Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea: Μόνη η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά ομόλογα – Δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση του spread

Nordea: Μόνη η ΕΚΤ αγοράζει ιταλικά ομόλογα – Δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση του spread
Βιώσιμο το ιταλικό χρέος εάν τα επιτόκια δανεισμού παραμείνουν κάτω του 4,25%, σημειώνει η Nordea
Η ιταλική κυβέρνηση θα κατανοήσει στο τέλος ότι οι αγορές και οι αντιδράσεις τους είναι αυτές που θα καθορίσουν την οικονομική πολιτική της χώρας και λιγότερο η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελών, όπως αναφέρει σε εκτενή της ανάλυση η Nordea.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Nordea, σε αρκετές περιπτώσεις η ιταλική κυβέρνηση «τραβά στα άκρα το σχοινί» της αντιπαράθεσης, για να υπαναχωρήσει αργότερα, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να παραμένει σταθερή στον στόχο που έχει τεθεί για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019.



Παράλληλα τονίζεται ότι το ιταλικό χρέος αν και είναι υψηλή, είναι οριακά διαχειρίσιμο, γεγονός το οποίο καθιστά τον στόχο του ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ «φυσιολογικό», αν και σαφώς υψηλότερο από τις επιταγές της Κομισιόν, η οποία επιθυμεί να είναι χαμηλότερο του 2%, ενώ η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για έλλειμμα στο 0,8% του ΑΕΠ.




Επιπρόσθετα αρκετά στοιχεία του ιταλικού προϋπολογισμού θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν θετικά, όπως για παράδειγμα το «επίδομα πολίτη», η μείωση των φόρων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ορισμένες από τις αυξήσεις των δημοσίων επενδύσεων.
Αντίθετα η απόφαση για άρση των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη.
Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ιταλική κυβέρνηση είναι ένα: τι θα συμβεί όταν η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει ιταλικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 αποκλειστικός αγοραστής ιταλικών ομολόγων είναι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιταλίας.
Οι ιδιώτες αγοραστές εμφανίστηκαν δειλά τον Μάρτιο του 2018 αλλά μετά την επικράτηση της Lega Nord και του M5S άρχισαν να απομακρύνονται.



Η Nordea εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων, αλλά δεν θα φθάσουν σε καμία περίπτωση τα επίπεδα τα οποία βρίσκονταν την περίοδο 2011 – 2012.



Αναφορικά με την επίδραση της ιταλικής κρίσης στην πορεία της ισοτιμίας του ευρώ, η Nordea επισημαίνει ότι αυτή έχει, ήδη, καταγραφεί από την άνοιξη του 2018 και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να είναι σημαντική το επόμενο διάστημα.



Σαφώς εάν τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά, τότε σημαντικό περαιτέρω πλήγμα θα δεχθούν και οι μετοχές, όχι μόνο της Ιταλίας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
«Εάν η ιταλική κρίση κλιμακωθεί δεν θα ήταν λάθος να υποστηρίξει κάποιος ότι θα υπάρξει sell off και στον DAX 30», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η Nordea.



Επίσης εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης για την ιταλική οικονομία και της τράπεζες, αλλά φυσικά η Ιταλία δεν απειλείται –τουλάχιστον προς το παρόν- να υποχωρήσει από το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.
Όσο για την κόντρα με την Κομισιόν, αν και σαφώς επηρεάζει αρνητικά τις διαθέσεις των επενδυτών, στην ουσία δεν εκτιμάται ότι θα έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.
Εάν η Ιταλία ενταχθεί στη «Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος», τότε η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πρόστιμο στη χώρα ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ ή να ξεκινήσει πρόσθετες διαδικασίες ώστε η Ιταλία να αποκλειστεί ακόμη και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.
Βέβαια μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει επιβάλει σε καμία χώρα κάποια «τιμωρία» ακόμη και όταν είναι ενταγμένη στη «Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος» και όπως όλα υποδεικνύουν θα φοβηθεί –κυρίως την αντίδραση των αγορών- να πράξει κάτι τέτοιο ενάντια στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Ένα από τα θετικά για την ιταλική κυβέρνηση είναι σαφώς το γεγονός ότι παραμένει ενωμένη και διατηρεί το υψηλό ποσοστό δημοτικότητάς της.



Εξετάζοντας το χρέος της Ιταλίας η Nordea υπενθυμίζει ότι στα τέλη του 2017 βρίσκονταν στο 132% του ΑΕΠ, ενώ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα επιτόκια που ισχύουν αυτή τη στιγμή, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος άνω του 0,7% του ΑΕΠ το καθιστά διαχειρίσιμο.
Βάσει των προτάσεων της ιταλικής κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2021, ενώ το χρέος θα είναι βιώσιμο εάν τα επιτόκια δανεισμού για τη χώρα παραμείνουν χαμηλότερα από το 4,25%.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης