Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πτώση 25% για S&P 500 στο ακραίο σενάριο εμπορικού πολέμου

Goldman Sachs: Πτώση 25% για S&P 500 στο ακραίο σενάριο εμπορικού πολέμου
Goldman Sachs: Πτώση 25% και απώλεια 6 τρισ. δολαρίων στο ακραίο σενάριο εμπορικού πολέμου
Ήταν μόνο πριν από τρεις μήνες που οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street προσδοκούσαν ότι η απειλή του εμπορικού πολέμου του Trump ήταν απλώς ορατή από τον ανορθόδοξο πρόεδρο, ενώ οι αναλυτές είχαν σχεδιάσει «το χειρότερο δυνατό σενάριο» - όπως η Barclays - προέβλεπαν ότι η επιβολή δασμών 10%, σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές και εξαγωγές θα είχαν μέτριο συνολικό αντίκτυπο στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Ωστόσο με τις ΗΠΑ να θέλουν να επιβάλουν ένα νέο γύρο δασμών ύψους 200 δισ. δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές, υπάρχει μια νέα επείγουσα ανάγκη να προβλεφθεί πόσο αρνητικός θα μπορούσε να γίνει ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.
Σήμερα, μετά από εβδομάδες υποβάθμισης της απειλής του «χειρότερου δυνατού σεναρίου», η Goldman Sachs υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, εάν ξεσπάσει ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος.
Και σε μια ριζική απομάκρυνση από την παραδοσιακή αισιοδοξία της, η Goldman Sachs κάνει λόγο για «bear market», με το δείκτη S&P να υποχωρεί κατά 25%, με απώλειες άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση, εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές.
Σε μια ανάλυση που αξιολογεί ένα βασικό, ένα μετριοπαθές και ένα σοβαρό εμπορικό πόλεμο, η Goldman Sachs εκτιμά η επιβολή δασμών ύψους 25% μόνο στα κινεζικά προϊόντα θα εξαλείψει την ανάπτυξη για τις εταιρείες του δείκτη S&P 500 το 2019, διατηρώντας το S&P500 EPS επίπεδο στα 159 δολάρια.
Στην ακραία περίπτωση - αυτή που η Barclays αξιολόγησε τον Ιούνιο - και στην οποία οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 10% σε όλες τις παγκόσμιες εισαγωγές, τα κέρδη θα μειωθούν κατά 10% καθώς το κόστος θα αυξηθεί αυξήθηκε για τους αμερικανούς, συνθλίβοντας τα εταιρικά κέρδη.



Εκτός από την μείωση των εταιρικών κερδών, η Goldman Sachs  αναμένει επίσης ότι το PE του S&P θα συρρικνωθεί, από 17x σε 15x, με αποτέλεσμα μια πτώση του δείκτη S&P κατά 25% από τα σημερινά που θα οδηγήσει σε μια «bear market» και θα εξαλείψει πάνω από 6 τρισ. δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Η Goldman Sachs κάνει λόγο και για ένα αισιόδοξο σενάριο που βλέπει το δείκτη S&P να φτάνει τις 3.140 μονάδες μέχρι το τέλος του 2019.



Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα του στο Λευκό Οίκο καθώς σε δημοσίευμά της η Waal Street Journal αναφέρει ότι ο Trump θα προτείνει ένα νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα στο εγγύς μέλλον.
Το αντίθετο επιχείρημα είναι ότι όσο υψηλότερο είναι ο δείκτης S&P, τόσο πιο βέβαιος θα γίνεται ο Trump ότι κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο και δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί με την Κίνα, η οποία θα αναγκαστεί να παραδοθεί αργά ή γρήγορα.
Για το λόγο αυτό ο σημερινός κλάδος ελιάς στην Κίνα προέρχεται από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και όχι από τον ίδιο τον Trump.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι αναλυτές είναι πεπεισμένοι ότι το μόνο γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει το Trump να καθίσει και να διαπραγματευτεί με το Πεκίνο σοβαρά, είναι μια απότομη πτώση στο χρηματιστήριο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, μέχρις ότου συμβεί αυτό, ο Trump θα συνεχίσει να «κερδίζει» τον εμπορικό πόλεμο, τουλάχιστον έως ότου η ήδη διαφορά ρεκόρ μεταξύ της Wall Street και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων του κόσμου μεγαλώσει αρκετά ...



... και η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ καταρρέει κάτω από το δικό της βάρος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης