήμισυ της κατοικημένης περιοχής της χώρας σε αντίθεση με την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ που ισχυρίζεται ότι ελέγχει ή περίπου το 44% των συνοικιών σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με τους New York Times η αφγανική κυβέρνηση λέει ότι σκότωσε 13.600 αντάρτες και συνέλαβε 2.000 περισσότερους το 2017 - σχεδόν το ήμισυ των κατ'εκτίμηση 25.000 έως 35.000 μαχητών  Ταλιμπάν που εκτιμά ότι συνεχίζουν τον ένοπλο αγώνα η επίσημη έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αλλά τον Ιανουάριο του 2018, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν αριθμούσαν τουλάχιστον 60.000 μαχητές και αφγανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πρόσφατα την ισχύ των Ταλιμπάν σε περισσότερους από 77.000 μαχητές.
Εν τω μεταξύ, άλλες μελέτες από ανεξάρτητα think tankς κατέδειξαν ότι ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ έχει ήδη ξεπεράσει σε κόστος τα 1 τρισ. δολάρια.
Ο δικτυακός τόπος «The Balance» παρακολουθεί την οικονομική επίπτωση του Αφγανιστάν και λέει ότι η σύγκρουση έχει πλέον κοστίσει στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1,07 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2001.



Θα βρείτε περισσότερα στατιστικά στοιχεία στο Statista

Αυτό μπορεί να χωριστεί σε τρία τμήματα σύμφωνα με την ανεξάρτητη έκθεση:

-Τα 773 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να αποδοθούν σε κονδύλια για τα υπερπόντια κεφάλαια έκτακτης ανάγκης ειδικά αφιερωμένα στον πόλεμο.
-Τα 243 δισ. Δολάρια προέρχονται από αυξήσεις του βασικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας...
-Ενώ η αύξηση του προϋπολογισμού της διοίκησης των Βετεράνων κοστίζει 54,2 δισ. δολάρια.
Η χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν έφτασε στο ζενίθ της στο τέλος του το 2010 - επί προεδρίας Obama- όταν το κόστος υπερέβη τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό υποχώρησε σταδιακά καθώς ο στρατό των ΗΠΑ μετατόπισε το ενδιαφέρον του από τις πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος,  περισσότερο στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων.
Τον Αύγουστο του 2018 αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση  Trump συζητά στην πραγματικότητα τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης του πολέμου παραδίδοντας την εκτέλεση και την παροχή συμβουλών σε  «αντιβασιλέα - εταιρία» που θα επιβλέπει έναν στρατό μισθοφόρων.
Ένας κορυφαίος υποψήφιος είναι ο ιδρυτής της Blackwater Eric Prince και η πολυεθνική ομάδα υπηρεσιών Frontier Services (FSG).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τέτοιοι σκιώδεις αριθμοί και οι εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ παρατάσσονται στη σειρά προκειμένου να συνεχίστεί η πολεμική σύγκρουση για αρκατά χρόνια ακόμα.
Ενώ η κατοχή του Αφγανιστάν από αμερικανικά στρατεύματα είναι ένα βάρος για την αμερικανική εθνική οικονομία, διατηρεί το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μια εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση.
Εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Raytheon, οι οποίες είναι μεταξύ των κορυφαίων ομάδων πίεσης στο Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας μια ψυχρή λογική δεν θα ήθελαν να σταματήσει αυτός ο πόλεμος.
Τα εταιρικά τους συμφέροντα αποκλίνουν έντονα από τους απλούς πολίτες των ΗΠΑ.
Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι η CIA εξαρτάται από την ανομία στο Αφγανιστάν για να προχωρήσει στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, μια βιομηχανία τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως και με το περίφημο Χρυσό Τρίγωνο στη Νοτιοανατολική Ασία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η CIA χρησιμοποιεί την παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών ως μέσο χρηματοδότησης των «μαύρων επιχειρήσεων» σε άλλα μέρη του κόσμου, που κρατούνται κρυμμένα από την πολιτική εποπτεία από τους νομοθέτες του Κογκρέσου.
Ένα τρίτο κίνητρο για τους Αμερικανούς αυτοκρατορικούς σχεδιαστές να κρατήσουν το Αφγανιστάν σε αναταραχή είναι ότι επιτρέπει στις ΗΠΑ να κινητοποιήσουν και να οπλίσουν τα στρατεύματα πληρεξουσίων για το σκοπό της εξόντωσης της Ρωσίας και του Ιράν.
Το Αφγανιστάν έχει σύνορα με το Ιράν στα δυτικά του και αποτελεί αιχμή του δόρατος στη νότια πλευρά της Ρωσίας.
Για τις ΗΠΑ, η κατοχή βάσης για μαχητές με τους οποίους θα διεισδύσει και θα αποσταθεροποιήσει το Ιράν ή τη Ρωσία είναι στρατηγικό πλεονέκτημα.
Πράγματι, η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει ρητά την ανησυχία ότι ένα άνομο Αφγανιστάν παρουσιάζει άμεση απειλή για την ασφάλεια στα εθνικά του συμφέροντα.
Υπάρχουν ισχυρά αμερικανικά συμφέροντα που βλέπουν την ταλαιπωρία και την καταστροφή του Αφγανιστάν ως μια προσοδοφόρα, στρατηγική επιχείρηση που πρέπει να συνεχίζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης