Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων η πΓΔΜ, νέος «παίκτης» η Κίνα

Politico: Πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων η πΓΔΜ, νέος «παίκτης» η Κίνα
Το σχόλιο του Πορτογάλου πρώην Υπουργού Bruno Maçães για την πΓΔΜ, στο περιοδικό «Poliltico»
Στο πεδίο σύγκρουσης πολυάριθμων συμφερόντων που λέγεται πΓΔΜ και στους νέους «παίκτες» της περιοχής αναφέρεται ο Πορτογάλος πρώην Υπουργός για ευρωπαϊκά ζητήματα, σε άρθρο-ανάλυση στο περιοδικό «Poliltico».
Ειδικότερα, σημειώνει πως διανυκτέρευσε σε δωμάτιο μίας γαλέρας αγκυροβολημένης στον ποταμό Βαρδάρη και κάποιος στην υποδοχή με περιπαικτική διάθεση του είπε:
«Μην ξεγελιέστε.
Αυτό μπορεί να μοιάζει με ξενοδοχείο, αλλά όταν φτάσει η στιγμή, θα πλεύσουμε στον Βαρδάρη και θα κατακτήσουμε την Ελλάδα».
Ακριβώς απ’ έξω βρίσκεται η Γέφυρα των Πολιτισμών με τα ατελείωτα αγάλματα ηρώων από τη «μακεδονική» ιστορία, με κάποιους από τους ήρωες να είναι πραγματικοί, ενώ άλλοι «να έχουν εφευρεθεί».
Ο Bruno Maçães συναντήθηκε με τον Janko Bacev, τον Πρόεδρο του μικρού «Ενωμένου Μακεδονικού Κόμματος», του μόνου ανοικτά φιλορωσικού κόμματος, που αντιτίθεται σφόδρα στην αλλαγή του ονόματος της χώρας και προτίθεται να μποϋκοτάρει το επικείμενο δημοψήφισμα.
Ο Bacev, σημειώνεται, έχει στενές σχέσεις με τον Alexander Dugin, τον Ρώσο φιλόσοφο και προπαγανδιστή, γνωστό για τους δεσμούς του με κάθε αντιδραστικό κίνημα στην Ευρώπη.
Η Ρωσία εξαρτά επίσης συμφέροντα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το να «χάσει» η Ρωσία το Μαυροβούνιο - το μικρό βαλκανικό έθνος που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 - μπορεί να θεωρηθεί ατυχία.
Το να χάσει και το Μαυροβούνιο και τη «Μακεδονία» θα έμοιαζε με απροσεξία, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε άλλο σημείο υποστηρίζεται ότι «η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια είναι μια «φωλιά κατασκόπων», η τρίτη και μικρότερη κορυφή σε ένα τρίγωνο που περιλαμβάνει επίσης το Βελιγράδι και τη Σόφια, και με επικεφαλής τον μυθικό Oleg Scherbak, συμμαθητή του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov, η πρεσβεία έχει αναπτύξει έναν ισχυρό μηχανισμό κατασκοπείας.
Ο πρώην Υπουργός της Πορτογαλίας συνάντησε επίσης τον Ljupco Palevski, έναν ακόμα πολιτικό που αντιμάχεται την αλλαγή του ονόματος της χώρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «Μακεδονία» είναι το πεδίο σύγκρουσης δύο δυνάμεων, από τη μία πλευρά η Δύση και από την άλλη…η Κίνα.
«Η Ρωσία είναι μόνο μύες.
Το μυαλό είναι η Κίνα και τα χρήματα είναι η Κίνα», υποστηρίζει ο Palevski, διευκρινίζοντας ότι οι Κινέζοι θέλουν να χτίσουν το δρόμο του μεταξιού, ανάμεσα στην Κεντρική Ευρώπη και το λιμάνι τους στην Ελλάδα.
«Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν αυτό το δρόμο είναι να δημιουργήσουν διενέξεις στα Βαλκάνια», υποστηρίζει.
O Palevski ισχυρίζεται ότι η Δύση προκαλεί χάος στη χώρα του – αναζωπυρώνοντας πάθη με το θέμα της ονομασίας – με στόχο να μπλοκάρει ή να διαταράξει το πρότζεκτ «Belt and Road».
Εάν η πΓΔΜ ολισθήσει στο χάος (η ενταχθεί στο ΝΑΤΟ), η Κίνα θα χάσει τον μόνο διαθέσιμο δρόμο προς την Ευρώπη, διότι η διαδρομή προς Ευρώπη μπορεί να χαραχθεί μόνο μέσα από τρεις χώρες - με την Αλβανία και τη Βουλγαρία να έχουν σταθερή θέση εντός του ΝΑΤΟ.
Ο συντάκτης ομολογεί ότι ο Palevski τού φαίνεται πιο επικίνδυνος από τον Bacev και επισημαίνει ότι κάθε αναφορά του ονόματός του στα Σκόπια ανασύρει στη μνήμη του πώς περιήλθαν στην κατοχή του οι παράνομες ηχογραφήσεις από τον πρώην Πρωθυπουργό Nikola Gruevski, ο οποίος έχασε την εξουσία λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών.
Έχοντας στη φαρέτρα του συνομιλίες μεταξύ πολιτικών, διπλωματών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ο Palevski τις χρησιμοποίησε εναντίον πολλών εξ αυτών, των οποίων τα αδικήματα αποκαλύφθηκαν με αυτές.
Η «ανταμοιβή» του ήταν δύο απόπειρες δολοφονίας και μία νυχτερινή επίσκεψη από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.
Ο Palevski έδειξε μάλιστα στον συντάκτη και μία συνομιλία μεταξύ ενός πολιτικού της πΓΔΜ και ενός ξένου πρέσβη, που κατά τη γνώμη του «θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό».
Υποστηρίζει δε ότι η Κίνα θα πρέπει να στηρίξει το νέο κόμμα που δημιουργεί, «ένα εθνικιστικό κόμμα που τάσσεται υπέρ μίας παγκοσμιοποίησης με πολλούς πόλους».
Πράκτορας ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών εκτιμά πάντως ότι η Κίνα «δεν θα μπλέξει ποτέ με κάποιον σαν τον Palevski».
Ο ίδιος εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος σε σχέση με τους πολιτικούς της χώρας του σχετικά με το εάν η πΓΔΜ θα έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Η Κίνα, αν και προσεκτική και μεθοδική, αυξάνει την οικονομική της επιρροή στη χώρα, ενώ η Ρωσία έχει έναν συγκεκριμένο στόχο κατά νου:
Όχι να εμποδίσει την πΓΔΜ από τον να ενταχθεί στο “club” της Δύσης, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα πετύχει, αφού γίνει μέλος.
Καθώς τα Σκόπια προχωρούν προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες να διοχετευθεί ακόμη περισσότερη άμμος στη μηχανή της Δύσης, εκτιμά.
Το άρθρο κλείνει με την παρατήρηση ότι ακόμα κι αν η πΔΓΜ αποδεχθεί τη νέα ονομασία και η Βόρεια Μακεδονία ξεκινήσει μακρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επισκέψεις και συνεργασία, άλλα κεφάλαια θα ανοίξουν στις σκιές, άλλα επικοινωνιακά σχέδια θα συζητηθούν και χρήματα από μυστικά ταμεία θα συνεχίσουν να ρέουν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης