Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τέλος για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία – Άρχισε η ανταλλαγή στοιχείων για λογαριασμούς

Τέλος για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία –  Άρχισε η ανταλλαγή στοιχείων για λογαριασμούς
Επί της ουσίας πρόκειται για συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες
Ως τέλος εποχής για το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής  Φορολογικής Διοίκησης (FTA) ότι για πρώτη φορά αντάλλαξε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018.
Επί της ουσίας πρόκειται για συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα που στόχο έχουν να πατάξουν τις φορολογικές απάτες.
Το τραπεζικό απόρρητο πάντως  συνεχίζει να ισχύει σε κάποιους τομείς – για παράδειγμα, οι ελβετικές αρχές δεν μπορούν αυτόματα να ελέγξουν τι  διαθέτουν οι πολίτες στους εγχώριους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η αρχική ανταλλαγή επρόκειτο να είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν εννέα ακόμα περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας: Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Ζέρσεϊ, Νορβηγία και Νότια Κορέα.
«Η Κύπρος και η Ρουμανία επί του παρόντος εξαιρούνται καθώς δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων», ανέφερε η FTA.
Η μετάδοση στοιχείων στην Αυστραλία και τη Γαλλία καθυστέρησε «καθώς αυτά τα κράτη δεν μπορούν ακόμα να δώσουν στοιχεία στην FTA για τεχνικούς λόγους», ανέφερε η FTA, προσθέτοντας δεν έχει ακόμα λάβει στοιχεία από την Κροατία, την Εσθονία και την Πολωνία.\
Περίπου 7.000 τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι εγγεγραμμένα στην FTA συγκεντρώνουν στοιχεία για εκατομμύρια λογαριασμούς και τα αποστέλλουν στην ελβετική φορολογική αρχή. Η FTA με τη σειρά της στέλνει πληροφορίες σε περίπου 2 εκατ. λογαριασμούς σε χώρες-εταίρους.
Όπως αναφέρει το Reuters, oι πληροφορίες περιλαμβάνουν το όνομα, τη διεύθυνση, τη χώρα διαμονής και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του ιδιοκτήτη, το όνομα της τράπεζας, το υπόλοιπο του λογαριασμού και το κεφάλαιό του.
Αυτό επιτρέπει στις αρχές να ελέγχουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει, όπως αρμόζει, τους ξένους χρηματοοικονομικούς τους λογαριασμούς.
Η ετήσια ανταλλαγή δεδομένων θα επεκταθεί το επόμενο έτος σε περίπου 80 χώρες-εταίρους, υπό τον όρο ότι θα πληρούν τις απαιτήσεις για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των δεδομένων.
Το Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς εξετάζει την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης