Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι σοσιαλιστές υποχωρούν, οι εθνικιστές ανεβαίνουν η νέα τάση στην Ευρώπη και...11 περιπτώσεις πολιτικών ανατροπών

Οι σοσιαλιστές υποχωρούν, οι εθνικιστές ανεβαίνουν η νέα τάση στην Ευρώπη και...11 περιπτώσεις πολιτικών ανατροπών
Την ίδια στιγμή οι σοσιαλιστές συρρικνώνονται στην Ευρώπη.... ενώ στην Γερμανία το CDU/CSU της Angela Merkel επίσης υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά στο 27%.
Οι εθνικιστές λόγω μεταναστευτικού και κυρίως λόγω της αντισυστημικής τους στρατηγικής έχουν καταφέρει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα ποσοστά τους ενώ τουλάχιστον εντυπωσιακή είναι η άνοδος τους στην Ιταλία και Γερμανία.
Την ίδια στιγμή οι σοσιαλιστές συρρικνώνονται ενώ στην Γερμανία το CDU/CSU της Angela Merkel επίσης υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά στο 27%.
Ποιες είναι οι νέες πολιτικές τάσεις στην Ευρώπη;

1)Στην Γερμανία οι χριστιανοδημοκράτες της Angela Merkel το CDU υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά και προφανώς το ζήτημα της μετανάστευσης έχει πλήξει το κόμμα.
Η στρατηγική των ανοικτών συνόρων αποδοκιμάζεται από τους γερμανούς πολίτες, δεν έχει απήχηση, οπότε εύλογα καταγράφεται κόπωση.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν το CDU της Merkel στο 27% με 28% έναντι 33% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές.
Το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές δηλαδή είναι το μόνο κόμμα που σταθερά ενισχύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε ορισμένες από αυτές βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά κοντά στο 18% έχοντας ισχυρά στηρίγματα ειδικά στην Ανατολική Γερμανία.  
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία οι πράσινοι επίσης καταγράφουν μεγάλη αύξηση στην Γερμανία με ποσοστά 15% από 9% που είχαν πάρει στις εκλογές.
Στην Γερμανία στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης η Merkel υποχωρεί, οι εθνικιστές ανεβαίνουν και επίσης οι Πράσινοι ανεβαίνουν.

2)Στην Ιταλία που αποτελεί ιστορική ανατροπή η Lega δηλαδή οι εθνικιστές του Salvini έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν στην πρώτη θέση με ποσοστά από 31% έως 33%.
Εάν ληφθεί υπόψη ότι ήταν στο 4% πριν λίγα χρόνια, έφθασαν στο 17% στις εκλογές και πλέον δημοσκοπικά βρίσκονται έως το 33% αποτελεί θεαματική εξέλιξη και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Οι εθνικιστές όχι μόνο βρίσκονται στην πρώτη θέση αλλά με βάση δημοσκόπηση της IXE έχουν μεγάλη αποδοχή και στους μη ψηφοφόρους τους.
Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει οριακά υποχωρήσει και βρίσκεται στην δεύτερη θέση κοντά στο 28% ενώ είχε πάρει στις εκλογές 33%.
Οι σοσιαλιστές στην Ιταλία παραμένουν σταθεροποιημένοι στο 18% ωστόσο το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παραμένουν καθηλωμένοι κοντά στα ποσοστά που έλαβαν στις εθνικές εκλογές.
Το Forza Italia του Berlusconi έχει επίσης συρρικνωθεί, ότι χάνει το κερδίζει η Lega.
Στην Ιταλία οι εθνικιστές είναι πρώτη πολιτική δύναμη με αποδοχή μεγαλύτερη από το εκλογικό τους ποσοστό.
Η στρατηγική για την μετανάστευση και η κόντρα με τις Βρυξέλλες έχουν στρέψει τους Ιταλούς στην Lega η οποία έχει ακολουθήσει πολύ φιλική προσέγγιση προς τους βιομηχάνους.

3)Η Ολλανδία κατά μια έννοια εμφανίζει παρόμοια πολιτικά χαρακτηριστικά με την Γερμανία.
Το VVD είναι το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα που ωστόσο υποχωρεί από 21% που είχε λάβεις τις εκλογές στο 17%.
Οι εθνικιστές PVV επίσης οριακά υποχωρούν από 13% σε 11% ενώ οι πράσινοι ενισχύονται στο 12% και διεκδικούν την δεύτερη θέση μεταξύ των ολλανδικών κομμάτων.

4)Στην Ελλάδα η κεντροδεξιά που εκπροσωπείται από την ΝΔ ενισχύεται και αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι στην εξουσία βρίσκεται ένα αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα εμφανίζει ποσοστό περίπου 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 23%.
Στην 3η θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστά περίπου 8%.
Η Χρυσή Αυγή είναι εθνικιστικό κίνημα.

5)Στην Βουλγαρία η υπεροχή του κεντροδεξιού GERB με ποσοστό 37% επισκιάζει το Volya το οποίο αν και ξεκίνησε ως φιλελεύθερο μετεξελίχθηκε σε εθνικιστικό κόμμα και λαμβάνει περίπου το 3% των ψήφων.

6)Στην Αυστρία το OVP το Austrian People Party είναι το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα ανήκει στα κεντροδεξιά κόμματα αν και έχει υιοθετήσει και ορισμένες εθνικιστικές προτάσεις ειδικά για την μετανάστευση.
Το OVP διατηρεί ποσοστά κοντά στο 28%.
Το FPO οι εθνικιστές στην Αυστρία καταλαμβάνουν ποσοστά κοντά στο 24% αυξάνοντας τις επιδόσεις τους σε σχέση με τις εκλογές.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, στην Αυστρία οι πράσινοι καταρρέουν δημοσκοπικά από 15% σε 5% και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης τους απορροφάται από το κεντροαριστερό κόμμα.

7)Στην Γαλλία η αρνητική έκπληξη προφανώς είναι ο Macron ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί κεντροαριστερός και ο οποίος δημοσκοπικά καταποντίζεται.
Ο Macron αποτελεί την μεγάλη απογοήτευση και όταν συγκρίνεται με πολιτικούς όπως ο Chirac, Sarkozy ακόμη και με τον Hollande έρχεται τελευταίος.  
Σχεδόν το 70% των Γάλλων δηλώνει απογοητευμένο με τον Macron.
Η Le Pen και το Εθνικό Μέτωπο δηλαδή οι εθνικιστές βρίσκονται στην 3η θέση στην Γαλλία.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία και προφανώς αυτό αποτελεί έκπληξη είναι ότι σε δημοσκόπηση για τον Πρόεδρο στην Γαλλία ο Mélenchon (αριστερά) βρίσκεται στην πρώτη θέση.

8)Στην Σουηδία όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές οι σοσιαλιστές είναι πρώτο κόμμα αλλά οι εθνικιστές κατάφεραν να αναρριχηθούν στην 3η θέση.

9)Στην Ιρλανδία τα δύο κεντροδεξιά κόμματα FG και FF καταλαμβάνουν ποσοστά 57% και αποτελούν σταθερά τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ιρλανδίας.

10)Στην Ουγγαρία το κεντροδεξιό κόμμα που μετεξελίχθηκε και σε εθνικιστικό κόμμα Fidesz του Orban καταλαμβάνει ποσοστά 54% με το δεύτερο κόμμα να βρίσκεται στο 17%.
Ο Orban είναι ο απόλυτα κυρίαρχος στην Ουγγαρία.

11)Στην Πολωνία οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές ECR είναι ένα δεξιό κόμμα με εθνικιστικό πρόγραμμα.
Τα ποσοστά που λαμβάνει αγγίζουν το 45% από 38% που είχαν λάβει στις εκλογές.
Το Κ15 ή Kukiz 15 είναι το αμιγώς εθνικιστικό κόμμα της Πολωνίας με ποσοστά 7% και βρίσκεται στην 3η θέση.
Ωστόσο τα ποσοστά του συρρικνώνονται καθώς απορροφώνται από το κυβερνών κόμμα το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του εθνικισμού το ECR.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης