Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Το δίλλημα του Powell με τις αυξήσεις των επιτοκίων – Τι αναμένουν οι επενδυτές

Fed: Το δίλλημα του Powell με τις αυξήσεις των επιτοκίων – Τι αναμένουν οι επενδυτές
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, ενώ οι επενδυτές αναμένουν μόνο ένα ή δύο, ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων
Με την ανεργία να βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 20ετίας, η Fed καλείται να αυξήσει τα επιτόκια ή να διακινδυνεύσει μία υπερθέρμανση της οικονομίας, αναφέρει το Reuters.
Την ίδια ώρα η αγορά ομολόγων βρίσκεται σε μία κατάσταση που συνήθως προηγείται της ύφεσης.  
Η απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι μεγάλη κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed την Τρίτη και την Τετάρτη (25-26/9).  
Ποια πορεία θα αποφασίσει η Fed σε μία περίοδο «σφιχτής» αγοράς εργασίας και έλλειψης προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι κίνδυνοι, που απορρέουν από μία τέτοια κατάσταση, μαρτυρούν μία ανοδική πορεία στις προοπτικές των επιτοκίων της Fed και μία επιθετικότερη πολιτική.        
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs βλέπουν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2019, ενώ οι επενδυτές αναμένουν μόνο ένα ή δύο, ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο απόψεων.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams, έκρινε ότι η τρέχουσα κατάσταση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης, της πλήρους απασχόλησης και του μέτριου πληθωρισμού που βρίσκεται κοντά στο στόχο, προμηνύει σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων κατά τα πρότυπα της  Janet Yellen.
Αλλά πως θα κινηθεί η Fed του Powell στην παρούσα φάση;
Από τη μια πλευρά, περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων ενδεχομένως να δώσουν ώθηση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έναντι των μακροπρόθεσμων, αντιστρέφοντας τη συνηθισμένη φύση των αγορών, γεγονός που θα έπρεπε να ανταμείβει τους επενδυτές που δεσμεύουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως σημειώνει το Reuters.
Πάντως, αυτό σηματοδοτεί συνήθως μια ύφεση, επειδή οι επενδυτές έχουν αμφιβολίες για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.
Αν και το χάσμα απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων των 10 ετών και των 2 ετών αυξήθηκε ελαφρά, μειώθηκε από τα τέλη του 2016 και παραμένει περίπου το ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, που ισούται με μια ενιαία αύξηση του επιτοκίου Fed.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Chase, Michael Feroli, τόνισε ότι η Fed δυσκολεύεται ακόμα να επαναφέρει τα επιτόκια κοντά στο 3%, καθώς όσο αυξάνει τα επιτόκια, η απόφαση για περαιτέρω άνοδο θα γίνεται δυσκολότερη.
«Μόλις επιστρέψουν τα επιτόκια σε ουδέτερα επίπεδα, είναι πλέον θέμα κρίσης εάν η οικονομία υπερθερμένεται», καταλήγει ο Michael Feroli.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης