Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται βουλευτές του VMRO που θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται βουλευτές του VMRO που θέλουν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τεταμένο το κλίμα στα Σκόπια, την Τετάρτη κρίνεται η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών
Απειλές κατά της ζωής τους δέχονται βουλευτές του VMRO-DPMNE στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι επιθυμούν να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αλλαγής, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν σε ξένους πρεσβευτές, όπως μεταδίδει το sdk.mk.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βουλευτές δέχθηκαν τις απειλές με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία έδειξαν σε συναδέλφους τους αλλά και σε ξένους διπλωμάτες.
Στις καταγγελίες περί απειλών αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn, ο οποίος κάλεσε τους Σκοπιανούς να προχωρήσουν άμεσα στις συνταγματικές αλλαγές, τασσόμενος κατά των πρόωρων εκλογών.
O Hahn χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DMPNE, το οποίο επέβαλε κυρώσεις κατά βουλευτών που τάχθηκαν κατά της γραμμής του κόμματος.
Κατά την άποψή του, η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος είναι τόσο σημαντική γιατί ανοίγει και πάλι τον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση.
"Επιπλέον, δίνει το μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή, ότι είναι εφικτή η λύση, ακόμη και σε διαφορές που υπήρχαν επί δεκαετίεςκαι ως εκ τούτου πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση από τη Βουλή η υλοποίηση της αλλαγής του ονόματος", σημειώνει.
Ο ίδιος απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως αναφέρει, σίγουρα θα προξενούσαν μία καθυστέρηση στην εφαρμογή και επικύρωση της Συμφωνίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "αμφιβάλλω επίσης, εάν με ουσιαστικές καθυστερήσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν ακόμη σε θέση να περάσει στην Βουλή την Συμφωνία για το όνομα".
Τα απειλητικά μηνύματα που δέχθηκαν οι βουελυτές αφορούν και τις οικογένειές τους.
Το κλίμα στα Σκόπια είναι ιδιαίτερα τεταμένο, με τις καταγγελίες για απειλές, εκβιασμούς και χρηματισμούς να πέφτουν βροχή, καθώς την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να κριθεί η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναζήτηση 8 ψήφων, ώστε να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να αποφευχθούν οι πρόορες εκλογές.
Χθες Δευτέρα, η κυβέρνηση εκκίνησε την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα στο κοινοβούλιο.
Σήμερα Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων.
Η κυβερνητική πλειοψηφία διαθέτει πλέον 72 βουλευτές οι οποίοι είναι έτοιμοι να ψηφίσου υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, με τον Zaev να αναζητά άλλους οκτώ βουλευτές ώστε να εξασφαλίσει τα 2/3 που απαιτούνται στη Βουλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.
Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων θα γίνει γνωστό την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, ημέρα κατά την οποία ο Zaev θα ενημερώσει τον λαό της πΓΔΜ για τα επόμενα βήματα.
Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE ανακοίνωσε και επίσημα την Κυριακή ότι δεν θα υποστηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση του αλβανικού DUI, το οποίο τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης