Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να πράξει η νέα κυβέρνηση για τις τράπεζες – Μέρος από cash buffer των 30 δισ. να χρησιμοποιηθεί για την ριζική εξυγίανση

Τι πρέπει να πράξει η νέα κυβέρνηση για τις τράπεζες – Μέρος από cash buffer των 30 δισ. να χρησιμοποιηθεί για την ριζική εξυγίανση
Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, όπως στο παρελθόν, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν, όμως κυβέρνηση και δανειστές έχουν αιφνιδιαστεί με την τόσο αργή διαδικασία εξυγίανσης.
Η τραπεζική κόπωση και η αργή διαδικασία εξυγίανσης παρά τις μεγάλες προσπάθειες των διοικήσεων των τραπεζών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών…και εξαναγκαστικά και των δύο βασικών κομμάτων εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, όπως στο παρελθόν, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν, όμως κυβέρνηση και δανειστές έχουν αιφνιδιαστεί με την τόσο αργή διαδικασία εξυγίανσης.
Οι δανειστές υποστηρίζουν ότι μετά τα stress tests στις 5 Μαΐου 2018 είχαν επαναπαυθεί ότι άπαξ και οι ελληνικές τράπεζες τα πέρασαν χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια, το τραπεζικό πρόβλημα θα επιλυόταν.
Όμως στην πορεία κατανοούν ότι η εξυγίανση ενέχει ρίσκα, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και τα κεφάλαια είναι αδύναμα όταν με Βασιλεία ΙΙΙ τα tangible book κεφάλαια είναι 24,5 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος 21,5 δισεκ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ανέφερε στο road show και σε ομάδα επενδυτών ότι υπάρχει σχέδιο μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων ύψους 88 δισεκ. αλλά θα πάρει χρόνο για να υλοποιηθεί.
Η μεγάλη περίοδος αναμονής δεν αρέσει στους επενδυτές, ξεκάθαρα.
Τις μεγάλες αποφάσεις για τις ελληνικές τράπεζες θα τις πάρει ξεκάθαρα η κυβέρνηση της ΝΔ γιατί μετά τις εκλογές θα ληφθούν αποφάσεις για την αναγκαιότητα ή μη νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
Ορισμένοι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει άλλη στρατηγική για τις τράπεζες.
Θα πρέπει μέρος του cash buffer των 30 δισεκ. το οποίο μπορεί και να αυξηθεί το 2019 να χρησιμοποιηθεί για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με μια εμπροσθοβαρή και όχι οπισθοβαρή διαδικασία.
Οι τράπεζες προσεχώς στέλνουν στον SSM τον Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τους νέους στόχους μείωσης των NPEs για το διάστημα 2019 με 2021.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζουν ορισμένοι ξένοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών είτε για να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα από τα προβληματικά δάνεια μέσω μιας σύστασης bad bank είτε να συμμετάσχει σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου όπου οι τράπεζες με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια θα ολοκληρώσουν την διαδικασία εξυγίανσης τους.
Οι δρόμοι είναι δύο, οπισθοβαρής εξυγίανση που θα απαιτήσει 3 χρόνια τουλάχιστον ή εμπροσθοβαρή εξυγίανση.
Πάντως είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι οι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν ότι μέρος των κεφαλαίων του capital buffer του ελληνικού δημοσίου των 30 δισεκ. θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την οριστική εξυγίανση των τραπεζών.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες προτάσεις να υιοθετηθούν μοντέλα Intesa ή Unicredit και στην Ελλάδα μέσω αύξησης κεφαλαίου και μεγάλες πωλήσεις προβληματικών δανείων.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι κάποιες τράπεζες επιχείρησαν να διερευνήσουν πώληση μεγάλων πακέτων NPEs αλλά οι προσφορές ήταν απογοητευτικές.

Ποιοι οι νέοι στόχοι μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs για το διάστημα 2019 με 2021

Eurobank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 15% από 40,7% της τρέχουσας περιόδου.
Εθνική - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 17% με 18% από 42,1% της τρέχουσας περιόδου.
Alpha bank - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση στο 20% από 51,9% της τρέχουσας περιόδου.
Πειραιώς - Στόχος μείωσης NPEs 2021 σε ενοποιημένη βάση 22%
Άρα το εύρος μείωσης είναι 15% έως 22% επί του συνόλου των δανείων των τραπεζών ή μέσος όρος 18,5% τα NPEs στο σύνολο των δανείων.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα 18,5% NPEs σημαίνει 54 δισεκ. μείωση από 88 δισεκ στα 34 δισεκ. ευρώ.
Επίσης με βάση τον μηχανισμό μείωσης των NPEs προκύπτει ότι το 40% με 50% της μείωσης θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, 25% μέσω διαφόρων ρευστοποιήσεων και μόνο 20% αναδιάρθρωσης δανείων με οργανικό τρόπο.
Οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν τόσο για την επίτευξη των στόχων στα προβληματικά δάνεια ενώ θεωρούν ότι οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου.
Αυτή η εικόνα ανησυχίας και έντονου προβληματισμού κατεγράφη στο roadshow που πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο στο Λονδίνο 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης