Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Eurasia Group: Αδιαμφισβήτητη η στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Κίνας - Οι ΗΠΑ πρέπει να «κάνουν χώρο»

Eurasia Group: Αδιαμφισβήτητη η στρατιωτική και οικονομική δύναμη της Κίνας - Οι ΗΠΑ πρέπει να «κάνουν χώρο»
Σύμφωνα με τον ανώτερο σύμβουλο της Eurasia Group, Robert Kaplan, οι ΗΠα πρέπει να κάνουν χώρο στην στρατιωτικά και οικονομικά αναπτυσσόμενη Κίνα στην Ασία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν χώρο στην Κίνα ως μία αυξανόμενη στρατιωτική δυνάμη στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ακόμα και αν η ύφεση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή μειώνει τη σταθερότητα, σύμφωνα με τον ανώτερο σύβμουλο της Eurasia Group, Robert Kaplan.
Όπως δήλωσε ο σύμβουλος της εταιρείας «η Ασία δεν εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια, αλλά με το κινεζικό ναυτικό, τον στρατό και την αεροπορία να αυξάνονται σε ισχύ, έχει προκύψει ένα περισσότερο πολυπολικό, ασταθές στρατιωτικό περιβάλλον».
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης, είπε ότι «η Αμερική είναι η μόνη χώρα που δραστηριοποιείται στην Ασία και δεν έχει εδαφική φιλοδοξία και είναι επομένως μία εξισορροπητική, ακόμη και σταθεροποιητική δύναμη», προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι εάν ο ρόλος της Αμερικής σε αυτά τα θέματα μειωθεί, με μόνο το ναυτικό των ΗΠΑ ως σταθεροποιητική δύναμη εκεί χωρίς να το υποστηρίξει ο Λευκός Οίκος, η σταθερότητα στην Ασία θα πρέπει να επηρεαστεί».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι η άνοδος του στρατού της Κίνας «δε μπορεί να αμφισβητηθεί», καθώς και ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν περιθώρια για μία στρατιωτικά, οικονομικά αναπτυσσόμενη Κίνα».
«Το ζήτημα είναι πόσο χώρο, και αυτό σημαίνει μία πολύ λεπτή πολιτική για να μετατέψει την Ασία από έναν μονοπολικό σε έναν πολυπολικό κόσμο ασφάλειας», καταλήγει ο ανώτερος σύμβουλος της Eurasia Group.
Παράλληλα, ο Robert Kaplan ανέφερε ότι ο διαδικτυακός κόσμος και η τεχνολογία θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά στοιχεία της παγκόσμιας πολιτικής, υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν πέρα από τα σύνορα «ενδεχομένως σε μία τεράστια κλίμακα που δεν έχουμε δει προηγουμένως».
«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία συμβατική στρατιωτική αντίδραση με κάποιο τρόπο, όπως η μείωση ενός ηλεκτρικού δικτύου μία χώρας ή μίας χρηματιστηριακής αγοράς για λίγες ημέρες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Robert Kaplan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης