Τελευταία Νέα
Πολιτική

O Τσίπρας ρισκάρει την αξιοπιστία της Ελλάδας - Υποσχέσεις για λιγότερους φόρους ενόψει εκλογών

O Τσίπρας ρισκάρει την αξιοπιστία της Ελλάδας - Υποσχέσεις για λιγότερους φόρους ενόψει εκλογών
Σήμερα (1/10/2018) η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019
Τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για λιγότερους φόρους σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπιστία της Ελλάδας απέναντι σε δανειστές και επενδυτές.
Σήμερα (1/10/2018) η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι θα αναβάλει τη μείωση των συντάξεων, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μητσοτάκης έχουν υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, από τις σημερινές ανακοινώσεις θα φάνει κατά πόσο η Ελλάδα έχει αναλάβει τα ηνία της οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνηνμόνια, τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο, οι περικοπές στις συντάξεις συμφωνήθηκαν έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και ορισμένοι πιστωτές τις θεωρούν διαρθρωτικό μέτρο.
Κατά συνέπεια σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναβάλλει ή καταργήσει το μέτρο θα δημιουργηθεί η εντύπωση του «πισωγυρίσματος» τώρα που η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.
«Η λιτότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών ήταν υπερβολικά αυστηρή και έτσι χρειαζόμαστε περισσότερο επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές» επισημαίνει η Δανάνη Κυριακοπούλου της OMFIF και προσθέτει πως η ανησυχία είναι η αλλαγή πολιτική θα έχει πολιτικά κίνητρα ή θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και θα κατευθυνθεί σε τομείς που πραγματικά στηρίζουν την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει μια δημοσιονομική πορεία κάτω από πολλά διαφορετικά σενάρια, τόσο με όσο και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο.
Κάθε σενάριο θα εκπληρώνει το στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ωστόσο, το σχέδιο αυξάνει τις πιθανότητες σύγκρουσης με τους πιστωτές ή τους επενδυτές που φοβούνται τα φορολογικά δώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης