Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian: Τελικά η Ιταλία είναι... Ελλάδα; - Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών

El Erian: Τελικά η Ιταλία είναι... Ελλάδα; - Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών
O Mohamed El-Erian επισημαίνει η άμεση απειλή για default είναι εκείνη που έσωσε την Ελλάδα και την κράτησε εντός ευρωζώνης
Με αφορμή την κόντρα μεταξύ Βρυξελλών και Ιταλίας αλλά και την αναφορά του προέδρου του Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ότι «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια νέα Ελλάδα», έχει ανοίξει η συζήτηση για τον κατά πόσο η Ιταλία μοιάζει με την Ελλάδα.
Η σύγκριση των δύο περιπτώσεων είναι κατανοητή καθώς οι δύο χώρες έχουν κάποια κοινά στοιχεία, τα οποία -σύμφωνα με το επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian- εντοπίζονται στα εξής σημεία:
1. Χρέος: ένα εύθραυστο μείγμα σημαντικών κρατικών υποχρεώσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, πολλά από τα ομόλογα που εκδίδονται παραμένουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσιπρόθεσμα.
2. Πραγματική οικονομία: ένα αναπτυξιακό μοντέλο που έχει επανειλημμένως αποτύχει να παράγει υψηλή και χωρίς περιορισμούς ευημερία.
3. Πολιτική: η εμφάνιση λαϊκιστικών κινημάτων που δεν διστάζουν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα της ευρωζώνης.

Οι διαφορές

Ωστόσο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας υπάρχουν και κάποιες διαφορές.
Αρχικά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη και από τα πρώτη μέλη της ευρωζώνης.
Λόγω του μεγέθους της, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές της ανάγκες σε ευρώ είναι μεγάλες σε σχέση με τα περιφερειακά δίχτυα ασφαλείας που εφαρμόζονται για να αντιμετωπίσουν προβληματικές χώρες.
Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο πρόβλημα με την Ιταλία θα αποτελούσε μια πολύ μεγαλύτερη πηγή συστημικού κινδύνου, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά.
Δεύτερον, και πάλι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ιταλία δεν έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (έχει πλεόνασμα) και η μέση διάρκεια του οφειλόμενου χρέους είναι μεγαλύτερη.

Πως σώθηκε η Ελλάδα

Σύμφωνα με τον El Erian αυτό που έσωσε την Ελλάδα και τελικά παρέμεινε στην ευρωζώνη είναι η άμεση απειλή για default.
Εξαιτίας αυτού του ενδεχομένου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση, αν και προεκλογικά υποσχόταν ακριβώς το αντίθετο.
«Πολλοί επενδυτές -όπως και αξιωματούχοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και ευρωπαϊκών χωρών- ελπίζουν ότι η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει παρόμοια στροφή, αν και ο άμεσος κίνδυνος για default είναι χαμηλότερος.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ιταλία θα πρέπει να σχεδιάσει ένα πιο περιεκτικό πρόγραμμα που να στοχεύει στη μεγάλη και χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης» επισημαίνει ο El Erian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης