Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και ο εθνικός στόχος

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και ο εθνικός στόχος
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι προδότες οι υποστηριχτές της συμφωνίας των Πρεσπών ή εθνικιστές  όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος των Σκοπίων της περασμένης Κυριακής 30/9/2018 καθορίζει αποφασιστικά το χρόνο προκήρυξης εθνικών εκλογών στη χώρα μας, με τα πολιτικά κόμματα να παίρνουν θέση στο μείζον εθνικό θέμα.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στη νεώτερη ελληνική ιστορία που και οι δύο διαφορετικές απόψεις που ακούγονται στο εσωτερικό της χώρας να εκπληρώνουν ένα εθνικό στόχο χωρίς να αφήνει περιθώρια για τη δημιουργία διχαστικών αντιλήψεων στην κοινωνία γιατί έχει ως «καπέλο» τη λειτουργία του πολιτεύματος που είναι η Δημοκρατία
Σε αυτή την υπόθεση όλοι είναι χρήσιμοι αλλά όλοι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας αφού είναι ο θεμέλιος λίθος λειτουργίας του Πολιτεύματος.
Οι υποστηριχτές της συμφωνίας έχουν αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο και φαίνονται διατεθειμένοι να το φέρουν εις πέρας ενώ όσοι αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών επίσης ανέλαβαν ένα δύσκολο ρόλο έναντι του διεθνούς παράγοντα που θέλει διακαώς μια σύμφωνα για την ένταξη της ΠΓΔΜ αρχικά στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο να επιτελέσει με τον διεθνή παράγοντα να θέλει το συντομότερο δυνατό τα Σκόπια στην πλευρά του Δυτικού Κόσμου.
Τι θα συμβεί αν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τελικά χάσει την αναμέτρηση και επικρατήσουν αυτοί που διαφωνούν με την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;
Οι ευθύνες του διεθνή παράγοντα είναι τεράστιες καθώς πολύ εύκολα αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και σήμερα η συμφωνία στα μάτια των Σκοπιανών παρουσιάζεται ως κατώτερη των αρχικών προσδοκιών καθώς πρέπει να αποδεχθούν τον όρο της Βόρειας Μακεδονίας ενώ μέχρι σήμερα ήταν Μακεδόνες.
Όμως ο διεθνής παράγοντας και οι ισχυρές ομάδες που ορίζουν το μέλλον των χωρών, πόσο πιθανό είναι να δημιουργήσουν συνθήκες αλλαγών των συνόρων στην περιοχή;
Κανένας από εμάς τους ταπεινούς δεν είναι εφικτό να ξέρουμε με ακρίβεια τι μπορεί να γίνει  την επόμενη ημέρα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ωστόσο ως δεύτερη σκέψη περνά από όσους κατανοούν ότι οι μεγάλοι και ισχυροί θα πάνε τις εξελίξεις εκεί που θέλουν.
Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι προδότες οι υποστηριχτές της συμφωνίας των Πρεσπών ή εθνικιστές όσοι διαφωνούν με τη συμφωνία.
Ζούμε στη χώρα που ανακάλυψε τη Δημοκρατία και πρέπει να την σεβαστούμε και να την αποδεχθούμε.
Από την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος ως κυβερνητικός εταίρος όμως πατάει σε δύο βάρκες.
Πρέπει να αναδείξει στην πράξη το δικό του ΟΧΙ στη συμφωνία των Πρεσπών.
Ό,τι  και να πράξουν οι ΑΝΕΛ η συμφωνία θα ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων διότι η Δημοκρατία λειτουργεί ως μηχανισμός πλειοψηφίας και είναι υποχρέωση όλων να το αποδεχθούν.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης