Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λόγω Ιταλίας τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης μαρμάρου – Οι επενδύσεις της Ικτίνος και η αύξηση τζίρου

Λόγω Ιταλίας τα μεγάλα κέρδη των εταιρειών εξόρυξης μαρμάρου – Οι επενδύσεις της Ικτίνος και η αύξηση τζίρου
Η περιορισμένη παραγωγή ιταλικού μάρμαρου αύξησε και τις τιμές των ελληνικών και βελτίωσε τη ζήτηση
Μέσω Ιταλίας οι εισηγμένες του κλάδου εξόρυξης μαρμάρου εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία και βλέπουν τις εξαγωγές τους να εκτινάσσονται στα ύψη.
Σύμφωνα με την Ικτίνος η αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στην αυξανόμενη ζήτηση στο εξωτερικό για τα μάρμαρα ποιότητας (∆ολοµιτικά – Βώλακας) καθώς και στο γεγονός ότι η αγορά ευνοεί τις ελληνικές εταιρείες έναντι των ανταγωνιστών της.
Τα ιταλικά μάρμαρα τύπου Carara έχουν περιορίσει την παραγωγή τους και ως εκ τούτου οι τιμές τους είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες των αντίστοιχων ελληνικών.
Η συγκυρία αυτή έχει στρέψει τη διεθνή χονδρική προς την Ελλάδα όπου υπάρχουν μάρμαρα ποιότητας, όπως ο λευκός βώλακας ή το Golden Spider το οποίο είναι μονοπωλιακό προϊόν της Ικτίνος, με αποτέλεσμα η εταιρεία αλλά και όλος ο κλάδος μαρμάρου να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών πώλησης ογκομαρμάρου και όλων των προϊόντων επεξεργασίας.
Η εισηγμένη εμφάνισε σημαντική αύξηση κερδών στο πρώτο εξάμηνο ενώ σειρά κινήσεων αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τον τζίρο στο προσεχές διάστημα.
Η εταιρεία υπέβαλλε επενδυτικό φάκελο με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 συνολικής αξίας 6.913.000 ευρώ, που αφορά τον εκσυγχρονισμό του νέου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Δράμας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας και την βελτίωση του παραγόμενων προϊόντων.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται αύξηση των πωλήσεων στα 10.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
Μέχρι σήμερα έχει παραληφθεί πάνω από το 70% του μηχανολογικού εξοπλισμού το οποίο έχει μπει σε λειτουργία.
Οι εργασίες στο εργοστάσιο αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, σημειώνει η εταιρεία.    
Επίσης αγόρασε από την ALPHA BANK οικόπεδο όμορο με τις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας 3.820 τ.μ., στο οποίο ευρίσκεται ημιτελές ακίνητο 1.300 τ.μ. στο οποίο αναμένεται να γίνουν τα νέα γραφεία στη Β. Ελλάδα καθώς και εκθεσιακός χώρος.
Η Ικτίνος ολοκλήρωσε στις 5/7/2018 την μεταβίβαση από την εταιρεία ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Α.Ε., των μισθωτικών δικαιωμάτων δημόσιας λατομικής έκτασης (λατομείου μαρμάρων) 96,470 στρεμμάτων, στην περιοχή Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης του Νομού Δράμας, με το τίμημα να ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ το οποίο και καταβλήθηκε.
Πρόκειται για λατομείο λευκού δολομιτικού μαρμάρου άριστης ποιότητας και αντοχής του οποίου η μίσθωση παρατάθηκε πρόσφατα για είκοσι έτη κατόπιν Εγκρίσεως των Περιβαλλοντικών Όρων.
Η έναρξη λειτουργίας του λατομείου θα συμβάλει στην αύξηση του κύκλου εργασιών της. Ήδη στο λατομείο έχει ξεκινήσει η εξόρυξη ογκομαρμάρων με μηχανολογικό εξοπλισμό που προέκυψε από την ανακατανομή του εξοπλισμού άλλων λατομείων της εταιρείας και παράλληλα έχει γίνει παραγγελία νέου μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 1.000.000 ευρώ από τα οποία έχει παραληφθεί το 50%.
Παράλληλα, αναμένεται να λάβει άμεσα την άδεια ενός σημαντικού λατομείου στην Πελοπόννησο, ενώ υπάρχει πρόθεση για εκμετάλλευση και άλλων κοιτασμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις τουριστικές επενδύσεις στις 19/1/2018 προχώρησε σε σύναψη συμφωνητικού για την εξαγορά του 79,655% της εταιρίας Latirus Enterprises Ltd από την εταιρία DolphinCi Thirteen Ltd, έναντι τιμήματος 14.000.000 ή 15.000.000 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία καταβολής του τιμήματος.
H εταιρεία κατέβαλε το ποσό της εξαγοράς σε δύο δόσεις κατά την 19/1/2018 και κατά την 30/03/2018, οπότε και προχώρησε στην σύναψη του τελικού συμφωνητικού για την εξαγορά έναντι συνολικού ποσού 14.000.000 ευρώ επωφελούμενη της μείωσης του τιμήματος κατά 1.000.000 ευρώ.
Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ κατά την 30/03/3018 κατείχε ήδη το 20,345% των συμμετοχικών δικαιωμάτων της Latirus Enterprises Ltd και την ενοποιούσε με την μέθοδο της καθαρής θέσης (βλ. Σημείωση 4.6.11 Επενδύσεις σε Συγγενείς Επιχειρήσεις).
Με την εξαγορά του 79,655% κατέχει πλέον το 100% ως αποκλειστικός μέτοχος. Από την ίδια ημερομηνία η Latirus Enterprises Ltd καθώς και η κατά 97,764% θυγατρικής της ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. ενσωματώνονται στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου με την μέθοδο της ολικής ενοποίησης.
Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. δραστηριοποιείται στον κλάδο του real estate και πρόκειται να αναπτύξει μια τουριστική εγκατάσταση στην θέση Όρμος Φανερωμένης του Δήμου Σητείας σε έκταση περίπου 2.800 στρεμμάτων,
θα συμπεριλαμβάνει, ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa) 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, γήπεδο Golf, 18 οπών,  μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών και γύο οικιστικές περιοχές, 300 βιλών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης