Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ενδοοικογενειακές διενέξεις απειλούν τις επιχειρήσεις

tags :
Οι ενδοοικογενειακές διενέξεις απειλούν τις επιχειρήσεις
Οι ενδοοικογενειακές διενέξεις είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Διαβάζοντας την χθεσινή συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου της Folli Follie, Τζώρζη Κουτσολιούτσου, στάθηκα ιδιαίτερα στο κομμάτι που επιρρίπτει τις ευθύνες στον πατέρα του.
Μάλιστα όπως είπε οι ενδοοικογενειακές διενέξεις είναι συχνό φαινόμενο στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ανεξάρτητα, αν πιστεύει κανείς τον Τζώρτζη Κοτσολιούτσο ότι για όλα ευθύνεται ο πατέρας του και εκείνος δεν γνώριζε τίποτα, το πρόβλημα των οικογενειακών διενέξεων στις ελληνικές επιχειρήσεις αποτελεί μείζον θέμα και βασική αιτία για το γεγονός ότι πολλοί μεγάλοι Όμιλοι κατέρρευσαν.
Ενδεικτικά παραδείγματα, η ιστορική οινοποιϊα Μαλαματίνα όπου οι δικαστικές διενέξεις δεν έχουν τέλος, η πρόσφατη ενδοοικογενειακή κόντρα που έχει ξεσπάσει στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με τα παιδιά του και έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση την Χαλυβουργική, η κόντρα στην καπνοβιομηχανία Καρέλια με τα μέλη της οικογένειας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας να εκτοξεύουν κατηγορίες και να αφήνουν υπόνοιες – μεταξύ άλλων για λαθρεμπόριο καπνού,  σύσταση off shore και διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό και τόσες άλλες ακόμη επιχειρήσεις.
Το μοντέλο της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα έχει πλέον ξεπεραστεί. Άξιοι ιδρυτές αλλά ανίκανοι συνεχιστές, διαμερισμός περιουσιών και εμπόδια που θέτει η μία πλευρά στην άλλη εις βάρος των επιχειρήσεων είναι η εικόνα που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, φαινόμενο που έγινε ακόμη πιο έντονο στην εποχή της κρίσης όπου η ρευστότητα μειώθηκε.
Για το λόγο αυτο το μοντεόλο της εταιρικής διακυβέρνησης αποκτά ολοένα και περισσότερο βαρύνουσα σημασία, ενώ πλέον αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τα ξένα fund που θέλουν να επενδύσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης