Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκόπια: Κρυφή συναίνεση στον Zaev για τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε το εθνικιστικό κόμμα μετά τις πιέσεις της Δύσης

Σκόπια: Κρυφή συναίνεση στον Zaev για τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε το εθνικιστικό κόμμα μετά τις πιέσεις της Δύσης
Ο ηγέτης των εθνικιστών ήταν κάθετα αντίθετος στην ψήφιση και εφαρμογή της Συμφωνίας καταγγέλλοντας το Zaen για εσχάτη προδοσία
Αλλάζει καθοριστικά τη στάση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα των Σκοπίων, το εθνικιστικό VMRO μετά τις σκληρές πιέσεις που δέχθηκε από ευρωπαϊκές δυνάμεις και τις ΗΠΑ.
Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της Real News σύμφωνα με το οποίο, ο ηγέτης του κόμματος Christian Mitsoski εμφανίζεται πλέον εξαιρετικά μετριοπαθής λέγοντας ότι «σε περίπτωση συμμετοχής στο δημοψήφισμα άνω του 505 των πολιτών και νίκης του «ΝΑΙ» θα σεβαστεί την απόφαση των πολιτών».
Αυτό σημαίνει ότι σε αυτήν την περίπτωση δε θα αντιταχθεί στη Συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών θα εξελιχθεί ομαλά.
όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, ο ηγέτης των εθνικιστών ήταν κάθετα αντίθετος στην ψήφιση και εφαρμογή της Συμφωνίας απορρίπτοντας μέχρι πρόσφατα τη Συνταγματική αναθεώρηση και καταγγέλλοντας το κυβερνών κόμμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργός Zoran Zaen για εσχάτη προδοσία.
όμως οι πιέσεις που δέχθηκε ο ηγέτης του VMRO ήταν ασφυκτικές από ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών μεταξύ των οποίων η γερμανίδα καγκελάριος Merkel, ο γάλλος πρόεδρος Μacron αλλά και αμερικανοί αξιωματούχοι με αποτέλεσμα να βάλει «νερό στο κρασί του».
Η κυβέρνηση Merkel φέρεται μάλιστα να άσκησε ασφυκτικές πιέσεις καθ’ως το εθνικιστικό κόμμα εμφανίζεται πολιτικά δυνατό για να μπλοκάρει τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί έγκριση από τα 2/3 της Βουλής καθώς διαθέτει 51 έδρες από τις 120 του Κοινοβουλίου των Σκοπίων.
Η στάση των ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και επιβεβαιώνεται από την επίσκεψη Zaev στο Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα όπου συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση M Pence.
Μετά την συνάντησή τους οι δύο άνδρες έκαναν δηλώσεις σε πανηγυρικό ύφος με τον αμερικανό αντιπρόεδρο να δηλώνει ότι «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης