Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μάχη με τον χρόνο για να διαγραφούν οι μειώσεις συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Θετικό σήμα από το «κουαρτέτο»

Μάχη με τον χρόνο για να διαγραφούν οι μειώσεις συντάξεων από το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Θετικό σήμα από το «κουαρτέτο»
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται 1η Οκτωβρίου στην Βουλή
(upd)Σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειστές, που αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από την Αθήνα, θα βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να εξαφανίσει το «ψαλίδι» στις συντάξεις από τον προϋπολογισμό του 2019.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται 1η Οκτωβρίου στην Βουλή, και στόχος είναι να μην υπάρχει μέσα το μέτρο, έστω και αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.
Όπως διαφαίνεται από τις πρώτες επαφές, το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει εξασφαλίσει την συναίνεση από όλες τις πλευρές των θεσμών, και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στηρίζει με το παραπάνω τις ελληνικές θέσεις, ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Οι θεσμοί φαίνεται να έχουν πειστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι βιώσιμο, ενώ δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.
Εντούτοις, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι εκεί θα δοθεί το "πράσινο φως" για την ακύρωση του μέτρου, πόσω μάλλον εάν υπάρχει η θετική εισήγηση των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε χθες, νέες συνομιλίες με την γνωστή ομάδα των τεσσάρων μπαίνοντας έτσι «εμβόλιμα» στο πρόγραμμα των συναντήσεων που κανονικά ήταν να  γίνει μόνο σε τεχνικό επίπεδο.
Ακόμη και χθες, επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα που υπάρχει στις ελληνικές σχέσεις με τους δανειστές και ότι τα πράγματα βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, μολονότι οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν προϋπολογισμό, ακολουθώντας το πνεύμα των περικοπών που επικρατεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2022).
Οι θεσμοί από την πλευρά τους συνεχίζουν να «διυλίζουν» τα νούμερα του νέου προϋπολογισμού, κάνοντας συνεχείς προβολές με βάση τα στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, την πορεία της ανάπτυξης, ώστε να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και τα περιθώρια για «αντίμετρα» που εμφανίζονται χωρίς τη μείωση των συντάξεων.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το υπερπλεόνασμα που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός το 2019 θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ έναντι 878 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα σταλεί στις 15 Οκτωβρίου στην ευρωζώνη, διαδικασία που θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα υπάρξει επίσημη απόφαση για τις συντάξεις.
Σήμερα, Παρασκευή, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν τις τελευταίες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά θέματα με τους επικεφαλής των δανειστών που στέλνουν συνεχείς ανταποκρίσεις σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον.
Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο και τότε θα δημοσιευθεί και η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας.
Η δεύτερη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρίτη στα τέλη Μαΐου.

(πρώτη ενημέρωση 14 Σεπτεμβρίου 2018, 02:00)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης