Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πως η μείωση των συντάξεων από οικονομικό πρόβλημα γίνεται άκρως πολιτικό ζήτημα, λόγω εκλογών

Πως η μείωση των συντάξεων από οικονομικό πρόβλημα γίνεται άκρως πολιτικό ζήτημα, λόγω εκλογών
Όλα δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019 πιθανόν να μείνει στα χαρτιά
Η ελληνική πολιτική σκηνή έχει ένα προτέρημα!  
Τα οικονομικά ζητήματα να τα μεταμορφώνει σε άκρως πολιτικά και τα πολιτικά να αξιολογούνται αποκλειστικά με οικονομικούς όρους.
Παράδειγμα η περικοπή των συντάξεων από οικονομικό γίνεται πολιτικό ενώ η συμφωνία των Πρεσπών αξιολογείται κυρίως με οικονομικούς όρους από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ισχυρίζεται ότι με την ολοκλήρωση της, θα φέρει οικονομικά οφέλη στη χώρα.
Όλα δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019 πιθανόν να μείνει στα χαρτιά και να μην εφαρμοσθεί η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αναφέρονταν στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς έως 18% στους συνταξιούχους που λαμβάνουν κυρίως συντάξεις άνω των 1200 ευρώ.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δεν επιθυμεί σε εκλογική χρονιά να υλοποιήσει την περικοπή των συντάξεων αφού το 2019 είναι έτος εθνικών εκλογών εκτός απροόπτου.
Να επαναλάβουμε ότι η μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων θα ευνοήσει τους υψηλόμισθους συνταξιούχους ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι σε σχέση με πέρυσι είδαν διαφορές προς το χειρότερο.
Ποιο είναι το  δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου;
Ανέρχεται σε 2,9 δις ευρώ και  θα μπορεί να μοιραστεί σε πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες.
Αν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο της περικοπής θα καλυφθεί περίπου κατά 1 δις ευρώ από το πλεόνασμα του πλεονάσματος και το υπόλοιπο 1,9  δις ευρώ δεν θα διανεμηθεί σε πιο φτωχά και στρώματα της κοινωνίας.
Όμως τα υπερ πλεονάσματα προέρχονται από τη φορολογία.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τις συντάξεις με 12 δις ευρώ το χρόνο ενώ στις πολύ καλές εποχές και πριν την έλευση των Μνημονίων ξεπερνούσε τα 20 δις. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τις αγορές δηλαδή από τους επενδυτές.
Αυτούς που θα αναζητήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια με σκοπό την χρηματοδότηση του χρέους καθώς η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια.
Το σύνολο των πολιτών και το σύνολο των πολιτικών είναι βέβαιο ότι δεν συνηγορούν στην περικοπή  των συντάξεων καθώς είναι πολύ κακό και βάρβαρο μέτρο να κόβεις χρήματα από τον συνταξιούχο.
Όμως ακόμη μια φορά λείπει ο ορθός λόγος και όλοι επιλέγουν οι «τυχεροί» συνταξιούχοι που δούλεψαν «σκληρά» στο Δημόσιο Τομέα να συνεχίσει να τους ευνοεί η τύχη χωρίς κανένας να σκέπτεται τις επόμενες γενεές.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο τα 2,9 δισ. ευρώ να κατανεμηθούν έτσι ώστε να βγουν στην σύνταξη και αυτοί του ιδιωτικού τομέα που έχουν οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία;
Μήπως θα ήτα προτιμότερο να δοθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας με σκοπό τη μείωση της ανεργίας.
Δεκάδες μπορεί να είναι οι προτάσεις ακόμη και να μη καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ μιας χρονιάς;
Όμως στην Ελλάδα πριν των Μνημονίων αλλά και στη μεταμνημονιακή Ελλάδα όσοι ευτύχησαν να ευνοηθούν από τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας θα πρέπει να παραμένουν στον προστατευμένο δημοσιονομικό …παράδεισο.
Αυτές οι μικροπολιτικές ιστορίες ψηφοθηρίας μας οδήγησαν στα Μνημόνια και η επανάληψη τους μπορεί να φέρουν χειρότερα δεινά στους πολίτες και στη χώρα.
Άλλωστε οι πολιτικοί διαμορφώνουν μακροπρόθεσμη πολιτική με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης