Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ιαπωνία δε μπορεί να μείνει έξω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην κορεατική χερσόνησο

Η Ιαπωνία δε μπορεί να μείνει έξω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες στην κορεατική χερσόνησο
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ιαπωνία διατηρούσε ρόλο - κλειδί για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας
Στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βόρεια Κορέα η τρίτη συνάντηση μεταξύ του ηγέτη της χώρας, Kim Jong Un, και του προέδρου της Νότιας Κορέας, Moon Jae in, προκειμένου οι δύο πλευρές να πραγματοποιήσουν ένα ακόμα βήμα στη βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων.
Μάλιστα, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε μία ιστορική συμφωνία για μία κορεατική χερσόνησο «ειρηνική χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές», χαιρετίζοντας παράλληλα τη «νέα εποχή» που ανοίγει για την ευρύτερη περιοχή.
Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να κλείσει οριστικά τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών στην περιοχή Τογκσάνγκ-ρι, ενώ δεσμεύτηκε να κλείσει και το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Γιονγκμπιόν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε «κινήσεις ανταπόδοσης», γεγονός που μεταφράζεται σε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά τους τελευταίους μήνες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξέφρασε άμεσα την ικανοποίησή του για αυτή την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ συναρπαστική» τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Η πλευρά των ΗΠΑ εμφανίστηκε έτοιμη να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες, προσκαλώντας τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, ώστε να συζητηθεί μία πιθανή αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου έως τον Ιανουάριο του 2021.
Εφόσον η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων, έστω και περιορισμένης έκτασης αρχικά, όλα δείχνουν ότι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων της Β. Κορέας τόσο με τη Ν. Κορέα, όσο και με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και το επόμενο έτος.
Ωστόσο, σε όλη την παραπάνω «εξίσωση» που αφορά την περιοχή της ανατολικής Ασίας υπάρχει προς το παρόν ένα «ερωτηματικό», το οποίο δεν είναι άλλο από τις σχέσεις ανάμεσα στη Β. Κορέα και την Ιαπωνία.
Πρόσφατα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, εμφανίστηκε πρόθυμος να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Kim Jong Un, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ένα «νέο ξεκίνημα» στις σχέσεις των δύο χωρών.
Όπως έχει καταστήσει σαφές ο Abe κατά το παρελθόν, ένα βασικό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα στις σχέσεις Τόκιο και Πιονγιάνγκ είναι η απαγωγή Ιαπώνων υπηκόων από τη Β. Κορέα μεταξύ του 1977 και του 1983.
Για πολλά χρόνια η πλευρά της Πιονγιάνγκ είχε αρνηθεί τις σχετικές κατηγορίες, ωστόσο το 2002 ομολόγησε την απαγωγή 13 Ιαπώνων, στους 5 εκ των οποίων επιτράπηκε η επιστροφή στη χώρα τους, ενώ επικρατούν ακόμα διαφωνίες σχετικά με τα υπόλοιπα άτομα τα οποία απήχθησαν.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποια συνάντηση μεταξύ του Shinzo Abe και του Kim Jong Un, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει κατά το παρελθόν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Νότια Κορέα να αναφερθούν στο θέμα των απαγωγών κατά τις συναντήσεις τους με τη Βόρεια Κορέα.
Ο Donald Trump αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Kim Jong Un τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας εν συνεχεία ότι το ζήτημα «θα διευθετηθεί», χωρίς ωστόσο να προχωράει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Επιπλέον, η πλευρά της Ιαπωνίας θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, παρά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με το ετήσιος έγγραφο το οποίο αφορά την αμυντική πολιτική της χώρας και το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη βασική μας αναγνώριση όσον αφορά την απειλή των πυρηνικών όπλων και των βλημάτων της Βόρειας Κορέας».
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να αγοράσει από τις ΗΠΑ δύο ραντάρ ανίχνευσης πυραύλων, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα της χώρας απέναντι σε πυραυλικές επιθέσεις.
«Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει τρεις πυρηνικές δοκιμές και έχει πυροδοτήσει περισσότερους από 40 βαλλιστικούς πυραύλους από το 2016», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο διευκρινίζει ότι «μερικοί από αυτούς τους πυραύλους πέρασαν τον ιαπωνικό εναέριο χώρο».
Ωστόσο, και η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της απέναντι στην Ιαπωνία, καθώς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA κατηγόρησε το Τόκιο ότι σαμποτάρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες που γίνονται στην κορεατική χερσόνησο «με κάθε κόστος».
Σύμφωνα με το KCNA, οι πρόσφατες ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε από κοινού η Ιαπωνία  και η Μεγάλη Βρετανία είχαν ως στόχο την αστυνόμευση της μεταφοράς αγαθών προς την Πιονγάνγκ και όχι «την ενίσχυση της ικανότητας παρακολούθηση των υδάτων γύρω από την Ιαπωνία», προσθέτοντας ότι τέτοιες πράξεις «αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Ωστόσο, εάν οι υπόλοιπες πλευρές επιθυμούν η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου να συνεχιστεί, θα πρέπει αναπόφευκτα να προχωρήσει και η επαναπροσέγγιση των σχέσεων μεταξύ Πιονγάνγκ και Τόκιο.
Άλλωστε, η Ιαπωνία αποτελεί ενεργό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και θα μπορούσε να παρέχει σημαντική τεχνική βοήθεια στη διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου, δεδομένου και του οικονομικού της μεγέθους.
Επιπλέον, είναι φυσικό η Ιαπωνία να αισθάνεται ακόμα «εκτεθειμένη» στον κίνδυνο μίας πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, από τη στιγμή που δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής «ενεργά» στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η χώρα της Άπω Ανατολής αποτελούσε «κλειδί» για την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, με τις δύο χώρες να διατηρούν κοινό αμυντικό «μέτωπο» απέναντι στην Πιονγιάνγκ.
Ως εκ τούτου, δε φαντάζει λογικό ο ρόλος της Ιαπωνίας να υποβαθμιστεί κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, από τη στιγμή που διατηρούσε τόσο ενεργό ρόλο στην ασφάλεια της Νότιας Κορέας.
Το 2017, σε συνάντηση που είχαν ο Shinzo Abe με τον Donald Trump, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η ακλόνητη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης, της ευημερίας και της ελευθερίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικου».
Αργά ή γρήγορα λοιπόν, η Ιαπωνία θα πρέπει να αποκτήσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία, προκειμένου η ειρήνη και η ευημερία στην περιοχή να ευδοκιμήσει ακόμα περισσότερο.

Μενέλαος Μπέλλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης