Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδιο ακόμη και να ρίξουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση λόγω FYROM αποκαλύπτει ο Κατσίκης - Υποψίες για τεχνητή κρίση - Τι απαντά ο Σκουρλέτης

Σχέδιο ακόμη και να ρίξουν οι ΑΝΕΛ την κυβέρνηση λόγω FYROM αποκαλύπτει ο Κατσίκης - Υποψίες για τεχνητή κρίση - Τι απαντά ο Σκουρλέτης
Η τακτική που ακολουθούν οι ΑΝΕΛ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά
Σε καταλύτη πολιτικών εξελίξεων αναδεικνύεται η Συμφωνία των Πρεσπών, με τον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη να αποκαλύπτει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν αποφασίσει να ρίξουν την κυβέρνηση πριν έρθει στη Βουλή για κύρωση, την ώρα που η πΓΔΜ βρίσκεται στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018. 
Οι σημερινές δηλώσεις Κατσίκη βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές προειδοποιήσεις του Πάνου Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κύρωση της συμφωνίας  με την πΓΔΜ από την ελληνική Βουλή.
Απάντηση τόσο στον κ. Κατσίκη όσο και στον Πάνο Καμμένο έδωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης με σημερινή (18/9) συνέντευξή του, στην οποία καλεί τους ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εάν θεωρούν ότι «έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υποβάθμισε τις προειδοποιήσεις Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε έντιμη τη συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου.
Ωστόσο είναι σαφές ότι εφόσον οι ΑΝΕΛ αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση για το Σκοπιανό, ακόμη και αν υπάρχει η σχετική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαφοροποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου, ο οποίος δήλωσε τη διαφωνία του με τις απειλές Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση.

Υποψίες για τεχνητή κρίση

Σε κάθε περίπτωση η τακτική που ακολουθούν οι ΑΝΕΛ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Εφόσον έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, γιατί δεν το πράττουν άμεσα και διαιωνίζουν την αβεβαιότητα, «απειλώντας» τον Τσίπρα;
Υπό αυτό το πρίσμα, δύο είναι τα ενδεχόμενα:
Τσίπρας και Καμμένος είτε έχουν συμφωνήσει ως προς τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών, είτε παίζουν θέατρο.
Με βάση τη δεύτερη εκδοχή, στόχος των κυβερνητικών εταίρων είναι να πετύχουν την αναστολή της περικοπής των συντάξεων.
Τσίπρας και Καμμένος στέλνουν μήνυμα στους δανειστές ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει για το Σκοπιανό και ζητούν χείρα βοηθείας με την αναστολή ή την ακύρωση της εφαρμογής του μέτρου.
Η εκδοχή αυτή συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ «καίγονται» για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σκουρλέτης: Εάν οι ΑΝΕΛ θεωρούν ότι έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας μας ας το πουν!

Ο κ. Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερώτηση του News27/4 αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Καμμένου ότι είναι απόλυτα αντίθετος στη Συμφωνία των Πρεσπών και ενδέχεται ακόμη και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, τόνισε χαρακτηριστικά «το βάρος μιας ενδεχόμενης τέτοιας κίνησης είναι στον ίδιο.
Εάν οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος προσωπικά θεωρούν ότι έχει κλείσει ο κύκλος και οι λόγοι της συνεργασίας μας, που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του '15, ας το πουν.
Είναι γνωστή η διαφορετική, εκ διαμέτρου αντίθετη, θέση - όπως ήταν και πριν τη συγκρότηση της κυβέρνησης - γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και του Μακεδονικού, γενικά, ζητήματος.
Ως προς αυτό, χαρακτηρίζεται η πλευρά των ΑΝΕΛ από μία συνέπεια. Μέχρι τώρα εγώ είχα κατανοήσει ότι δεν είναι αυτός ένας αρκετός λόγος -παρότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα- για να κλυδωνιστεί η συνοχή της κυβέρνησης και θεωρώ ότι θα πρέπει να εξακολουθήσουμε σε αυτή τη συμφωνία.
Σε αυτό που ήταν γνωστό εκ των προτέρων. Όταν έκανε η παρούσα κυβέρνηση προγραμματικές δηλώσεις είχε αποσαφηνίσει τη θέση της, δεν αιφνιδιάστηκε κανείς.
Ούτε εμείς από τον Πάνο Καμμένο, ούτε αυτός από τη θέση της κυβέρνησης».
Πρόσθεσε πάντως πως «οι εκλογές σημαίνουν το τέλος ενός κύκλου. Άρα, με βάση τα πολιτικά δεδομένα και τα αριθμητικά αποτελέσματα θα ανοίξει ο άλλος κύκλος και θα προκύψουν οι νέες συνεργασίες, η νέα κυβέρνηση, συμμαχική ή μη.
Αυτό νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλες τις πλευρές.
Το ερώτημα είναι μέχρι τότε τι κάνουμε.
Και αν τελικά, θα πρέπει η μεγάλη διαφωνία γύρω από το Μακεδονικό θέμα, να είναι αιτία μιας πρόωρης πτώσης της κυβέρνησης».
Καταλήγοντας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε «είμαστε σε μία κρίσιμη, ταυτόχρονα όμως θετική, περίοδο για τη χώρα, αυτήν μετά το τέλος του προγράμματος.
Υπάρχει μια θετική δυναμική της ίδιας της οικονομίας.
Δεν μπορούμε να βάζουμε τρικλοποδιές τέτοιου είδους, όταν μάλιστα όλα αυτά ήταν γνωστά εκ των προτέρων.
Αλλά, από εκεί κι έπειτα ο καθένας αναλαμβάνει και το κόστος των όσων κάνει και των όσων λέει. Επιπροσθέτως όμως θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι.
Θεωρώ ότι η παρούσα Βουλή, ανεξαρτήτως τι λέει το κόμμα των ΑΝΕΛ και το τι θα κάνει, θα αποδείξει πως διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας όταν θα έρθει».

Τι δήλωσε ο Κ. Κατσίκης

Oι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ρίξουν την κυβέρνηση πριν ο πρωθυπουργός φέρει στη βουλή προς κύρωση το σχέδιο συμφωνίας με την πΓΔΜ, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Κατσίκης.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό XFM 94, δήλωσε ότι πρόκειται για κομματική ειλημμένη απόφαση να πέσει αυτή η κυβέρνηση, αλλά δεν γνωρίζει τον χρόνο που θα συμβεί αυτό, καθώς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.
 «Ο Πάνος Καμμένος προφανώς εννοούσε ότι δεν πρόκειται να φτάσει στη Βουλή γιατί οι διαδικασίες που πρέπει να κάνουν οι Σκοπιανοί δεν θα έρθουν πριν τις επικείμενες εκλογές.
Το δεύτερο που εννοούσε είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε να μπει στη Βουλή και να κυρωθεί γιατί εμείς θα ρίξουμε την κυβέρνηση και θα το αποτρέψουμε.
Το ονοματολογικό των Σκοπίων από το καταστατικό μας και τα συνέδριά μας, ουδέποτε περιείχε τον όρο Μακεδονία και τη συναίνεσή μας να συμπεριλαμβάνεται σε σύνθετο όνομα.
Διαφωνούμε κάθετα στην πολιτική του κ. Τσίπρα.
Θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε και θα κάνουμε πράξη τη δήλωσή μας αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.
Θα αποδείξουμε, σε όλους εκείνους που παρασύρθηκαν από το πολιτικό τέχνασμα της ΝΔ με τη κατάθεση μομφής, πίστεψαν ότι δεν είμαστε πιστοί στη θέση μας, ότι είμαστε η μόνη δύναμη για να μην κυρωθεί η συμφωνία», κατέληξε ο Κ. Κατσίκης.

Παπαχριστόπουλος: Διαφωνώ με τη δήλωση Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Τη διαφωνία του με τη δήλωση του Π. Καμμένου ότι αν έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα εξέφρασε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Θ. Παπαχριστόπουλος.
«Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά.
Η διαφοροποίησή μου για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι εμφανής, δεν έχω κρυφτεί.
Το έχω πει σε όλους τους τόνους και με τον πιο επίσημο τρόπο στην κοινοβουλευτική μου ομάδα, ότι είναι ένα θέμα, που πρέπει να λυθεί, κι αυτό είναι καλό για τη χώρα.
Να σας πω πάντως, ότι εγώ τον Πάνο Καμμένο τον σέβομαι, έχει συγκρουστεί μετωπικά με τη διαπλοκή και δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι και η Βόρεια Ελλάδα έχει να κερδίσει από τη συμφωνία και η FYROM και η Σερβία.
Πιστεύω ότι είναι μία επιλογή ανάπτυξης.
Όσοι διαβάσουν με προσοχή τη συμφωνία, μπορεί να αλλάξουν γνώμη, ίσως όχι όλοι...» τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 ο κ.Παπαχριστόπουλος.
Σε ερώτηση για το εάν είναι πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Παπαχριστόπουλος είπε ότι «ακούω αυτά που λέγονται και γράφονται, αλλά δεν έχω μιλήσει ποτέ με κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμία συμφωνία παρασκηνίου».
«Πιστέψτε με, δεν έχω κανένα πρόβλημα να πάω και σπίτι μου.
Κάποιοι, δεν μπήκαμε στη Βουλή για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, ούτε για να πλουτίσουμε.
Συμφωνίες παρασκηνίου δεν έκανα και δεν πρόκειται να κάνω.
Αγαπάω όμως τους ανθρώπους που χτυπάνε τη διαφθορά και τη διαπλοκή και δεν με ενδιαφέρει τι «ταμπέλα» έχουν, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος» ανέφερε ο κ.Παπαχριστόπουλος.
«Η διαφοροποίησή μου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι καίριο θέμα, είναι πολύ κεντρική διαφωνία.
Δεν σας κρύβω ότι εξαιτίας του θέματος αυτού, κάπου αισθάνομαι λίγο έξω, δεν σας το κρύβω.
Δεν έχω καμία επαφή, δεν πολυμιλάμε, στις υποχρεώσεις μου βέβαια είμαι τυπικός.
Αισθάνομαι λίγο «παγωμένα», κάπου έχω «παγώσει» υπογράμμισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

 Η προειδοποίηση Καμμένου

Την θέση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως κυβερνητικός εταίρος θα κάνουν το παν για να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.
«Η συμφωνία δε θα κυρωθεί.
Εμείς που είμαστε κυβερνητικοί εταίροι, θα κάνουμε το παν για να μην κυρωθεί.
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε.
Έχω δεσμευτεί δημόσια εδώ και καιρό.
Δε θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση που θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.
Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καμμένος.
Όπως είπε, θα αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση, με κομματική πειθαρχεία.
«Τότε θα πρέπει να γίνουν διερευνητικές εντολές και να μπουν άλλοι ως εταίροι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο και για παραβίαση της συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων, αφού όπως σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ «λέει πράγματα που δεν υπάρχουν στη συμφωνία».
«Ο Υπουργός Εξωτερικών μονόγραψε τη συμφωνία.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί στον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ για παραβίαση της συμφωνίας» υποστήριξε ο κ.Καμμένος, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Zόραν Ζάεφ και του είπαν ότι παραβιάζει τη συμφωνία».
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δει κατά πόσο θα ισχύσει η συμφωνία, αφού την παραβιάζει.
Ο Ζάεφ δεν τους εξηγεί ότι η χώρα πια δε θα λέγεται ‘Μακεδονία’» υποστήριξε ο κ.Καμμένος.
Ερωτηθείς αν θα αποσύρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν ή αφού έρθει η συμφωνία στη Βουλή, απάντησε ότι, «όταν θα έρθει η ώρα, αν ποτέ πάει η συμφωνία στη Βουλή, εμείς θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση».
«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή.
Αν όμως έρθει η συμφωνία στη Βουλή, τότε δεν έχω άλλη επιλογή, γιατί εγώ σέβομαι τη λαϊκή εντολή που έχω λάβει.
Δε θα αφήσω να έρθει στη Βουλή η συμφωνία, πριν να έρθει στη Βουλή θα πάω στον ΠτΔ και θα πάω στον Πρωθυπουργό», είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα άμεσης εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς για να αρχίσουν οι διαδικασίες θα πρέπει να έχει γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση στην FYROM και να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης