Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ παρεμβάσεων από Macron και Lavrov για το Σκοπιανό - Η Ρωσία κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση της Δύσης στη FYROM

Μπαράζ παρεμβάσεων από Macron και Lavrov για το Σκοπιανό - Η Ρωσία κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση της Δύσης στη FYROM
Η θέση της Ρωσίας είναι οτι η κατάσταση είναι αμφίβολη στη “Μακεδονία” μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών
Μια μόλις εβδομάδα πριν από το καθοριστικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δημοψήφισμα στα Σκόπια (30/9), ευρωπαίοι ηγέτες, Ρωσία και ΗΠΑ ανοίγουν τα χαρτιά τους και παίρνουν ανοικτά θέση για το επίμαχο ζήτημα.
Σήμερα (22/9) ο Γάλλος πρόεδρος Macron σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του προς τους πολίτες της FYROM τάχθηκε ανοικτά υπέρ της έγκρισης της Συμφωνίας λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη των τελευταίων 27 χρόνων» καθώς διασφαλίζει την πρόοδο και την προετοιμασία της χώρας για το μέλλον.
Είχαν προηγηθεί παρόμοιες θέσεις από την γερμανίδα καγκελάριο A. Merkel, τον καγκελάριο της Αυστρίας S. Kurz και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Mike Pence οι οποίοι τάχθηκαν ανοικτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα τόνισε πως «καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, αλλά η συγκεκριμένη περίμενε 27 χρόνια και επετεύχθη χάρις στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια».
«Γνωρίζω όλες τις διενέξεις, που λαμβάνουν χώρα και είναι μέρος του δημοκρατικού διαλόγου στη χώρα» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι «από εδώ που βρίσκομαι, επειδή πιστεύω στην ήπειρό μας, στην ισχύ της Ευρώπης, στην ισχύ της συλλογικής υπεροχής και της αμοιβαίας συνεργασίας θέλω να σας πω τι πιστεύω. Γνωρίζω ότι καμιά συμφωνία δεν είναι τέλεια... Ακούω όλες τις κριτικές που ασκήθηκαν», λέει προσθέτοντας, ωστόσο, ότι μέχρι πριν από μερικούς μήνες ουδείς ήλπιζε ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία».
«Αυτή η συμφωνία περίμενε 27 χρόνια.
Αυτή η συμφωνία επετεύχθη χάρις στο θάρρος των δικών σας και των Ελλήνων ηγετών. Γι’ αυτό την υποστηρίζω. Απόλυτα! Ισχυρά. Πιστεύω ότι έχει κεντρική θέση στα σχέδια για το μέλλον της χώρας. Είναι, όμως, και η ουσία των φιλοδοξιών της νεολαίας σας και αυτών που μπορούμε να πετύχουμε μαζί τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Em. Macron.
Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι στην FYROM θα πρέπει τελικά να αποφασίσουν μόνοι τους αν θα αλλάξει ή όχι το σύνταγμα, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας ώστε το όνομα της χώρας να είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Γάλλος Πρέβης στη FYROM: Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα 

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γάλλου πρεσβευτής στα Σκόπια Christian Thimonier ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Σκόπια τόνισε ότι «η επιλογή των πολιτών της FYROM στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου θα είναι «Βόρεια Μακεδονία ή Βόρεια Κορέα».
Αποκαλώντας διαρκώς τους πολίτες της FYROM «Μακεδόνες», τόνισε πως «είναι ικανοί για θυσίες και με το δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν».
Είπε χαρακτηριστικά: «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά θα πρέπει να σκεφτούν τις μελλοντικές γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε».
Στην ίδια συζήτηση ο συμπατριώτης του διπλωμάτης, Allan Le Roi είπε ότι επισκέπτεται την ΠΓΔΜ σε μια κρίσιμη στιγμή της σε ένδειξη συμπαράστασης: «Υπάρχει ομόθυμη στήριξη από την ΕΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε προαναγγέλλοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα στείλει σήμερα βιντεοσκοπημένο μήνυμα υπέρ της συμφωνίας ενθαρρύνοντας τους πολίτες της ΠΓΔΜ να πάνε να ψηφίσουν.

Αρνητική η Ρωσία στη Συμφωνία των Πρεσπών 

Αρνητική απέναντι στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζεται η Ρωσία αν και ο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sregei Lavrov δηλωσε σήμερα (22/9) ότι η Μόσχα θα παραμείνει ουδέτερη απέναντι στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 Σεπτεμβρίου αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Δύσης σε αυτό.
Κατά την επίσκεψή του στην Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε πως η «Μόσχα δεν στηρίζει καμία πλευρά στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, μολονότι δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για την προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ».
Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε ανοικτά τους ευρωπαίους ηγέτες και τις ΗΠΑ που έλαβαν ανοικτά θέση υπέρ του δημοψηφίσματος λέγοντας οτι «πολλές «μακεδονικές» πολιτικές δυνάμεις αμφισβητούν τη νομιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση είναι αμφίβολη στη “Μακεδονία” μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται από πολλές “μακεδονικές” πολιτικές δυνάμεις. Επίκειται το δημοψήφισμα.
Σας καλώ να δείτε στα ΜΜΕ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Διαδίκτυο τι λέει η Ρωσία γι’ αυτό – δεν λέμε τίποτε που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη προς τη μία ή την άλλη πλευρά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, της μίας από τις δύο οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Δύση για τις πρόσφατες αλλεπάλληλες επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών και Αμερικανών πολιτικών στην ΠΓΔΜ και τις πλάτες που βάζουν στον πρωθυπουργό της Zoran Zaev ενόψει του δημοψηφίσματος με τις δηλώσεις τους .
«Είναι οι ηγεσίες πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής ηγεσίας. Αν αυτό δεν συνιστά ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν ξέρω τι θα πρέπει να αποκαλείται “ανάμειξη”» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης