Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα μαχαίρια Κοτζιάς – Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Χάρη σε εμάς κάθεται σε υπουργική καρέκλα λένε οι ΑΝΕΛ

Στα μαχαίρια Κοτζιάς – Καμμένος για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Χάρη σε εμάς κάθεται σε υπουργική καρέκλα λένε οι ΑΝΕΛ
Κόντρα δίχως αύριο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το Μακεδονικό
(upd) Στα «μαχαίρια» είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το Μακεδονικό να μην λέει να κοπάσει.
Και η κόντρα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον σε ρητορικό επίπεδο, ιδιαίτερα ύστερα από τα δημοσκοπικά στοιχεία που δείχνουν καθίζηση των ποσοστών των ΑΝΕΛ γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την πίεση στο κόμμα να μην υπαναχωρήσει από τις πολιτικές του θέσεις και να παραμείνει ελκυστικό στο συντηρητικό εκλογικό ακροατήριο, και στο οποίο άλλωστε απευθύνεται.
Αφορμή για την αντιπαράθεση αυτή, υπήρξε η βεβαιότητα του Ν. Κοτζιά κατά την χθεσινή συνέντευξη με τον Γερμανό ομόλογο του Heiko Maas, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού αλλά και άλλων μεμονωμένων βουλευτών.
Αυτή η βεβαιότητα του κ.Κοτζιά, αλλά και η δήλωση του ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών μας έβγαλε από τη φυλακή, από την οποία μερικοί ονειρεύονται να ξαναμπούμε, αλλά δεν θα τους ακολουθήσουμε», ήταν που πυροδότησε τα «αντανακλαστικά» και την ενόχληση των ΑΝΕΛ.
«Θα πρέπει όλοι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να είμαστε πιο εγκρατείς και πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέμε.
Η θέση των ΑΝΕΛ για τη μη εκχώρηση της ονομασίας «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ, ίσως είναι ο λόγος που θα χωρίσουν οι δρόμοι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από 3,5 χρόνια συνεργασίας» είπε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης, ο οποίος επανήλθε.
«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία.
Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό.
Κρίμα» ήταν το «καρφί» του κ.Τοσουνίδη.
Και αυτή η τοποθέτηση ήταν που με τη σειρά της προκάλεσε την αντίδραση του κ.Κοτζιά.
Κύκλοι του υπουργού Εξωτερικών σχολίασαν πως «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».
Και παρά την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου να χαμηλώσει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση θα πάει μέχρι τέλους, ο κ.Τοσουνίδης επέλεξε και σήμερα να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους κατά του κ.Κοτζιά, υποστηρίζοντας πως αν δεν ήταν οι ΑΝΕΛ, ο κ.Κοτζιάς δεν θα καθόταν σε υπουργική καρέκλα.
«Πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του.
Δεν δοκιμάστηκε στον στίβο της πολιτικής καθώς δεν είναι εκλεγμένος από τον λαό.
Οφείλει και στους ΑΝΕΛ την υπουργική καρέκλα του.
Θα συνεχίσουμε να παράγουμε έργο με αυτή την κυβέρνηση μέχρι να χτυπήσει την πόρτα της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο κ.Τοσουνίδης, αφήνοντας για άλλη μια φορά ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση πριν ψηφιστεί η Συμφωνία στην Βουλή.
Και αυτό δεν είναι παρά ένα επεισόδιο στο σίριαλ με τη στάση των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών που θα συνεχιστεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.
Μια και το σενάριο του Μακεδονικού είναι και το μοναδικό που μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα την πτώση της κυβέρνησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το πολιτικό μέλλον των ίδιων των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι βουλευτές του κόμματος, όπως οι κ.κ. Θ.Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην πρόθεση του κ.Καμμένου να ρίξει την κυβέρνηση πριν φτάσει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης