Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD

tags :
Η έρευνα για τα Σεπτεμβριανά του 1955 συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο Cosmote History HD
Η αναβίωση των γεγονότων των Σεπτεμβριανών του 1955 συνεχίζεται στο COSMOTE HISTORY HD, μέσα από το δεύτερο μέρος της έρευνας της «Μηχανής του Χρόνου», με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, σε παραγωγή COSMOTE TV, τη Δευτέρα 8/10 στις 21.00.
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής καταγράφεται λεπτό προς λεπτό το χρονικό της νύχτας του πογκρόμ κατά του Ελληνισμού που στήθηκε μετά την προβοκάτσια στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Το σχέδιο με την βομβιστική επίθεση εκτελέστηκε με ακρίβεια από πράκτορες της Τουρκίας, ενώ εκείνες τις ημέρες Αγγλία, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονταν σε διάσκεψη στο Λονδίνο για το Κυπριακό.
Η έρευνα καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η «εκδίκηση» με τη μεταφορά χιλιάδων Τούρκων από τα βάθη της ανατολής στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Τον όχλο εφοδίασε με οπλισμό ο στρατός και η αστυνομία, ώστε να εξαπολύσουν επίθεση κατά των ανύποπτων Ελλήνων.
Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης περιγράφουν πώς κάποιοι Τούρκοι ειδοποίησαν τους Έλληνες γείτονές τους για την προγραμματισμένη έφοδο.
Η «Μηχανή του Χρόνου», εντόπισε επίσης Κωνσταντινουπολίτες που έζησαν τα γεγονότα σε διαφορετικές γειτονιές της Πόλης και μοιράστηκαν στην κάμερα τις ιστορίες τους.
Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στο Πέρα, όπου οργανωμένος όχλος εξαπέλυσε τρία κύματα επιθέσεων.
Στην εκπομπή μιλούν ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Κωνσταντινουπολιτών Β. Ελλάδος, Πολύβιος Στράντζαλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, Γιώργος Λεύκαρος, ο καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Σταματόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Λιάζος.
Παράλληλα, φιλοξενούνται μαρτυρίες από τους Κωνσταντινουπολίτες: Αλκμήνη Σταυρίδου, Γιάννη Ντοκμετζίογλου, Ευδοξία Κοσμίδου, Θεμιστοκλή Παχόπουλο, Στέλλα Μηνά, Ιωάννα Κωτσοπούλου, Χιονία Γεωργιάδου, Λεωνίδα Κουμάκη, Ηλία Κότση, Αλέξανδρο Αλεξανδρίδη και τον Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηρακλή Μήλλα.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης