Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Εντός, εκτός και επί τα αυτά»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Εντός, εκτός και επί τα αυτά»
Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και  η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος
Η έκθεση της Moody’s για άλλη μια φορά επισήμανε τις φοβίες, τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις των Διεθνών επενδυτών για την Ελληνική οικονομία.
Η συνέχιση του αυστηρού Δημοσιονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών του, οι καθυστερήσεις σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (πχ Ελληνικό), ο χρόνος των επόμενων εκλογών αλλά και η  πόλωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή, συντηρούν την   επιφυλακτικότητα στην Ελληνική χρηματαγορά.
Οι δηλώσεις και οι επαφές από μόνες τους δεν αρκούν και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για να βγούμε «πραγματικά» στις αγορές.
 Η πρόσφατη πίεση σε όλο το εύρος των αναδυομένων αγορών, η Ιταλία με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματα της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια), η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το Brexit,  αλλά και οι  νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε Διεθνές επίπεδο.
Η  καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους, παρά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, αλλά και την κυβερνητική προσπάθεια με ταξίδια, δηλώσεις  & συναντήσεις με Διεθνείς τραπεζίτες,  δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, κρατώντας καρφωμενο για μεγάλο διάστημα  το  10 –ετές ομόλογο άνω του 4,0%.
Αν και στην  Ελληνική οικονομία αχτίδες φωτός  αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς Δείκτες, με δυσκολία  συντηρούν τον Γενικό Δείκτη πέριξ  της τεχνικής περιοχής των 700 μονάδων με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το βασικό πρόβλημα του Ελληνικού χρηματιστηρίου.
Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα  των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά  (εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική οικονομία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον,  η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών συνέχισαν να βελτιώνουν τα αποτελέσματα τους, κρίνοντας από το πρώτο δείγμα δημοσιευμένων ισολογισμών, αν και από τον τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Το πρόβλημα Follie – Follie αρχίζει να παρουσιάζει το τεράστιο μέγεθος ζημιών του και οι παρενέργειες από την Λογιστική απάτη, θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική κεφαλαιαγορά.   
Ο δείκτης τραπεζών παλεύει να κρατήσει τις 550-556 μον. και μόνο αν επανέλθει πάνω από το 620 μον. θα ελπίζουμε σε προσέγγιση του πρώτου επιπέδου αντίστασης των  660- 670 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης προσπαθεί να επανέλθει άνω των  700 μονάδων και διατήρηση του επιπέδου σε ημερήσιο γράφημα, μας προδιαθέτει για επαναπροσέγγιση σε 1η φάση των 725 & σε 2η των 745 μονάδων.
Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 690 μονάδες θα  επιβαρύνει  την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος.
Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1860 μον. στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση  αρχικά των 1915 και στην συνέχεια των 1950 μονάδων.
Αδυναμία διακράτησης των  1.830 μονάδες αποτελούν  το πρώτο σήμα για επαναπροσέγγισης των επίπεδων στήριξης   1797 & 1780 μονάδων.
Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι Δείκτες και  η βοήθεια των επενδυτικών μας συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.
Συμπερασματικά, διαφαίνεται μια προσπάθεια αντίδρασης, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να κρατηθούν ως κόρη οφθαλμού συγκεκριμένα σημεία στηρίξεων. Επιπλέον οι πολιτικές αλλά και οι Μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην χρονική συνέχεια, αλλά και το εύρος της αντίδρασης.
Όλες οι αγορές αλλά κυρίως η Ελληνική επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι  πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης