Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bastian (Task Force): Καμία άλλη χώρα δεν υπόκεινται σε τόσο αυστηρό έλεγχο όπως η Ελλάδα

Bastian (Task Force): Καμία άλλη χώρα δεν υπόκεινται σε τόσο αυστηρό έλεγχο όπως η Ελλάδα
Ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα
Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις κυβερνήσεις (ακόμα και τις προηγούμενες) εμφανίστηκε ο Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Jens Bastian, κάνοντας λόγο για «αυξημένη επιτήρηση» αλλά και για «έλλειμμα αξιοπιστίας».
Μάλιστα, σχολίασε ότι ο ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί.
«Όλοι θυμόμαστε το 2015, μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, ότι η Γερμανία έδειχνε με το δάχτυλο την Ελλάδα.
Οι αναταραχή που υπήρχε μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου έχει αντικατασταθεί από τη βούληση για συνεργασία και από την παρούσα κυβέρνηση.
Συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα, όπου υπάρχουν κοινά, παρά διαφορές» επεσήμανε την ημερίδα που διοργάνωσε το προσκείμενο στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU) Ίδρυμα Χαννς Ζάιντελ στην Αθήνα με θέμα «Η επόμενη μέρα μετά τα προγράμματα στήριξης».

Σε αυξημένη επιτήρηση

Παράλληλα, τόνισε ότι «η επόμενη μέρα (σσ. στην Ελλάδα) επηρεάζεται σημαντικά από τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και το πως αυτές οι σχέσεις θα εξελιχθούν».
Όπως είπε η επόμενη χαρακτηρίζεται και από δύο άλλα στοιχεία:
«Πρώτον από την αυξημένη επιτήρηση, κάτι όμως που δεν σημαίνει εμπιστοσύνη.
Δεν υπάρχει άλλη χώρα, ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Κύπρος, ούτε η Πορτογαλία, η οποία να έχει για τόσα πολλά χρόνια, τόσο υψηλό έλλειμμα όπως η Ελλάδα.
Και αυτό αποδεικνύει πως η επόμενη μέρα είναι διαφορετική για την Αθήνα από ότι για τις άλλες χώρες.
Oι όροι αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα άλλο μνημόνιο, μια μεταμνημονιακή εποχή χωρίς ευρωπαϊκή στήριξη.
Εδώ έχουμε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι όροι, πλην των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχουν να κάνουν με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Και άλλες χώρες έχουν δεσμεύσεις, αλλά πουθενά δεν είναι τόσο περίπλοκες και δεν υπόκεινται σε τόσο αυστηρό έλεγχο όπως στην Ελλάδα.
Κατά τη γνώμη μου αυτό έχει να κάνει με παρακαταθήκες, όχι μόνο της παρούσας, αλλά και προηγουμένων κυβερνήσεων.
Και δεν θα κρύψω ότι και η Νέα Δημοκρατία έχει το μερίδιό της σε αυτήν την κληρονομιά.
Υπάρχει επίσης μια ατζέντα πολιτικών, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα στην Ελλάδα.
Είχαμε 8 χρόνια οικονομικής και πολιτικής κρίσης και εξακολουθούμε να μην έχουμε κατανοήσει τους λόγους οι οποίοι μας οδήγησαν στην κρίση, και δεν μιλάω απλώς για συναίνεση, μιλάω για μια εθνική συναντίληψη των αιτίων της κρίσης, η οποία δεν υπάρχει ακόμα παρά το γεγονός ότι οι παρευρισκόμενοι κ.κ. Χατζηδάκης και Πιτσιόρλας συνομιλούν μεταξύ τους.
Και τούτο διότι έχουμε από την άλλη τα τηλεοπτικά παράθυρα στα οποία όλοι μιλάνε κατά των άλλων και όχι ο ένας με τον άλλον» τόνισε.
Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι το δεύτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα, είναι η οικονομική διείσδυση της Κίνας.
«Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στον Πειραιά, υπάρχουν όμως και άλλα παραδείγματα κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Μια κινέζικη εταιρεία προσπαθεί να αγοράσει τη μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και αυτό είναι επίσης μια σημαντική εξέλιξη για τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική της Κίνας, η οποία θα έχει αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που ξεκινά η Κίνα στον Πειραιά, στην Ελλάδα είναι μια προσπάθεια επέκτασης που συνεχίζεται και σε άλλες χώρες όπως είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, για να διεισδύσει πιο βαθιά στην Ευρώπη.
Η πύλη της Κίνας για την Ευρώπη είναι στον Πειραιά, είναι λοιπόν ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τις σχετικές συζητήσεις στην Ελλάδα.
Θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια συναίνεση όλων των κομμάτων υπέρ των επενδύσεων αυτής.
Παρ' ότι πολλά κόμματα τσακώνονται σαν τον σκύλο με τη γάτα για άλλα -ήσσονος σημασίας- θέματα σε αυτό συμφωνούν.
Σε σχέση με την Κίνα είναι ενδιαφέρον το ότι υπάρχει πάρα πολύ υψηλός βαθμός συμφωνίας.
Αυτό που κάνει η Κίνα στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει όμως μόνο με την οικονομία αλλά και με κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Υπάρχουν αρκετές χώρες μέλη της Ε.Ε. όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, οι οποίες υποστηρίζουν ότι το θέμα των κινεζικών επενδύσεων δεν πρέπει να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν, αλλά των ίδιων των κρατών μελών.
Καθίσταται, επομένως, δύσκολο να υπάρξει μια κοινή θέση μεταξύ των κρατών μελών επί σημαντικών θεμάτων όπως είναι η Κίνα», όπως επισήμανε ο Bastian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης