Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλη απογοήτευση το ελληνικό road show στο Λονδίνο – Οι τράπεζες δέχθηκαν πυρά για στόχους NPEs και ΑΜΚ και ο Τσακαλώτος επενδυτική αδιαφορία

Μεγάλη απογοήτευση το ελληνικό road show στο Λονδίνο – Οι τράπεζες δέχθηκαν πυρά για στόχους NPEs και ΑΜΚ και ο Τσακαλώτος επενδυτική αδιαφορία
Το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο δεν πήγε καλά, παρά την προσπάθεια των ελλήνων να πείσουν τους ξένους επενδυτές.
Η ανακοίνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου για την συμμετοχή των 96 funds στο διήμερο road show στο Λονδίνο των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων αφήνει την εντύπωση ότι υπήρχε μεγάλη συμμετοχή άρα και μεγάλο ενδιαφέρον.
Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική την οποία το bankingnews είχε αποκαλύψει ήδη από χθες 19 Σεπτεμβρίου 2018.
Το βασικό μήνυμα που προέκυψε από το road show της Ελλάδος στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018 είναι ότι τα ελληνικά assets παραμένουν μη επενδύσιμα.
Οι τράπεζες είναι αληθές δέχθηκαν ισχυρά πυρά αμφισβήτησης, ενώ με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές οι ξένοι που συμμετείχαν σε κλειστές συσκέψεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο του πέρασαν το μήνυμα….ότι η Ελλάδα είναι project…για αργότερα.
Είναι προφανές ότι οι τράπεζες αποτελούν βασική πηγή ανησυχίας για τους διεθνείς επενδυτές.
Ποια είναι τα 6 βασικά συμπεράσματα που βγήκαν από το road show στο Λονδίνο;
1)Τα διεθνή funds αμφισβήτησαν την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να πετύχουν τους νέους αναθεωρημένους στόχους έως το 2021.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις το 2021 η Eurobank έχει θέσεις ως στόχο σε ενοποιημένη βάση τα NPEs να μειωθούν στο 15%, στην Εθνική ο στόχος θα είναι 17% με 18%, στην Alpha bank περίπου 20% και στην Πειραιώς κοντά στο 22%.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο μέσος όρος των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs ανέρχεται στο 47% του συνόλου ή 88 δισεκ.
2)Οι διεθνείς επενδυτές αμφισβήτησαν την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους με οργανική κάλυψη και ευρέως συζητήθηκε το θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι σχεδόν καθολικά οι ξένοι επενδυτές δεν πείστηκαν από τις αναφορές των ελλήνων τραπεζιτών ότι δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Η πεποίθηση των ξένων είναι ότι θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου μετά τις εκλογές.
3)Τα διεθνή funds κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο παραμένει αυτή η νεφελώδης κατάσταση οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι επενδύσιμες.
Μάλιστα η μεγάλη πρόκληση των διοικήσεων των τραπεζών τους επόμενους μήνες θα είναι να πείσουν τα ξένα funds ότι θα πετύχουν την στοχοθεσία μείωσης των NPEs.
4)Σε ορισμένες τράπεζες αμφισβήτησαν ότι θα πετύχουν και τους στόχους των προϋπολογισμών καθώς η κάμψη των προ προβλέψεων εσόδων έχει ανησυχήσει.
Η εκτίμηση των ξένων είναι ότι μπορεί κάποιες τράπεζες να αποτύχουν στους στόχους τους.
5)Για το ελληνικό χρηματιστήριο ελέχθηκε από ορισμένα funds ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι αδιάφορο επενδυτικά έως τις εκλογές.
Πολλοί επεσήμαναν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα κάνει σοβαρή ζημία στις μετοχές των τραπεζών και στην χρηματιστηριακή αγορά.
6)Πολύ σημαντική εξέλιξη είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο Τσακαλώτος σε κλειστά φόρα που συμμετείχε με διεθνείς επενδυτές αντιμετώπισε την επενδυτική αδιαφορία.
Οι ξένοι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να αυξήσουν το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα

Το road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Λονδίνο δεν πήγε καλά, παρά την προσπάθεια των ελλήνων να πείσουν τους ξένους επενδυτές.
Τα διεθνή funds δεν δείχνουν ζήλο για την Ελλάδα, θεωρούν ότι το ελληνικό story θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως και 1 χρόνο από σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης