Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Κοινοβούλιο του Ιράν καταργεί με νόμο τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων

Reuters: Το Κοινοβούλιο του Ιράν καταργεί με νόμο τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων
Οι σκληροπυρηνικοί έχουν αντιταχθεί στη νομοθεσία καθώς θα μπορούσε να παρεμποδίσει την χρηματοδότηση συμμάχων όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου
Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε μέτρα κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με την ελπίδα ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν την Τεχεράνη πιο κοντά στα παγκόσμια πρότυπα και θα την βγάλουν από τις μαύρες λίστες των ΗΠΑ για την τρομοκρατία.
Τα μέτρα, που επιτρέπουν στο Ιράν να συμμετέχει σε διεθνείς συμφωνίες κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (CFT), πρέπει ακόμη να εγκριθούν από το Σώμα των Κληρικών.
Όπως αναφέρει το Reuters, η Τεχεράνη προσπαθεί να εφαρμόσει τα διεθνή πρότυπα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που έθεσε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).
Οι σκληροπυρηνικοί στο κοινοβούλιο έχουν αντιταχθεί στη νομοθεσία που αποσκοπεί στην επίτευξη συμμόρφωσης με τα πρότυπα της FATF, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να παρεμποδίσει την οικονομική υποστήριξη του Ιράν σε συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η FATF δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει μέχρι τον Οκτώβριο να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις ή να αντιμετωπίσει συνέπειες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν περαιτέρω τους επενδυτές από τη χώρα.
«Το κοινοβούλιο αντιμετωπίζει μια ιστορική απόφαση ... να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα του έθνους και να αφαιρέσει οποιεσδήποτε μελλοντικές δικαιολογίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες (για πίεση στο Ιράν)», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif πριν από την ψηφοφορία, κρατικό ραδιόφωνο.
Την στάση αυτή ωστόσο επικρότησαν οι ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιόύνται στο Ιράν λέγοντας ότι η νομοθεσία που περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές της FATF είναι απαραίτητη για την αύξηση των επενδύσεων.
Τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν μια πυρηνική συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και της Τεχεράνης για το 2015 και επανέλαβαν κυρώσεις.
Η Ουάσινγκτον έχει πει στις χώρες ότι πρέπει να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις 4 Νοεμβρίου ή να αντιμετωπίσουν οικονομικά μέτρα στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης