Βερολίνο - ΔΝΤ συμφωνούν στην μείωση των ελληνικών συντάξεων - Δύσκολη η «μάχη» των αριθμών στα δημοσιονομικά

Βερολίνο - ΔΝΤ συμφωνούν στην μείωση των ελληνικών συντάξεων - Δύσκολη η «μάχη» των αριθμών στα δημοσιονομικά
Ποια τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αλλά και οι εναλλακτικές λύσεις
Το σήριαλ με τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις συνεχίζεται και θα παραμείνει ως έχει μέχρι το «παρά ένα» της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.
Εκτός και αν η Γερμανία ανοίξει νωρίτερα τα χαρτιά της και δεν αφήσει το ζήτημα να φτάσει μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.  
Χθες την σκυτάλη πήρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνείες αναφορικά με την στάση του.
Το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρο: «Ψηφίσατε το 2017 το κόψιμο των συντάξεων, διότι αυτό είναι ορθό και αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αυτό πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζεται καμία απολύτως συζήτηση επ΄ αυτού». Το ΔΝΤ που επιχειρεί να κάνει «δίδυμο» με το Βερολίνο σε αυτό το θέμα, από τη στιγμή που τα τρία μέλη των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕSM) φαίνεται να έχουν πεισθεί από την ελληνική επιχειρηματολογία ότι το η Αθήνα έχει την ικανότητα να παράγει υπερπλεονάσματα, άνω του 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς να μειώσει συντάξεις.         
Ο υπουργός Οικονομικών από το Λονδίνο, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για την εξέλιξη του θέματος, εκφράζοντας μόνο την ελπίδα ότι οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές.  
Στις θέσεις του ΔΝΤ η κυβέρνηση απάντησε με ένα μόνο «ουδέν σχόλιο».
Χθες βράδυ στο γεύμα του Euro Working Group (EWG) άπαντες από την Ομάδα Εργασίας  άκουγαν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να παραθέτει τα δημοσιονομικά στοιχεία επί των οποίων θα κριθεί το ελληνικό αίτημα.
Η «μάχη των αριθμών» από την οποία θα κριθούν δημοσιονομικός χώρος και περιθώρια για αντίμετρα  προδιαγράφεται δύσκολη.       
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές επεξεργάζονται σχέδια, τα οποία θα ισορροπούν σε δύο βάρκες, με τον κίνδυνο να υπάρξει ατύχημα.
Κυρίως η Κομισιόν δεν θέλει να αφήσει την κυβέρνηση, να επιστρέψει από αυτήν την διαπραγμάτευση με άδεια χέρια. Δεν θέλει όμως και να δώσει το σύνολο της ελληνικής απαίτησης, διότι σε αυτή την περίπτωση το κουαρτέτο θα σπάσει στα δύο.
Από το Βερολίνο να μηνύματα που έρχονται δεν είναι θετικά και δείχνουν ότι η γερμανική πλευρά συντάσσεται με το ΔΝΤ και δεν δέχεται την ακύρωση του μέτρου των συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο για το θέμα θα τον έχει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς, ο λόγος του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου ή της 3ης Δεκεμβρίου, το οποίο θα κρίνει το μέλλον των συντάξεων το 2019.
Μέχρι στιγμής τα επεισόδια στο σήριαλ των συντάξεων έχουν ως εξής:

1. Το μέτρο περικοπής των συντάξεων προτείνεται από την ελληνική πλευρά να ακυρωθεί αλλά κανείς δεν κάνει λόγο για αναβολή του.
2. Συζητείται να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν με την καμπάνα να χτυπάει για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS