Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ahmeti (DUI, ΠΓΔΜ): Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις χώρες μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή

Ahmeti (DUI, ΠΓΔΜ): Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις χώρες μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή
«Δεν υπάρχουν ηττημένοι σε αυτή τη συμφωνία, μπορεί να υπάρξουν μόνο νικητές», τόνισε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI στην ΠΓΔΜ, Ali Ahmeti
«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δυο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI στην ΠΓΔΜ, Ali Ahmeti, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει του  δημοψηφίσματος την Κυριακή 30/9 στη γειτονική χώρα.
Όπως σημειώνει «δεν υπάρχουν ηττημένοι σε αυτή τη συμφωνία, μπορεί να υπάρξουν μόνο νικητές» αν και «αυτός είναι ένας συμβιβασμός και σε κάθε συμβιβασμό οι πλευρές δεν είναι ικανοποιημένες», καθώς «δεν υπάρχει ιδανικός συμβιβασμός.
Όπως δεν μπορείς να βρεις μια ιδανική συμφωνία».
«Επομένως εναπόκειται στις δυο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία.
Είναι προς όφελος της Ελλάδας, είναι προς όφελος των Σκοπίων επίσης, και είναι πολύ σημαντικό και οι δύο χώρες να ξεπεράσουν τις διαφορές που είχαν.
Και μεταξύ των χωρών μας να υπάρξει μια βιώσιμη σχέση, μια καλύτερη οικονομική σχέση, και φυσικά η χώρα σας, με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς, να μας βοηθήσει στην ευρωατλαντική μας πορεία», προσθέτει.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ιστορική, ενώ σημειώνει ότι το κλείσιμο αυτού του ζητήματος θα είχε θετική επιρροή στις διεθνοτικές σχέσεις και θα επηρέαζε επίσης τις επενδύσεις- ξένες και εγχώριες.
Κληθείς να εκτιμήσει εάν θα υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Ali Ahmeti, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν ανήκει στο στρατόπεδο της απαισιοδοξίας επειδή πιστεύει ότι μια λύση είναι εφικτή σ΄ αυτό το ζήτημα με αισιοδοξία, τονίζει πως «την Κυριακή δεν ψηφίζουμε απλώς για τη συμφωνία να γίνει αποδεκτή αλλά ψηφίζουμε για μια βιώσιμη ειρήνη, ψηφίζουμε για την ασφάλεια, ψηφίζουμε για τη σταθερότητα, κατά της απομόνωσης και υπέρ της ενσωμάτωσης.
Την Κυριακή ψηφίζουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες, για το εάν θα είμαστε μια χώρα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ή όχι», εκτιμώντας ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων την Κυριακή θα είναι καλός.
«Ούτε καν θεωρητικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν για να ψηφίσουν (στο δημοψήφισμα) θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του DUI και συμπληρώνει πως «το δίλημμα προς το παρόν είναι εάν θα πετύχουμε το απαραίτητο όριο του 51% αλλά δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς το τι θα ψηφίσουν οι πολίτες».
Σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας εκατέρωθεν των συνόρων, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν ανησυχεί καθώς, όπως τονίζει, είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν την άποψή τους, ενώ θεωρεί  ότι η δυσαρέσκεια και στις δύο πλευρές προέρχεται από την αντιπολίτευση και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «όλοι θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία.
Ως τη στιγμή της επικύρωσης και της εφαρμογής (της συμφωνίας) ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζει την άποψή του. Τόσο εδώ όσο κι εκεί είναι η αντιπολίτευση που εκφράζει δυσαρέσκεια και αυτό είναι φυσικό.
Αλλά έπειτα θα είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία».
Ακόμη, ο Ali Ahmeti είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, αναφορικά με τη στάση του απέναντι στο νόμο για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «είχε μια καλή ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα του απέναντι στις άλλες κοινότητες της χώρας -και σ΄ αυτή την περίπτωση απέναντι στους Αλβανούς-, αλλά αντί να κάνει αυτό επιδείνωσε την εικόνα του μεταξύ των Αλβανών.
Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών ψηφίστηκε από τη Βουλή και αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί αλλά ο κ. Ιβάνοφ δεν θα είναι Πρόεδρος αυτής της χώρας και δεν θα φύγει με καλή εικόνα.
Έχει αρκετούς μήνες παραμονής στο αξίωμά του, αλλά ο νόμος αυτός θα είναι για αιώνες στην υπηρεσία των πολιτών».
Κάνοντας αναφορά στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, με αφορμή και τις τελευταίες συζητήσεις περί ανταλλαγής εδαφών, τονίζει ότι είναι αναγκαία η καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και η οριοθέτηση των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου, όπως επίσης και να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας «καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος πέραν της καθιέρωσης διαλόγου και των αξιών που θα είναι προς όφελος τόσο του Κοσόβου όσο και της Σερβίας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης