Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «βρώμικο παιχνίδι» για να ξεκινήσουν εθνοτικοί πόλεμοι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή

Το «βρώμικο παιχνίδι» για να ξεκινήσουν εθνοτικοί πόλεμοι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή
Το «βρώμικο παιχνίδι» για να ξεκινήσουν εθνοτικοί πόλεμοι στην ευρύτερη Μέση Ανατολή
Καζάνι που βράζει είναι για μια ακόμη φορά η Μέση Ανατολή καθώς παρά τη συμφωνία για δημιουργια αποστρατικοποιημένης ζώνης στη Συρία δεν έχει μειώσει τις αντιδράσεις ενώ η Άγκυρα συνεχίζει, εάν και σε πιο χαμηλούς τόνους να κατηγορεί τη Σαουδική Αραβίατ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αιγύπτου ότι υποστηρίζουν το Κουρδικό Κόμμα (PKK), με αποτέλεσμα να υπάρχει έντον η ανησυχία ότι η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Σύριων Κούρδων να ανάψει το φυτίλι και να υπάρξει περιφερειακή σύγκρουση.
Η απειλή γενίκευσης των στρατιωτικής κλιμάκωσης αυξάνεται επίσης και από τους ιρανικούς ισχυρισμούς ότι υποβόσκει έντονη αναταραχή σε περιοχές της ισλαμικής δημοκρατίας που κατοικούνται από εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στα βορειοδυτικά και του Baloch στα σύνορα με το Πακιστάν.
Στο σύνολό τους, οι δύο εξελίξεις εγείρουν την πιθανότητα της κλιμάκωσης, από την μία πλευρά της έντασης της αντιπαλότητας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, καθώς και την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων -μετά από οκτώ μήνες κρίσης- της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της με το Κατάρ, το οποίο έχει προχωρήσει σε  στενούς δεσμούς με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος αντί της Σαουδικής Αραβίας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επικρίνουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, με σκοπό να διώξουν τους Κούρδους από την περιοχή των συνόρων και να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Anwar Gargash δήλωσε ότι η εισβολή (της Τουρκίας) από ένα μη αραβικό κράτος σηματοδοτεί ότι τα αραβικά κράτη θα περιθωριοποιηθούν εάν δεν καταφέρουν να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική εθνικής ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος από την πλευρά της καταδίκασε την εισβολή ως «νέα παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας», η οποία αποσκοπεί στο να «α υπονομεύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για πολιτική λύση στη Συρία».
Παρά τη σιωπή από τη Σαουδική Αραβία, η Yeni Safak, μια τουρκική εφημερίδα που πρόσκεινται στο τούρκο πρόεδρο Erdogan ΑΚΡ), σε εκτενή ρεπορτάζ της τονίζει απόδειξη της εμπλοκής της (της Σαουδικής Αραβίας) είναι η συνεισφορά της 1 δισ. δολαρίων στην ανασυγκρότηση της πόλης Raqqa, η οποία τώρα ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας, σε κάτι που η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ως «βρώμικο παιχνίδι».
Στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να είχε επιλέξει να μην σχολιάσει την τουρικική εισοβολή, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι το Ιράν, κύριος υποστηρικτής του Σύριου προέδρου Assad, αρνήθηκε να υποστηρίξει την εισβολή.
Ωστόσο, η υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου στους Κούρδους της Συρίας θα προκαλούσε έντονες ανησυχίες ότι τα κράτη του Κόλπου αναζητούν τρόπους υπονόμευσης των καθεστώτων στην Τεχεράνη και τη Δαμασκό, εμπλεκόμενα στις αναταραχές μεταξύ των εθνικών μειονοτήτων τους.
Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε δύο μεγάλες αποθήκες στις οποίες ήταν αποθηκευμένα όπλα και εκρηκτικά σε ξεχωριστές επιχειρήσεις σε κουρδικές περιοχές στα δυτικά της χώρας και στην περιοχή Baloch στα ανατολικά σύνορα με το Πακιστάν.
Τα όπλα που κατασχέθηκαν στην πόλη του Marivan περιελάμβαναν υλικά κατασκευής βόμβών, ηλεκτρονικούς πυροκροτητές και χειροβομβίδες.
Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν κατηγόρησε περαιτέρω τη Σαουδική Αραβία για την παροχή των όπλων, αλλά δεν πρόσφερε στοιχεία που να στηρίζουν τις κατηγορίες του.
Ο ισχυρή άνδρας Σαουδικής Αραβίας ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman υποσχέθηκε το 2017 ότι η μάχη μεταξύ του βασιλείου του και της ισλαμικής δημοκρατίας (Ιράν) θα διεξαχθεί «στο εσωτερικό του Ιράν, όχι στη Σαουδική Αραβία».
 Ο πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και πρεσβευτής στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρίγκιπας Turki al-Faisal δήλωσε σε μια αμφιλεγόμενη ιρανική αντιπολιτευτική ομάδα Mujahedeen-e-Khalq (MEK), ότι "θέλω και εγώ την πτώση του καθεστώτος».
Την ίδια στιγμή, το think tank, Arabian Gulf Center for Iranian Studies (AGCIS), που εικάζεται ότι υποστηρίζεται από τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε το 2017 έκανε λόγο για υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε μια εξέγερση στην περιοχή Βαλουχιστάν στο Ιράν.
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε υποστηρίζεται ότι οι «Σαουδάραβες θα μπορούσε να πείσει το Πακιστάν να μαλακώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πιθανή υποστήριξη του Ριάντ προς το ιρανικό Βαλουχιστάν.
Η συμμαχία Αράβων και Βαλούχων είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της περιοχής του Κόλπου και την αντίθεσή της στην περσική κυριαρχία».
Αναφερόμενος στις τεράστιες εκτάσεις της επαρχίας Sistan και Baluchestan του Ιράν, ο κ. Husseinbor δήλωσε ότι «θα ήταν μια τεράστια πρόκληση αν όχι αδύνατη η ιρανική κυβέρνηση να προστατεύσει τέτοιες μεγάλες αποστάσεις... εν όψει της ευρείας αντιπολίτευσης του Βαλουχιστάν, ειδικά εάν αυτή η αντιπολίτευση υποστηρίζεται από τους περιφερειακούς αντιπάλους του Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις».
Επιπλέον, το συντηρητικό Ινστιτούτο Hudson της Ουάσινγκτον, το οποίο υπερηφανεύεται για τη διοίκηση του Trump έχοντας υιοθετήσει πολλές από τις πολιτικές του συστάσεις, διοργάνωσε πέρυσι σεμινάριο που περιελάμβανε ομιλητές που συμπεριλάμβαναν τους  κατοίκους Βαλουχιστάν, αραβικούς, ιρανούς κουρδικούς και ιρανούς εθνικιστές του Αζερμπαϊτζάν.
Και στην κορυφή, όλοι οι πακιστανοί αγωνιστές ισχυρίστηκαν ότι η Σαουδική Αραβία είχε ενισχύσει τον τελευταίο χρόνο τη χρηματοδότηση μαχητών στο Βαλουχιστάν που φέρεται ότι χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους αντι-Ιρανούς μαχητές.
Το φάντασμα των εθνοτικών πολέμων στο Ιράν, το Πακιστάν και τη Συρία απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη μεγαλύτερη Μέση Ανατολή και να περιπλέξει τα κινεζικά σχέδια για την ανάπτυξη του πακιστανικού λιμανιού στο βάθος της θάλασσας του Γκουαντάρ, ένα κόσμημα κορώνα της πρωτοβουλίας «Belt and Road» της Κίνας.
Οι εθνοτικές εντάσεις που τροφοδοτούν το πετρέλαιο διατρέχουν τον κίνδυνο να απαντήσει το Ιράν σε είδος.
Η Σαουδική Αραβία έχει κατηγορήσει εδώ και καιρό το Ιράν ότι προκάλεσε βία και διαμαρτυρίες χαμηλού επιπέδου στην πρωτεύουσα πλούσια σε πετρέλαιο πλούσια σε πετρέλαιο Σιίτες, καθώς και στο Μπαχρέιν.
Επίσης κινδυνεύει να επιδεινωθεί ο πόλεμος στην Υεμένη, να περιφερειοποιηθεί η τουρκο-κουρδική αντιπαράθεση στη Συρία και να ωθηθεί η Μέση Ανατολή όλο και πιο κοντά στο χείλος της καταστροφής.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης