Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

«Αυτούς στο σκοτάδι δεν τους βλέπει κανείς»

tags :
«Αυτούς στο σκοτάδι δεν τους βλέπει κανείς»
Δραματικές παραμένουν οι συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια - Απαιτείται λύση άμεσα
«Αυτούς στο σκοτάδι δεν τους βλέπει κανείς», έγραφε ο πάντα επίκαιρος Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τα λόγια του να αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Μόρια.
Ο ανθρώπινος νους δεν χωράει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο hotspot - κολαστήριο, οι οποίες αντί να βελτιώνονται, καταγράφουν καθημερινά δραματική επιδείνωση.
Το κράτος απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση του κέντρου υποδοχής της Μυτιλήνης, το οποίο αποτελεί πραγματικό όνειδος για τη χώρα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αρκούνται σε διαπιστώσεις περί «οριακής κατάστασης» στη Μόρια, χωρίς όμως να λαμβάνουν δραστικά μέτρα.
Το υπαρκτό επιχείρημα των καθημερινών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, δεν είναι δυνατόν να αποτελεί δικαιολογία για τη διαιώνιση της φρίκης.
Η Μυτιλήνη πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα και οι άνθρωποι που ζουν στοιβαγμένοι στη Μόρια πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες δομές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Τρίτη 18/9, έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσυμφορηθούν τα νησιά και να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα, μένει ωστόσο οι προθέσεις να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Στο κολαστήριο παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 9.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί της Μυτιλήνης ξεπερνούν τις 11.000, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Οι οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τις απάνθρωπες συνθήκες, την ώρα μάλιστα που οι αφίξεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κατά κύριο λόγο μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και ξένων μέσων ενημέρωσης, καθώς η πρόσβαση για τους Έλληνες δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία παραμένει ανεξήγητα δύσκολη, προκαλούν οργή και απορία για την εγκληματική αδράνεια των αρχών.
Άθλιες συνθήκες υγιεινής, αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας, ακόμη και καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων, συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό.
Το βίντεο διάρκειας τριών λεπτών που έδωσε στη δημοσιότητα το Al Jazeera αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι, αποτυπώνοντας την απάνθρωπη πραγματικότητα που επικρατεί στο hot spot της Μυτιλήνης.
«Αν ζούσες στη Μόρια, θα είχες άγχος, παραισθήσεις και τάσεις αυτοκτονίας καθώς υποχρεώνεσαι να ζεις με ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες», αναφέρεται στο βίντεο.
Ενδεικτική της εκτός ορίων κατάστασης είναι η δραματική έκκληση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» για άμεση απομάκρυνση των παιδιών από το κέντρο υποδοχής προσφύγων.
Η οργάνωση καταγγέλλει ότι ο καταυλισμός της Μόριας, στην Λέσβο, «βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς ανάγκης, όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».
Όπως τονίζεται, «κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί.
Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς.
Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι «το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών.
Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης