Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Δεν τίθεται θέμα Italexit - Η πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ

WSJ: Δεν τίθεται θέμα Italexit - Η πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ
Η πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ
Στις εξελίξεις στην Ιταλία μετά και την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019 αναφέρεται η Wall Street Journal επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να… προκαλέσουν την ιταλική κυβέρνηση ώστε να αποδείξει εάν μπλοφάρει ή όχι.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα να μπλοφάρει, καθώς δεν μπορεί να τεθεί θέμα Italexit από τη στιγμή που η πλειοψηφία των Ιταλών είναι υπέρ του ευρώ.
Μάλιστα, η αρθρογράφος κάνει αναφορά και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως ούτε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα μας, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την τάση υπέρ της εξόδου από το ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την Παρασκευή, η απόδοση του 10ετούς κρατικού αυξήθηκε στο 3,2% ενώ τα spreads έναντι των γερμανικών διευρύνθηκαν απότομα.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ηγήθηκε των απωλειών στην Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν λιγότερο στα ελλείμματα του προϋπολογισμού της Ιταλίας και περισσότερο στη στήριξη Ιταλών στο ευρώ.



Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτά τα spreads δεν μετράνε τόσο το κίνδυνο για default -όπως στην εταιρική αγορά ομολόγων- όσο τον φόβο για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, κάτι που θα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πληρωθούν σε ιταλικές λίρες.
«Φυσικά, η ιταλική κυβέρνηση μπορεί κρυφά να θέλει να βγει από την ευρωζώνη και το να αψηφήσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχους.
Ωστόσο, το έλλειμμα 2,4% -που είναι ακόμη χαμηλότερο από το όριο του 3%- είναι απίθανο να είναι η έναρξη ενός πολιτικού πολέμου» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, περίπου το 59% των Ιταλών υποστηρίζει το ευρώ.
Κι αν και το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στην ευρωζώνη, αποτελεί ξεκάθαρη πλειοψηφία.
«Ακόμα και οι επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού που η ΕΕ επέβαλε στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να προκαλέσουν ένα κλίμα κατά του ευρώ.
Μέχρι να καταρρεύσει η στήριξη στο ευρώ, υπάρχει ένας βασικός κανόνες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές: αγοράστε οποιοδήποτε ομόλογο της ευρωζώνης έχει αποδόσεις μεγαλύτερες των γερμανικών» καταλήγει το δημοψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης