Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα 30/9 η FYROM - Η χαμηλή συμμετοχή «τρομάζει» τον Zaev - Μποϊκοτάζ από Ivanov

Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα 30/9 η FYROM - Η χαμηλή συμμετοχή «τρομάζει» τον Zaev - Μποϊκοτάζ από Ivanov
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της Κυριακής
(Upd) Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2018 που θα κρίνει την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών εισέρχεται η πΓΔΜ.
Οι κάλπες θα ανοίξουν  στις 7 το πρωί της Κυριακής, τοπική ώρα, και με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση του Zoran Zaev αναμένει άνετη επικράτηση του «Ναι», ωστόσο ο μεγαλύτερος φόβος είναι η χαμηλή συμμετοχή.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και ο πολιτικός «ελιγμός» του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο οποίος έσπευσε να «αδειάσει» τον  υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov, ξεκαθαρίζοντας πως αν ο λαός ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία, τότε αυτή θα ακυρωθεί.
«Αν υπάρξει πλειοψηφία κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών - έστω και κατά μία ψήφο - τότε αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο και εγώ θα την ακυρώσουμε.
Αν υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, τότε αυτό σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εντολή του λαού.
Πιστεύω ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα.
Όταν αποφασίσουν οι πολίτες θα δώσουν σε εμάς τους πολιτικούς το μόνο σημάδι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Telma.
Η ανησυχία για χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, οδήγησε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στην παραπάνω δήλωση, μετά τα όσα είπε ο Dimitrov περί «συμβουλευτικού» χαρακτήρα του δημοψηφίσματος.
O Dimitrov είχε δηλώσει ότι ακόμα και αν το δημόψηφισμα είναι αρνητικό η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη σκοπιανή Βουλή, καθώς το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος με την Ελλάδα.

Επιμένει ο Zaev για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα

Σε μια προσπάθεια να φέρει τους ψηφοφόρους στις κάλπες, ο Zoren Zaev επιμένει στο αφήγημα περί ιστορικής ευκαιρίας για την αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας .
«Δεν είναι εύκολο γιατί θα πρέπει να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας, αλλά σε αντάλλαγμα διασφαλίζουμε μια αιώνια αναγνώριση της ταυτότητας και της γλώσσας μας.
Είμαι σίγουρα ότι αυτό που πετύχαμε με την επίτευξη της συμφωνίας με την Ελλάδα είναι η πραγματοποίηση όλων όσων ήθελαν οι πρόγονοί μας» δήλωσε σε ομιλία του στο Κρούσεβο.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «η “Μακεδονία” είναι εδώ, εδώ είναι τα παιδιά μας, οι γενιές που έρχονται μετά από μας.
Εδώ είναι το μέλλον της χώρας μας.
Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να απομακρύνουμε όλες μας τις προκαταλήψεις».
Παράλληλα, ο Zaev κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να πάνε να ψηφίσουν μαζικά στο δημοψήφισμα τονίζοντας: «είναι καθήκον μας να πάμε (σσ. στις κάλπες) και να πούμε ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή “Μακεδονία”.
Κάθε ψήφος υπέρ του “ΝΑΙ” είναι μια φωνή για το μέλλον των παιδιών μας».

Τι θα συμβεί αν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει το 50%

Σε συνέντευξη του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung,ο Dimitrov εξήγησε τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.
«Η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους.
Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη Μακεδονία περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […]
Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η Μακεδονία θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση.
Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη Μακεδονία στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […]
Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Προβάδισμα του «Ναι» στις δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Telma TV, περίπου το 57% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της Κυριακής.
Εξ αυτών το 70% θα ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε δημοσκόπηση της ιστοσελίδας του καναλιού TV21 το «Ναι» καταγράφει άνετη επικράτηση με 57%.
Ειδικότερα, το 57% (1.775 άτομα) απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «Ναι», το 24% (766 άτομα) ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, το 15% (462 άτομα) ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν, και ένα 4% (133) ότι θα ψηφίσουν «Όχι».
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2018 και σε αυτήν συμμετείχαν 3.136 άτομα.

Η αντιπολίτευση προβλέπει αποτυχία του δημοψηφίσματος

Την εκτίμηση ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας θα αποτύχει, εξέφρασε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, C. Micoski, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Nezavisen Vesnik".
Ο Micoski δήλωσε πεπεισμένος ότι ο αριθμός αυτών που θα απέχουν από το δημοψήφισμα την Κυριακή και αυτών που θα ψηφίσουν "κατά" θα υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που θα ψηφίσουν "υπέρ".
«Η πρόβλεψή μου είναι ότι το δημοψήφισμα δεν θα πετύχει, διότι οι πολίτες δεν εγκρίνουν την Συμφωνία και γι' αυτό φταίει η ηγεσία της χώρας.
Η πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της είναι άκρως αποτυχημένη. Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι ο λαός απορρίπτει την Συμφωνία που του επιβλήθηκε, κάτι για το οποίο προειδοποιούσα», ανέφερε στη συνέντευξή του αυτή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.
Όπως επισημαίνουν μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος έχει μετατραπεί στο νέο σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Το  VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο: Για να είναι επιτυχές το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους (σ.σ. 900.000 από τους 1.800.000) και η πλειοψηφία από αυτούς να ψηφίσει "υπέρ".
Αν η συμμετοχή είναι μικρότερη, σημαίνει ότι η Συμφωνία «δεν πέρασε».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Nezavisen Vesnik", ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι αν το "ναι" λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.

Ο πρόεδρος Ivanov καλεί τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ G. Ivanov κάλεσε σήμερα (27/9)  τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».
«Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε ο Ivanov κατά την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε.

... ενώ ο Zaev τους εκλιπαρεί να συμμετάσχουν

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Zoran Zaev κάλεε εκ νέου τους πολίτες της χώρας να προσέλθουν μαζικά την Κυριακή στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση.
Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων.
Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Zaev, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.
«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία.
Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα» ανέφερε ο Zaev.
Σήμερα (27/9) τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η εκστρατεία των κομμάτων στην ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, από τα μεσάνυχτα και μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.

Πρώτη ενημέρωση 2018-09-27 16:39:58
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης