Βοσνία Ερζεγοβίνη: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (7/10) 3,5 πολίτες - Αισθητός ο διχασμός ανάμεσα στις εθνότητες

Βοσνία Ερζεγοβίνη: Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (7/10) 3,5 πολίτες - Αισθητός ο διχασμός ανάμεσα στις εθνότητες
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επανεκλογή των εθνικιστών όπως και το 2014 με τους πολίτες να μην ελπίζουν σε μεγάλες αλλαγές
Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα (7/10) οι πολίτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης σε μια χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά, και με ένα περίπλοκο εκλογικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο του 1992-95.
Σύμφωνα με αυτό εκλέγονται κυρίως τα τρία μέλη της συλλογικής προεδρίας: ένας Βόσνιος (μουσουλμάνος), ένας Σέρβος (ορθόδοξος) και ένας Κροάτης (καθολικός).
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επανεκλογή των εθνικιστών όπως και το 2014 με τους πολίτες να μην ελπίζουν σε μεγάλες αλλαγές.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο που κόστισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους, οι κύριοι υποψήφιοι προέταξαν στην προεκλογικής τους εκστρατεία το ζήτημα του εθνικισμού, ιδιαίτερα ο Σέρβος Μίλοραντ Ντόντικ και ο Κροάτης Ντράγκαν Τσόβιτς, αλλά και οι κύριοι βόσνιοι υποψήφιοι.
Ο Μίλοραντ Ντόντικ εκτιμά πως η Βοσνία «δεν είναι ένα κράτος» και στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα (Σερβική Δημοκρατία), την οντότητα των Σέρβων της Βοσνίας την οποία διοικεί από το 2006. Υποστηρίζεται από τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, που πρόσκειται στους σέρβους εθνικιστές, και πήγε στη Ρωσία για να συναντήσει τον ρώσο πρόεδρο Putin μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές.
Οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Βοσνίας.
Ο Ντράγκαν Τσόβιτς επιθυμεί από την πλευρά του οι Κροάτες (15%) να αποκτήσουν τη δική τους οντότητα. Σήμερα συμμετέχουν σε μια ομοσπονδία με τους Βόσνιους, οι οποίοι αποτελούν το μισό του πληθυσμού.

Εντονος παραμένει ο εθνικισμός και ο διχασμός 

Η Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία διαθέτουν ισχυρή αυτονομία και συνδέονται σε ένα ασθενές κεντρικό κράτος, που ενσαρκώνεται κυρίως από την τριμερή προεδρία.
Αν ο Μίλοραντ Ντόντικ και ο Ντράγκαν Τσόβιτς συμμετείχαν μαζί σ' αυτήν, θα αποτελούσαν μια ισχυρή φυγόκεντρο δύναμη και θα δημιουργούσαν πραγματικούς κινδύνους αποσύνθεσης της Βοσνίας, σύμφωνα με τους αντιπάλους τους: "Πρέπει να τους διαχωρίσουμε, τον έναν από τον άλλον!", τονίζει ο Ζέλικο Κόμσιτς, σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος του Ντράγκαν Τσόβιτς.
"Σταματήστε την καταστροφή που κάνετε, δεν θα επιτύχει, δεν θα διαλύσετε ποτέ τη Βοσνία, δεν θα μπορέσετε ποτέ να μας νικήσετε!", δήλωσε ο υποψήφιος του κύριου βοσνιακού κόμματος (SDA, εθνικιστικό) Σεφίκ Τζαφέροβιτς. Επικεφαλής του κόμματος αυτού και απερχόμενο μέλος της προεδρίας, ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς υποσχέθηκε από την πλευρά του να "ενισχύσει τη βιομηχανία όπλων".
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ζόραν Κρέσιτς, "οι περισσότεροι νέοι βλέπουν το μέλλον τους εκτός Βοσνίας", κουρασμένοι "από τις ίδιες ιστορίες, από τα πολεμοχαρή μηνύματα και από την αδυναμία να ζήσουν μαζί".
Το μέσο εισόδημα στη χώρα είναι 430 ευρώ, η ανεργία κυμαίνεται από το 20% μέχρι το ένα τρίτο των κατοίκων, ανάλογα με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί κανείς.
Σε πρόσφατη έκθεσή της η μκο Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά πως η πολυπλοκότητα των βοσνιακών θεσμών "δημιουργεί ευκαιρίες διαφθοράς", η οποία πλήττει "όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης".
Η Διεθνής Διαφάνεια ανέφερε εκλογικές απάτες κατά τις τοπικές εκλογές του 2016, ιδιαίτερα τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους ότι θα προσλαμβάνονταν στις δημόσιες επιχειρήσεις, που διοικούνται από τα πολιτικά κόμματα. Μαζί με τη δημόσια διοίκηση, αντιστοιχούν στο 25% των θέσεων απασχόλησης στη χώρα.
Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα (08:00 έως 20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη διάρκεια της νύκτας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS